Ratarea de la vârful Inspectoratului Școlar. Despre scârbă de politic și mediocritate

2763
13
Ratarea de la vârful Inspectoratului Școlar. Despre scârbă de politic și mediocritate - editorialisj-1474623223.jpg

Articole de la același autor

Organigrama Inspectoratului Școlar Județean Constanța nu s-a completat, la vârf, nici după cel de-al patrulea concurs organizat pentru ocuparea celor două funcții de "general-adjunct". 


Conform informațiilor furnizate de Ministerul Educației, niciuna dintre cele trei pretendente la fotoliile ISJ - profesoarele Iris Sarchizian, Andreea Artagea și Camelia Marcu - nu a întrunit punctajul necesar la cele trei probe susținute. Așadar, un nou eșec, o nouă provocare ratată, o nouă înfrângere a învățământului constănțean care generează o serie de comentarii. 


Citește și EȘEC LA VÂRFUL ISJ CONSTANȚA / Cele două posturi de adjuncți rămân libere

Firesc, se caută explicații pentru care ISJ Constanța nu are nici până la această oră decât un singur inspector general adjunct angajat pe bază de concurs. Cum s-a ajuns la această contra-performanță? Să fie vorba despre incompetență, despre mediocritate, despre un nivel scăzut de pregătire al candidaților? Ciudată ipoteză, în condițiile în care vorbim despre titluri de doctor. Să-l citez pe un "clasic" în viață: "Când ești doctor, ești tare! Dottore…". Deci ar fi (teoretic) competență, dar, iată, insuficientă pentru a promova un concurs. 


Sunt alte voci care șoptesc despre dezinteres pentru aceste funcții de conducere în inspectorat. Educația constănțeană încă dispune - slavă Domnului! - de profesori dedicați catedrei, respectați la clasă și în societate. Sunt dascăli în adevăratul sens al cuvântului, o specie, ce-i drept, pe cale de dispariție. Aud însă că acești oameni, în fața cărora mă înclin cu respect, nu sunt interesați de aceste poziții. O parte dintre ei au avut, de-a lungul timpului, intenția de a face pasul în față. Au simțit însă că nu s-ar regăsi într-o instituție dominată de factorul politic și au renunțat la idee. Scârbiți, și-au canalizat energia pe meserie, la catedră, în diverse proiecte, dar și la meditațiile absolut necesare pentru a asigura bunăstarea familiei. 


Un bun prieten, cu vechi ștate în inspectorat, punctează un alt aspect: e posibil ca lipsa de concurență pentru aceste poziții (a se vedea că sunt constant cam aceiași candidați) să fie generată și de scăderea dramatică a statutului de inspector, care odinioară aducea recunoștință publică și chiar un nivel salarial peste medie. De ce ar opta oameni pricepuți pentru asemenea poziții, când puterile îți sunt dramatic limitate de factorul politic, iar banii îi poți face și altfel? Bună întrebare! 


Am lăsat expres la urmă factorul politic. La fel ca și în cazul celorlalte instituții deconcentrate, asupra inspectoratului școlar, politicul și-a pus serios amprenta. Ești în partid, slujești cauza, ești disciplinat? Ești NUMIT! Nu exlud posibilitatea ca și aceste concursuri să fie tocmai regizate astfel încât să nu poată fi promovate, iar funcțiile rămase vacante să fie ocupate tot prin NUMIRI. Bineînțeles, în interesul învățământului, al elevilor și al colegilor profesori. Ce frumos sună, mai să vărs o lacrimă de emoție!



Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
sindicatul prezent la concurs
23 septembrie 2016
intrebarile de la interviu

1. regulamentul privind conduita inspectorilor cere sa fie respectate anumite aspecte, care sunt? raspuns Marcu: transparenta, obiectivitatea, profesionalismul, etc.evaluatorul a zis ca nu este asa ca trebuie cu sfintenie aparata imaginea inspectoratului. 2. cand un cadru didactic poate fi angajat pe o perioada nedeterminata ? rspuns Marcu:"cand obtine cel putin 7 la ex national in ultimii 6 ani si are def-ul", iar bucovala a contrazis-o si a spus ca atunci cand doreste consiliul de administratie si au mai fost 2 intrebari la care raspunsurile au fost date corect, dar.....le ramase-se gandul la celelalte candidate care au picat ....

Michel Houellebecq
25 septembrie 2016
Les Particules Élémentaires

Sorin Mihalache zis si Pârț sau Sugaciu' o dai in bara rau de tot. Pe langa faptul ca esti un afon ilustru intr-ale invatamantului, scrii si in limbajul de lemn specific Mugetului Liber. Pai nea Pârț, incearca si tu sa afli mai multe despre candidatele cu pricina, cu informatie completa si sa le expui publicului sa stie si constantenii cine decide pt copiii lor. Asta daca ai vreun dram de deontologie, ca de talent jurnalistic nu se pune vorba. Iti dau o pista: Artagea, 1997, Liceul CFR Palas, tanara suplinitoare de engleza introdusa de Budrica Mihail pe pile machidonesti, agramata, luata in deradere de toata lumea. Succes!

Dani
25 septembrie 2016
Bre Sorine !

Pui intrebari retorice si dai raspunsuri incomplete , aproximative , provocatoare ... Probabil , este strategia ta de a scoate in evidenta ceva anume , ceva palpabil . Inciti prostimea din preuniversitar sa-si spuna pasul in cestiunea calitatii managementului din sistem , dar eviti ca un balerin discutia principala , si principiala , asupra originii acestor creaturi , care au iesit in evidenta , o data si inca o data si inca o data , cu pretentia lor neghioaba de a conduce la infinit ISJConstanta . Ca , de la suprafata , sau din subterane , aceleasi figuri , nomina odiosa , traduc si pacalesc invatamantul romanesc , de aproape trei decenii . Sa ne uitam un pic asupra traseelor profesionale , sa citim in note , cine le-a propulsat acolo unde au ajuns , cine le-a sprijinit politic , partinic si transpartinic , ce au realizat la catedra , performante si personalitate , cat au luptat pentru transparenta si profesionalism , cum au luptat impotriva coruptiei si putregaiului si mizeriei umane , din scoli , din sistem , cum au contribuit , cu doctoratele lor , cu pilele , cunostintele si relatiile lor , sa miste managementul scolar , macar cu un milimetru , macar cu o idee ...

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6777 secunde