Scene penibile la concursul directorilor. Managementul școlar și coama măgarului!

4912
45
Scene penibile la concursul directorilor. Managementul școlar și coama măgarului! - fondpenibileintrebari-1476371052.jpg
Prima probă, scrisă, a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct a iscat și primele nemulțumiri, evident din partea candidaților constănțeni declarați respinși, și tindem să le dăm dreptate după ce am văzut subiectele cărora a trebuit să le dea… piept. 


Pentru a vă forma o imagine, spre finalul setului 21-40 de întrebări (din totalul de 60), candidații aveau de ales din patru variante la asemănări dintre: filme și nuvele, muzică și pictură, schiat și înot, revoluție și evoluție, tuberculoză și astm, șosete și mănuși. Ce ați alege la această ultimă întrebare între: A) șosetele sunt purtate în picioare, mănușile sunt purtate pe mâini; B) sunt vândute în perechi; C) sunt articole de îmbrăcăminte; D) sunt făcute din același material; E) șosetele sunt îmbrăcate înaintea mănușilor. Ca să nu mai spunem de întrebarea 29: Măgarul întotdeauna are…? A) grajd; B) potcoave; C) harnașament; D) copite; E) coamă. 


"Întrebări ce nu țin de domeniul managementului" 


Miercuri seară, târziu, au fost date publicității rezultatele probei scrise a concursului pentru funcția de director și director adjunct, și aveam să constatăm, nu fără surprindere, că printre cei respinși se numără directori constănțeni respectabili. 


Prof. Zoița Vrișcă mai are doi ani până la pensionare și ar fi dorit să-i fie valorificată experiența, nu valorizată cu întrebări "ștrangulate" ce țin de alt domeniu decât de cel al conducerii unei unități școlare. 


"Eu nu am înțeles nici acum cum s-a evaluat fișa, de fapt cum s-a ajuns la acel punctaj. Cum s-a adunat, cum s-a împărțit, ce medie aritmetică s-a făcut, chiar nu am înțeles. Subiectele din prima parte a probei au fost notate cu 1,24 de puncte, iar în partea a doua, de la punctul 42 până la 60, cu 2,50 puncte. Probabil că s-a făcut media aritmetică la cele două. Dar evaluarea în sine mi se pare incorectă. Am experiența a două concursuri de director și nu mi se pare corect să elimini candidați din prima probă. Evaluează omul și la toate celelalte, pentru că experiența ca manager se vede în CV-ul acela. Și poate aici obține punctaj mai mare, la planul de dezvoltare instituțională obține un alt punctaj și adună cu proba scrisă și dă un barem de picat și admis. În anul 2004, când am dat concurs cu doamna Timofte, și apoi în 2008, așa s-a procedat. Scrisul l-am dat pe calculator, cu subiecte din legislație, după care, conform unui grafic, ne-am prezentat la evaluarea CV-ului și a unui interviu, s-a făcut punctaj total. Așa mi s-ar fi părut corect. Dacă metodologia a fost cum a fost, în schimb organizarea a fost impecabilă", mărturisea, ieri, prof. Vrișcă, adăugând că acum se află într-o postură deosebită, deoarece a renunțat la orele de la Școala nr. 38, unde este titulară, solicitând restrângere de activitate, iar acum va trebui ca, din iarnă, colega care e venită cu concurs pe acel post să-și caute altul. 
"Nici perioada pe care au ales-o nu este bună!", a încheiat prof. Zoița Vrișcă. 


La fel de dezamăgită de subiectele propuse spre rezolvare, prof. Maria Terziu, director la Grădinița nr. 45, declara, ieri, că a greșit în momentul în care a transferat rezultatele de pe ciornă pe foaia de concurs. 


"Subiectele nu au fost din leadership, adică ceea ce ne-au dat nouă să învățăm din cele trei cărți. Iar cei 20 de itemi reprezentați de desene foarte mici erau mai repede pentru obținerea permisului de circulație, nu pentru un viitor manager. Stresul a fost foarte mare. Învățatul din cele trei cărți, urcatul formularelor pe platformă - le-au primit, nu le-au primit -, apoi subiectele care nu au nicio legătură cu managementul. Nu am de reproșat nimănui, totul a fost organizat de nota 10. Supraveghetorii, comisia s-au comportat exemplar, cu mult respect pentru noi. Greșeala a fost a mea, pentru că am intrat în panică din cauza desenelor și de acolo…", a spus prof. Terziu. 


Profesorii din mediul rural au dat clasă orășenilor 


Conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, doi candidați au fost absenți, respectiv Carmen Bola (Centrul Școlar de Educație Incluzivă "Delfinul") și Valeria Dumitrașcu (Școala Gimnazială nr. 1 Galița), 30 respinși și 192 admiși. De asemenea, o evaluare încă nu a fost finalizată, și anume cea a Loredanei Dima, care concurează pentru postul de director al Școlii Gimnaziale nr. 1 Pecineaga, întrucât unul dintre membrii comisiei de concurs s-a internat în spital. 


Și pentru că la examenele elevilor toate știrile încep cu statistica celei mai bune note, iată că nici profesorii de data aceasta nu au reușit să întrunească punctajul maxim, respectiv 50 de puncte. Cele mai bune teste le-au avut Maria Burlăciuc (Școala Gimnazială "Tudor Arghezi" Năvodari), Elena Ligia Mangri (Școala Gimnazială "Grigore Moisil" Năvodari) și Geanina Mărgineanu (Școala Gimnazială nr. 1 Hârșova), cu un punctaj maxim de 48,75. La polul opus, cel mai slab rezultat l-a înregistrat Valentina Crișan, directorul de la Liceul Tehnologic "Jean Dinu" Adamclisi, și anume 17,5 puncte. 


v v v


În continuarea calendarului de desfășurare a concursului, sunt prevăzute probele orale, de evaluare a CV-ului și a proiectului de dezvoltare instituțională, în intervalul 17 octombrie - 17 noiembrie. 


Comentează știrea

45 comentarii. Pagina 5 din 5. Click pe pagina dorită : 1 ...4 5 
stan este puternica!
16 octombrie 2016
stan este the power!

Draga stan, nu uita, trimite-ti soldatzica de plumb sa isi ia busteanul, cota ei de lemne pe iarna ce bate deja la usa! Nu de alta, dar strica scenariul filmului si se supara Margaret! Hi, hi, hi! OMG!

cititor
16 octombrie 2016
ati lasat-o pe stan de izbeliste?

Poftim? Are tupeu sa faca de-astea? Pai voi sunteti de vina ca indrazneste sa mai deschida gura la consilii, sa faca observatii si sa urmareasca ce se intampla in scoala! Cine, ea??? Dictatoarea dictatoarelor, ofticata ofticatelor si razbunatoarea razbunatoarelor? Gresiti rau de tot ca nu stati cu ochii pe ea ca pe butelie si n-o scuipati la fiecare colt. Tupeul nebunei de stan n-are margini, trebuie scuturata non-stop, ca sa nu uite ce-a facut. Daca uita, amintiti-i voi, ca proasta asta se crede inca pe val. Scarbosenia pamantului ar trebui sa stea ascunsa intr-un cotlon, si nici macar sa nu indrazneasca sa dea ochii cu voi, nu sa urmareasca lumea prin scoala.....si sa se bage in seama la consilii. Ea, care a facut numai nemernicii cat a fost directoare, mai are nerusinarea sa deschida gura? Nu se poate asa ceva! Puneti-i lesa si botnita sa nu mai muste.

Răspuns la: colega miha - fata de treaba
Adăugat de : din cancelarie...., 15 octombrie 2016
Fratilor, am aflat pe surse ce mai zice gura lumii, zumzetul strazii cum spunea cineva. Cica de fapt si de drept miha are ceva cu doamnele P.I.P...
solutia,
16 octombrie 2016
o frumoasa petitie!

Asta nu se potoleste decat daca o leaga cineva si ii pune un calus in gura! Mai ales acum, cand stie sigur ca n-are cum sa mai ajunga directoare....E disperata, agitata, furibunda! Nu-si gaseste linistea , face 13-14 de nervi. Un singur lucru o va linisti: o frumoasa petitie la DNA! Sunt destule....pe ordinea de zi.

Răspuns la: ati lasat-o pe stan de izbeliste?
Adăugat de : cititor, 16 octombrie 2016
Poftim? Are tupeu sa faca de-astea? Pai voi sunteti de vina ca indrazneste sa mai deschida gura la consilii, sa faca observatii si sa urmareasca ce...
nu-i nicio problema
16 octombrie 2016
ne facem timp ptr Satan

Da, am lasat-o pe stan de izbeliste, ca niste oameni normali la cap ce suntem! Am zis ca daca nu mai e directoare, o sa-si vada si ea de treaba la catedra...si atat! Punct si de la capat. Dar ea, nu si nu! Vrea cu tot dinadinsul sa fie bagata in seama. OK, s-o bagam in seama atunci. Haideti sa redeschidem 'cazul' si s-o luam la puricat daca asta isi doreste. Terminam repede cu ea, nu-I nicio problema. Noi doar anuntam, si se ocupa altii! Satan, ai putintica rabdare, ca ne intoarcem la tine.

lăsati!
16 octombrie 2016
mai bine să se ducă! (satan, bineinteles)

.......dar n-ar fi mai bine sa-si faca ea frumos băgăjelul să plece la altă scoală? La 28 si-a cam incheiat socotelile! Am văzut ce poate si mai ales ce nu poate. Ia sa pună ea mânuta sa-si caute altă scenă pe care să-si interpreteze rolurile de divă in mizerie si de scorpie neimblânzită! Satan, valea!!! Te-am tolerat prea mult!

45 comentarii. Pagina 5 din 5. Click pe pagina dorită : 1 ...4 5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7594 secunde