Profesorii, salarii de mizerie! De unde poate veni soluția salvatoare

1518
16
Profesorii, salarii de mizerie! De unde poate veni soluția salvatoare - fondsalarii-1453228891.jpg
Dintr-o statistică oferită, zilele acestea, de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, am reținut că, înainte de 1989, salariul cel mai mic din învățământul românesc era de 1.715 lei pentru un învățător cu definitivat, în timp ce acum, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 1.100 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 de lei. Jenant!

Având la bază raportări ale colegilor din alte țări europene, liderii învățământului românesc au ajuns la concluzia că, în țara noastră, modul de stabilire a salariilor din învățământ este complet discriminatoriu com-parativ cu alte categorii socio-profesionale.

"La o simplă analiză a legislației din domeniul salarizării de dinainte de anul 1989, se constată că între salarizarea din învățământ și cea din alte sectoare bugetare - justiția, armata, administrația centrală etc. - exista un echilibru, care a dispărut după 1990.

În prezent, salariul mediu în învățământ este cu aproximativ 45% mai mic decât salariul mediu din administrație și ordine publică și reprezintă doar 25% din salariul magistraților, situație absolut anacronică, în condițiile în care aproximativ 80% din salariații din învățământ au studii superioare!", afirmă liderii de sindicat.

Din cauza salarizării umilitoare, calitatea profesională a dascălilor care au intrat în sistem în ultimii ani a scăzut constant, ceea ce a avut drept consecință scăderea calității actului instructiv-educativ.

Și pentru că se tot trâmbițează sintagma "performanță profesională", salariații din învățământ consideră că vor fi aproape imposibil de evaluat obiectivele acesteia, în condițiile în care nu există standarde naționale de evaluare a competențelor.

"În sistemul de educație, de exemplu, principalul indicator - în funcție de care ar putea fi stabilită performanța didactică - este progresul școlar al elevilor, numai că, din păcate, nu există instrumente care să-l poată cuantifica corect. Nu trebuie omis nici faptul că există diferențe mari între unitățile de învățământ din mediul rural și din mediul urban în ceea ce privește baza materială, dar trebuie avută în vedere și condiția socio-profesională diferită a populației, în funcție de mediu (urban/rural), dar și de zona geografică, ce au legătură directă cu performanța școlară.

De asemenea, este utopic să vorbim despre «performanța didactică», atâta timp cât programele școlare sunt complet depășite și neadecvate la cerințele actuale de pe piața muncii", se mai arată în același document al sindicaliștilor.

Ce vor liderii din învățământ

În opinia lor, stabilirea viitoarelor salarii ale cadrelor didactice ar trebui să aibă la bază câteva principii, precum: salariul de bază al profesorului debutant să reprezinte 150% față de salariul minim pe economie; după 15 ani de activitate didactică, să se poată ajunge la un salariu care să reprezinte o creștere de 75% față de salariul debutantului; salariul de bază maxim al unui profesor să reprezinte 150% față de salariul profesorului debutant și să poată fi atins după 25 de ani de activitate didactică.

Nu în cele din urmă, salariul de bază al învățătorului sau educatorului cu studii medii să reprezinte 80% din salariul profesorului. 

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Paideuma
20 ianuarie 2016
Lui Ion.../Ionului...

ÎNTR-ADEVĂR, măi Ioane, analiza ta mi-a răsturnat scara valorică...Acribie, taică! Mai că m-ai convins! :) Stai bine la capitolul "ai naibii, alții"...:))))) Pe bune? Asta înțelegi tu despre viața didactică??? Când ești doar tu cu tine, nu "expertul" din spatele unui mesaj anonim, CHIAR te crezi? P.S.: Încearcă să te eliberezi de frustrarea generată de eul scindat!

Răspuns la: ete na! ;)
Adăugat de : ion, 20 ianuarie 2016
Intradevar JENANT!!!! Un angajat cu norma intreaga cu un salariu de 1.100 lei (cat al unui profesor) are 1 luna concediu de odihna. Asta inseamna:...
viorel
20 ianuarie 2016
nea ioane..

Daca d-ta, Ioane condiseri ca 30 de ron inseamna plata decenta, pentru ca am fost la corectat la bacalaureat.mai mult decat primesti dumneata cand mergi la cineva la prasit.inseamna ca nu am cu cine discuta..profesorii iau concediul abia dupace se termina bacalaureatul, care e singurul platit si pb ca corectatul la olimpiade.dar sunt zeci de concursuri.GRATUITE la care se supravgehaza fara bani, la care se corecteaza fara bani.zeci de concursuri la primar.Dumneata esti precum Basescu, pentru ca a lui fiica nu reusea sa scoata o propozitie, fara sa spuna o mare porcarie, spunea ca invatamantul romanesc scoate cretini pe banda..pai.pe acelasi principiu.tu.ai trecut clasa a II a, fara sa ai haba ca "intr-un "se scrie cu cratima..Ce sa explici unui muncitor ce inseamna cercetare si examene de grad...daca el a trecut clasa.dar nu stie sa scrie corect romaneste.sunt de vina tot profesorii care l-au trecut clasa.de a ajuns ca aiba si el o paine pa masa la familie..tocmai de aceea merita profesorii salariu mic.in conceptia dumitale..ptr.stiinta dumitale.acel fond al clasei de care se vorbea mai jos sau fondul scolii.nu ajunge in buzunarul profesorului.nu are voie sa puna mana pe acei bani..n-ai cu cine.daca gradul de cultura e redus si intelectualii tb.omorati prin umilire (adica salariu de mizerie), inseamna ca ne-am intors la comunism..sa traiti, bine! Ati invatat ceva de la iubitul conducator.comunist.ceausescu omora intelectualii.astia ii infometeaza.ce sa vada manelistii si sa inteleaga ce se intampla in societate.?

viorel
20 ianuarie 2016
ror ptr ion

Consideri..

profa
20 ianuarie 2016
ptr domnul Ion

Ce ne mai place sa barfim profesorii! Pe tine cine te-a invatat carte, mai ioane, ca sa stai acum sa citesti presa si sa scrii comentarii? Sa te fi vazut pe tine ce frumos stateai in concediu, vara, sa-ti refaci creierasul dupa un an scolar....greu, iti spun eu! Asta daca erai profesor! Daca tot nu esti, de ce te dai in stambă? Ca n-ai ce face, iti spun eu! Doar nu oi fi invidios pe salariile si vacantele profesorilor?!?

Tepes
20 ianuarie 2016
Mai multa toleranta si luciditate!

Domnilor profesori sau "pseudo-profesori", in loc sa va axati comentariile pe subiectul articolului, va varsati necazul pe un biet Domn, zis Ion, care incearca sa va demonstreze ca problema din invatamantul romanesc nu sta numai in salarizare. dupa cum scrie Dl Ion, se pare ca nu este strungar si chiar daca este, este unul inteligent, care face cinste Romaniei. Dvs, cadre didactice trebuie sa militati pentru imbunatatirea conditiilor de munca, sa fie scolile mai curate, mai dotate, numarul elevilor in clasa sa fie mai mic pentru a putea sa lucrati mai eficient cu elevii, sa existe in scoli consilieri pe probleme de educatie, psihologi, etc. Promovarea dvs sa fie facuta pe baza performantelor la clase si nu pe baza vechimii si atunci sa va vad cum mai comentati. Dl Ion a spus ca lucreaza in privat iar dvs sunteti bugetari. Faceti un calcul, cat primeste dl Ion de la buget si cat primiti dvs, ambii fiind cetateni romani si vedeti diferenta. Daca dl Ion nu are performanta in munca, va fi disponibilizat iar daca la evaluarea scolara anuala rezultatele sunt proaste, ...nu profesorii sufera, ci parintii elevilor. Cate cadre didactice au fost excluse din invatamant ca au avut rezultate proaste la sfarsit de an?

tot din invatamant
20 ianuarie 2016
ptr tepes frate cu ion

poate ar trebui ca si elevii sa mai invete ca sa aiba rezultate bune cadrele didactice, nu credeti? Ideile dvs nu sunt rele si ating foarte bine realitatile din invatamant, dar nu incetati sa faceti referire la rezultate, ca si cum profesorii ar putea candida la examene in locul elevilor! Nu stim decat sa criticam, cine a cerut doar bani, fara rezultate sau performanta? Ati auzit vreodata vreun profesor spunand ca isi doreste elevi slabi, sau care sa nu promoveze examenele? Va asigur ca marea majoritate a celor care lucreaza in invatamant isi fac treaba, nu taie frunza la caini! Si in privat se intampla probabil acelasi lucru, nu contesta nimeni calitatile domnului ION!!!

Răspuns la: Mai multa toleranta si luciditate!
Adăugat de : Tepes, 20 ianuarie 2016
Domnilor profesori sau "pseudo-profesori", in loc sa va axati comentariile pe subiectul articolului, va varsati necazul pe un biet Domn, zis Ion...
16 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 20 Ianuarie 2016
Stire din Cultură-Educație : În atenția profesorilor de limba română
Pagina a fost generata in 0.2885 secunde