Rușinea și neputința liceelor tehnologice. "E nevoie de meseriași, nu de diplome!"

2333
21
Rușinea și neputința liceelor tehnologice.

Articole de la același autor

Recentele rezultate obținute de elevii liceelor tehnologice constănțene la Bacalaureatul 2016 dovedesc, o dată în plus, că lipsește orientarea profesională a absolvenților de gimnaziu care se trezesc liceeni. Fapt relevat și de un interesant sondaj efectuat de OMV Petrom legat de situația educației profesionale în România.


Dar meseriașii vor să devină manageri
Concluziile au fost dintre cele mai șocante, 85% dintre angajatori consi-derând că numărul absolvenților învățământului profesional este insuficient. Pe de altă parte, aproape 80% dintre români nu respectă meseriile, iar 60% dintre meseriași nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi.


Așadar, din perspectiva angajatorilor, 70% dintre managerii de resurse umane din companii spun că învățământul profesional este neadaptat cerințelor pieței, principalele dificultăți întâmpinate la recrutarea meseriașilor fiind lipsa calificării (în 65% dintre cazuri), lipsa experienței (64%) și lipsa de seriozitate a potențialilor angajați (65%).


Din perspectiva meseriașilor în devenire, o treime dintre ei aspiră la statutul de manager și la studii superioare, iar opt din 10 meseriași intervievați susțin că au fost formați în afara școlii profesionale - prin experiență directă, în câmpul muncii, prin îndrumarea primită de la alți meseriași, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au "furat" meserie.


Ai noștri absolvenți muncesc prin străinătate
Prof. Cornel Dumitrașcu, unul dintre cei mai puternici susținători ai învățământului profesional, cu o vechime de peste 35 de ani la catedră, se întreba ieri, pe bună dreptate, ce se va întâmpla cu absolvenții care nu au luat Bacalaureatul. "O să stea în parcuri, la o cafea scurtă, o țigară lungă și nimeni nu va face nimic pentru ei. De ani de zile, acești copii nu își găsesc locuri de muncă și de aceea nu vor rămâne nici în Țara Românească și vor pleca în zările largi unde să-și găsească un loc de muncă și să poată trăi. Iar cei care vor rămâne aici frizează cu ceea ce se numește delincvența. De aceea vreau ca diriguitorii acestei țări să găsească metode, nu să facă din Bacalaureat inchiziția spaniolă, atât pentru profesori, cât și pentru elevi. 


Eu aș face în felul următor: pentru liceele teoretice i-aș accepta pe cei cu mediile între 8 și 10, cei cu medii între 8 și 6 să meargă la liceele tehnologice, iar ce este sub 6, cum este condiția astăzi la Bacalaureat, să meargă la școlile profesionale. Altfel nu vom avea niciodată nici copii la școlile profesionale și nici o selecție mai bună pentru celelalte licee, atâta timp cât nu există un examen", a mai spus directorul Colegiului Tehnic "Tomis".


Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Cititor interesat
14 iulie 2016
De unde isj?! Care issm?!

Ce isj? Propunea cineva mai deunazi schimbarea titulaturii isj in issm, adica inspectoratul scolar stan mihaela, in virtutea tuturor prostelilor si haituielilor lui stan la adresa celor din 28, cu sustinerea directa a isj!!! O idee stralucita si chiar sustinuta de realitate nu?!

21 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6255 secunde