Se cere anularea concursului de directori. "A lovit grav în directori onești și a punctat carieriștii"

7000
91
Se cere anularea concursului de directori.

Articole de la același autor

Teoretic, astăzi este programat la Școala Gimnazială nr. 6 "Nicolae Titulescu" ultimul candidat constănțean la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director sau director adjunct, prof. Tanța Nanu susținând probele orale pentru Școala Gimnazială nr. 31 din Constanța.


De-a lungul celor 17 zile de examinări au intrat, pe rând, sub tirul comisiilor - constituite pentru fiecare candidat în parte - marea majoritate a actualilor directori sau directori adjuncți constănțeni, prea mulți dintre cei aflați acum în managementul grădinițelor picând la proba CV-ului.


La ora actuală, celor 30 de candidați picați la proba scrisă li se alătură alți 41 picați la evaluarea CV-ului și unul singur - prof. Isabela Marcu - la proba interviului.


Săptămâna viitoare, pe 18 noiembrie, vor fi afișate rezultatele finale, urmând ca la jumătatea lunii decembrie, după contestații, să se știe clar cine și unde va conduce.


Scăderea prestigiului candidaților "picați"


Ca urmare a valului de nemulțumiri iscate la nivel național, a fost inițiată o petiție online prin care se solicită anularea concursului de directori, specificându-se "hibele" organizării sale.


Până la închiderea ediției, doar 180 de cadre didactice din țară și-au dat acordul pentru această petiție, din care am spicuit următoarele:


"Deși s-a declarat o campanie de «depolitizare», în fapt s-a creat pentru prima dată cadrul pentru o politizare abuzivă a numirii managerilor școlari prin abuzuri de apreciere din partea aleșilor politici locali. Acest așa-zis concurs a fost organizat într-o perioadă nepotrivită, de natură să creeze dezorganizarea procedurilor specifice calendarului școlar. Consecințele acestui concurs amplifică dezorganizarea, prin schimbarea a numeroși profesori în clase în timpul anului școlar. Altă consecință gravă este scăderea prestigiului cadrelor didactice în fața elevilor (care îi văd «picați», fără să perceapă că succesul și insuccesul la acest concurs au fost de natură aleatoare, nelegate de performanțele reale ale cadrelor didactice) fenomen agravat de condiția anterioară de directori a multora dintre cei abuziv astfel schimbați și de desfășurarea acestui fenomen în plin an școlar. Nu pot fi de acord cu disponibilizarea bruscă a mii de cadre didactice suplinitoare, în plină iarnă, doar pentru că ocupau catedre rezervate, pe care brusc și masiv revin titularii, nici cu situația ca sute de școli să fie într-o stare incertă în privința conducerii.


Acest așa-zis concurs creează maximum de bulversare, fără să ofere nimic în schimb, nici depolitizare, nici certificarea competenței noilor (sau renumiților) directori, probele concursului neavând această capacitate. Organizarea, în special prin cerințele de punctaj la CV, a lovit grav în directori onești, muncitori și responsabili, în mod deosebit în mediul rural, unde nevoile de îngrijire și întreținere prin efort personal a școlii, de asigurare a școlarizării tuturor elevilor și depărtarea de reședințele de județ și centrele academice a îngreunat acumularea de puncte recu-noscute în metodologie. Acest concurs a punctat «carieriștii», pe cei ocupați în primul rând de sine, punctând participări la cursuri peste hotare, formări, publicări de materiale (care adesea sunt formale, sau obținute prin plata unor sume), dar nu punctează deloc calitățile administrativ-gospodărești și nici pe cele manageriale dovedite prin fapte!", se mai arată în petiție.


Cum vor fi aleși directorii… câștigători


Potrivit metodologiei de concurs, este declarat "promovat" la concurs candidatul "admis" care a obținut cel mai mare punctaj total. În cazul egalității de punctaj, în schimb, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă. Dacă și în această situație egalitatea se păstrează, pentru unitățile de învățământ cu filiera tehnologică, este declarat "promovat" candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., după caz, iar la filiera vocațională, cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unității de învățământ, iar pentru celelalte unități de învățământ este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba interviu. Dacă și în această situație egalitatea se păstrează, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a CV-ului.


Comentează știrea

91 comentarii. Pagina 10 din 10. Click pe pagina dorită : 1 ...9 10 
Eu
28 noiembrie 2016
Intrebare

Curiozitate maxima. Cum vor explica membrii comisiilor de evaluare diferențele mari intre notele acordate candidat1lor. Cum vor explica observatorii intervențiile, filmate. Mi-ar plăcea sa vad ca se face dreptate și cei care au semnat ca nu au avut conflicte cu candidații sa vedem cum explica reclamațiile la adresa candidaților pe care i-au evaluat ,, obiectiv". Sa se facă dreptate și cei vinovați sa raspunda

91 comentarii. Pagina 10 din 10. Click pe pagina dorită : 1 ...9 10 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3372 secunde