Scandalul de la Olimpiada de limba română. Cine plânge și cine râde după decizia ministerului

2114
16
Scandalul de la Olimpiada de limba română. Cine plânge și cine râde după decizia ministerului - fondscandal-1459454200.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu o săptămână, făceam public apelul disperat al părinților Vanesei Cupșan, elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic "Ovidius", calificată inițial la faza națională  a Olimpiadei de limba și literatura română și "detronată", după contestații, de o colegă 
de la Năvodari care primea 12 puncte în urma recorectării. 


Sosiți la redacție, soții Cupșan ne-au explicat, revoltați, că au depus sesizări la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prevalându-se de prevederile unui regulament care specifică, la art. 14, că "în urma reevaluării la contestații, punctajul se modifică numai dacă între punctajul inițial și cel obținut la reevaluare este o diferență mai mare de 12 puncte". 


Întrucât la vremea respectivă ISJ ne-a răspuns că a solicitat clarificarea situației la Ministerul Educației, vineri, 25 martie, cu prilejul deplasării unei delegații din minister la Constanța, am întrebat-o pe prof. Monica Anisie, secretar de stat în MENCS, dacă prevederea de mai sus implică și "egal cu 12 puncte". Mimând că nu înțelege, secretarul de stat ne-a îndrumat pentru clarificări către un inspector școlar. Adică hai să ne învârtim în… prosteală. 


Răspunsul Ministerului Educației 
Ieri, la solicitarea redacției "Cuget Liber", am primit următorul răspuns din partea biroului de presă al MENCS: "În conformitate cu prevederile art. 10 din Regulamentul specific privind orga-nizarea și desfășurarea olimpiadei de limbă și literatură română - gimnaziu, aprobat cu nr. 271/25.09.2015, răs-punderea pentru organizarea și desfășurarea etapelor anterioare etapei naționale revine inspectoratului școlar al fiecărui județ, prin inspectorul de limba și literatura română.


În conformitate cu prevederile art. 12, alin. 12, la toate etapele olimpiadei, evaluarea lucrărilor scrise este realizată de către profesori de specialitate cu merite deosebite, care nu au elevi participanți la clasa la care evaluează. 


În conformitate cu prevederile art. 17, alin. 7, din Regulamentul specific privind organizarea și desfășurarea olimpiadei de limbă și literatură română - gimnaziu, aprobat cu nr. 271/25.09.2015, după eventuala reevaluare la contestații se afișează rezultatele finale și se comunică lista elevilor care vor participa la etapa națională. Prin urmare, listele cu rezultatele inițiale nu se afișează în ordine valorică, ci în ordine alfabetică, având în vedere faptul că există și etapa contestațiilor, după care se stabilește ierarhia finală, deoarece există posibilitatea modificării rezultatelor inițiale, în condițiile prevăzute de regulamentul specific.


De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 14, alin. 2, la oricare dintre etapele olimpiadei, în urma reevaluării la contestații, punctajul se modifică numai dacă între punctajul inițial și cel obținut la reevaluare este o diferență mai mare de 12 puncte, reprezentând 10% din punctajul maxim. Procentul de 10% din 120 de puncte înseamnă 12 puncte: diferența dintre punctajul inițial și cel obținut în urma contestării acestuia. Existența unei diferențe de 12 puncte între rezultatul obținut la evaluarea inițială și cel obținut la reevaluare produce modificarea punctajului obținut inițial". 


Așadar, "mai mare de 12 puncte" este și… "egal cu 12 puncte", iar eleva Vanesa Cupșan a pierdut calificarea. 


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Parinte
26 aprilie 2016
Noi suntem vinovati ca acceptam

Nu o sa mai tacem daca si la evaluari nationale se va intampla la fel.

confuz de intortochelile spagare
6 mai 2016
olimpiada si nu prea

Dar daca facea si eleva Cupsan contestatie? Atunci ce se mai intampla cu dorinta arzatoare a onor inspectoratului sa arate ca se preocupa si de educatia elevilor din alte localitati decat Constanta. Asta nu ca s-ar fi preocupat prea mult de constanteni. Cum, Doamne, numai elevi din alte localitati obtin punctajele cele mai mari la olimpiade dar liceu vor sa faca la Mircea sau Ovidius? (intrebare retorica) Eleva Cupsan a fost furata pe fata si public si a fost pusa si la respect. Rusine "profesorilor cu merite deosebite"!

egal cu zero
6 mai 2016
egal cu zero

Oricum elevul care s-a calificat asa de rusions se va intoarce cu fix nimic de la etapa nationala, pt ca nu se poate sa-ti merga de fiecare data spagareala. Deci, este egal cu zero toata tevatura

Cadru didactic
9 mai 2016
Tupeu

Tupeu a avut profesoara elevei calificate ilegal. A avut tupeu si ,,sange rece" , a facut parte si din comisia de evaluare, a ajutat-o si norocul datorita incompetentei crase a ISJ Constanta iar Ministerul a musamalizat totul pentru ca Bucovala face parte din sistem. La fel vor face, daca vor fi lasati si la evaluari nationale, BAC, gradatii de merit, etc.

petra
9 iunie 2016
olimpiada

Fomularea este gresita, trebuia ,,cel putin 12 puncte,, sau ,,minim 12 puncte,, ca sa fie corecta si neinterpretabila. Nota 1 pentru formulare, somitatile acestea habar n-au de limba romana!

Parinte
1 iulie 2016
Legea se respecta, nu se interpreteaza!

Legea nu se interpreteaza. Punct. Au facut-o de oaie si din lipsa de bun simt nu au miscat un deget pentru a indrepta lucrurile. Ministerul i-a ajutat sa nu se faca de rusine.

16 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0981 secunde