Sunt "aranjate" concursurile pentru directorii de școli din Constanța? Ministrul vrea un nou examen

5476
65
Sunt

Articole de la același autor

Zilele acestea, într-un interviu acordat unei agenții de presă naționale, întrebat când se va organiza concursul pentru directori, ministrul Educației, Adrian Curaj, a aruncat "bomba": "În primăvara aceasta vom începe. Pregătim metodologia, de șapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori. Avem nevoie de oameni devotați școlii, care să pună energie".

Ce-i drept, în luna septembrie a anului trecut când a fost lansat proiectul de metodologie privind organizarea acestui concurs pe site-ul oficial al ministerului, majoritatea angajaților din sistem se așteptau ca în luna octombrie să se anunțe… probele.

Iată că am intrat în 2016, iar proiectul de metodologie nu a "născut" forma finală. Ieri, din discuțiile cu câțiva directori de unități constănțene de învățământ am reținut că ar fi oarecum ciudat să aibă loc concursurile de directori înaintea celor de inspectori generali adjuncți. "Ne-am învățat deja cu genul acesta de anunțuri false, pentru că și în 2014 un alt ministru dădea ca sigură organizarea concursului de director prin luna ianuarie și iată că nu s-a întâmplat nimic", afirma unul dintre manageri.

"Nu contează cine votează, doar cine numără voturile!"

L-am întrebat pe prof. Alexandru Bujeniță, unul dintre foștii directori pe care îl remarcam mereu la ședințele tehnice organizate de ISJ Constanța ca "lider de opinie", dacă are încredere în acuratețea concursurilor. Mai ales că intenționează să candideze la funcția de director al Liceului "Ioan Cotovu" din Hârșova. "Regret să aud în continuare vorbindu-se că și aceste concursuri vor fi aranjate. Păi, vă întreb așa, de curiozitate: cum e posibil ca o contabilă cu patru ani vechime să primească punctaj maxim la gradație? Multă lume aleargă după hârtii pentru a justifica punctaje care mai apoi dau greutate în tot soiul de dosare, iar la clasă prea puțin se mai dedică predării. Revenind la concurs, dacă la testul grilă răspunsurile vor fi clare, celelalte două probe sunt total subiective (evaluarea CV-ului și interviul referitor la planul managerial - n.r.). Și măcar dacă ar folosi la ceva planul managerial! Există o vorbă: nu contează cine votează, contează cine numără voturile!", a conchis prof. Bujeniță.

Ce spune inspectorul general?

Într-un interviu acordat "Cuget Liber", prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general, la întrebarea legată de concursul pentru funcția de directori, declara: "În cadrul videoconferinței de la începutul anului, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prof. univ. dr. Adrian Curaj, a declarat că, mai întâi, vor avea loc concursurile pentru inspectorii școlari generali, inspectorii școlari generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic, urmând ca, după ce se vor finaliza acestea, să fie anunțat și concursul de ocuparea a funcțiilor de directori și directori adjuncți pentru unitățile de învățământ".

Va să zică ar trebui organizat pe repede înainte concursul de inspectori școlari generali adjuncți, iar prin lunile martie-aprilie, așa cum prevede Legea educației, ar urma să se anunțe probele pentru concursul de directori.

Având în vedere că este an electoral, poate că vor exista ceva interese să se țină de cuvânt și ministrul Educației, pentru a-și bifa în palmares măcar această reușită. Că cea cu planul-cadru pentru gimnaziu în variantele actuale nu poate fi considerată un succes!

Comentează știrea

65 comentarii. Pagina 2 din 7. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...7 
Parinte
4 februarie 2016
Director scoala

La liceul Ovidius si Mircea nu va uitati?Ca sunt pe viata....cel putin la Ovidius ....d-na director. ....nu mai are timp sa-si faca orele........si atunci cand intra la ore se razbuna pe copii cu 3 si 4.....dar fara materie predata.......este inadmisibil !!!!la un asemenea liceu sa nu ai un cerc de fizica ,matematica etc......vedeti alte scoli gen.ce dotate si ce interes isi dau pt elevi.....iar prof .de matematica,nu stiu cum au dat concurs pe post....?2-3 care merita....Pacat!!!!!!

Săracu" Gică
4 februarie 2016
Concurs

Dragi români, Concursul a fost promis, la cereri repetate și oarece presiuni probabil, de prin ... 2008, când au fost organizate ultimele concursuri pentr directori ? Toți miniștrii de atunci până acum au cerut răbdare, că vezi Doamne nu este bine să facem lucrurile pe fugă. Doar sunt oameni ai sistemului, dar ... politici ! Așa se face că toți directorii, buni sau răi, cu lașitatea specifică nouă, românilor din branșă, stau cuminți, nu mișcă-n front și nu fac nimic pentru colegii lor, nimic bun desigur, pentru că nu au voie de la ISJ. Și cum delegarea pe funcție de acolo vine, înțelegeți de ce merg lucrurile așa de bine. La fel se întâmplă cu isj-iștii care ocupă funcții cu delegare de la minister. Dacă stăm după concursurile pentru insp sc gen adjunct, care să și ducă la ocuparea acelor funcții cu concurs, cred că vom mai sta încă 7 ani în așteptarea concursurilor de director, pentru că la concursul de inspector adjunct a mai fost floarea cea vestită a Constanței și s-a făcut de rahat, chiar dacă doi dintre cei care au dat rateu sunt pe funcție acum și-s tare mândri de ei (nu dau nume; cine știe ... cunoaște). Avem nevoie de directori buni, bine pregătiți profesional și managerial, dedicați școlii și oamneilor săi, nu de marionete care se îndoaie de mijloc în fața inspectoratului școlar, care iau decizii în defavoarea colegilor lor, doar pentru a-și păstra funcțiile din care, se pare, dacă nu curge, pică. Apoi, suntem și noi, oamenii școlii, niște lași: nu luăm atitudine, dacă totuși vreun coleg face asta nu îl susținem deschis, vorbim doar pe la colțuri și ne mai mjirăm că am ajuns unde am ajuns. Parcă suntem mai lași decât înainte de ... Trebuie să ne schimbăm, pentru a redeveni un model social respectat. Altfel, vom privi doar în jur, vom căuta mereu vinovați, alții decât noi, desigur, uitând că schimbarea începe cu noi.

in aceasta viata
4 februarie 2016
unii-s facuti pe viata directori, altii inspectori...

si altii...la catedra profesori. CINEVA ...a hotarat ca tu atata poti fi, doar invatator si doar profesor...daca vorbesti si gandesti prea mult, deja deranjezi si ISJ e creativ...gaseste el metode activ-participative sa te distruga. Ia vedeti d-na Simona Anghel, faceti un sondaj, cam cate inspectoare din ISJ au o vechime de pana-n 5 ani, cate intre 5-10 ani, cate intre 10-15 ani, au cred un adeziv puternic cu tronul si instant la pachet cu aroganta, nesimtirea si incompetenta ce decurge din activitatea inexistenta la catedra ce da handicapul in a avea capacitatea de a fi creativ autentic. de aici rautatea si vesnicia "Panetei maimutelor" in ISJ C-ta. Ce e de facut ? Cine stie?

ISJ-ul?
4 februarie 2016
SFIDEAZA!

Pun un mare pariu: ca doamnele si domnii inspectori citesc comentariile si rad !?! N-au nicio tresarire, ba chiar zic: 'Mama, mama ce se mai agita astia prin comentarii. Ce fraieri, ei cred ca misca cava daca se lamenteaza ei ca nu le convine aia, ca nu le convine ailalta...Vai de capul lor! Noi suntem cei mai tari, ca doar ne-au pus aia de la minister, nu piticii astia care latra si pe care nu-i baga nimeni in seama! Isi pierd timpul cu vaicareala lor, si noi facem tot ce vrem! " Deci ce fac? Sfideaza! Aceeasi intrebare mi-o pun si eu: CE E DE FACUT?

lehamite
4 februarie 2016
hai acasa!

....cainii latra, ursu'merge, apoi se baga in bârlog, hiberneaza si mai iese la primăvară, când se dă concursul de inspectori si de directori!

Sunt aranjate concursurile de directori?
4 februarie 2016
Erata la raspunsul de la intrebarea nr 1

Ce, sunteti nebuni? Bineinteles ca sunt aranjate! Dar voi ce credeati?

Doamna Simona Anghel,
4 februarie 2016
De ce?

De ce scrieti articole din astea? Vreti sa-i desfiintati pe directorii si inspectorii din Constanta? Aha, deci asa: dumneavoastra tineti cu raii care ii contesta! Rusine si iar rusine!

Un alt părinte
4 februarie 2016
pentru Părinte

Din păcate mare dreptate mai ai. Se bat cu cărămida în piept și obțin mereu gradații de merit, dar ... fără prea mare merit. Mircea, Ovidius, Traian sunt liceele care adună crema cremelor elevilor din județul Constanța, admiși cu medii peste 9,30-9,50. Ar trebuie să fie adevărate laboratoare de creare a viitoarelor elite românești. După admitere, din păcate,nu mai fac mare lucru pentru că au materialul uman deja atent și la foarte înalte standarde selecționat. Apoi ... bătaie de joc: directori care de cele mai multe ori nu își fac orele, deși au obligație de predare, profesori care îi copiază, lipsa cercurilor și ansamblurilor școlare, a unor activități extrașcolare numeroase care să încurajeze participarea a cât mai mulți elevi și să valorifice extraordinarul lor potențial. Se laudă cu 10-20 de olimpici cu premii județene sau naționale, când ei au sute de elevi care au cel puțin același potențial ??? Trimit la olimpiade câte 6-7 elevi, din care 2-3 iau note mai mici decât elevi din Medgidia, Cernavodă, Mangalia sau din licee mult mai slab cotate din Constanța ? Este de-a dreptul rușinos. Pentru așa ceva ar trebui sancționați, nu premiați. Dar ei nu își văd și nu își însușesc această rușine. Este o crimă faptul că îți bați joc de orele și formarea acestor copii extraordinari și este o mare lipsă de responsabilitate morală și profesională. La liceele tehnologice, la așa-zisele școli de cartier, sunt profesori de zeci de ori mai dedicați și mai buni decâm ,,marii profesori" de la ,,marile licee". Luptă să aducă și să mențină în școală elevi săraci, din familii dezorganizate, copii care nu sunt susținuți de familie pentru a-și schimba destinul prin educație, elevi care uneori, pur și simplu, nu pot veni la școală pentru că nu au bani de transport sau pentru o pereche de adidași. Aceia sunt adevărații dascăli. Ei luptă cu și pentru elevii lor, pentru toți acei elevi. Dar ... cum să obțină ei vreodată premii și mențiuni la olimpiade când elevii lor au fost admiși la liceu cu medii de 1,90, 3,33 sau puțin peste 5,00 ??? Cine să le recunoască și lor meritele ? Inspectoratul școlar ? NU ! Pentru că acolo sunt oameni selecționați după marile lor performanțe, obținute la ... marile licee ! Să mă contrazică și pe mine cineva !

un profesor
4 februarie 2016
pentru 'un alt parinte'!

Vreti sa va contrazica cineva? Puneti acest comentariu pe o hartie sub forma de sesizare, mergeti cu ea la inspectorat si depuneti-o la registratura! O sa vedeti ce se intampla, adica cine va da dreptate, si cine va contrazice! Si asteptati apoi sa vedeti ce se mai intampla! Daca faceti asta, va puteti muta copilul la alt liceu.

Răspuns la: pentru Părinte
Adăugat de : Un alt părinte, 4 februarie 2016
Din păcate mare dreptate mai ai. Se bat cu cărămida în piept și obțin mereu gradații de merit, dar ... fără prea mare merit. Mircea...
profesorul de serviciu!
4 februarie 2016
...nu aranjate, sunt doar aranjamente!

...Cand se schimba echipa de la ISJ se schimba si directorii...Vine un nou ministru, vin alti ,,generali,,si normal alti directori! Asa a fost mereu. Interesul este major si are un puternic iz politic. Directorii de scoli si cadrele didactice sunt impicati pana in maduva oaselor in campaniile electorale. Prin sate si orase, in fata grupurilor de sprijin pentru unul sau altul dintre candidati stau ...copii. Sigur, in afara orelor de scoala...si cu totul intamplator. Elevii stiu care este orientarea scolii si in functie de asta se aliniaza si ei. Asa au inceput toate reformele din invatamantul romanesc dupa '90! ...si dupa alegeri vin alte garnituri...depinde cine castiga si cine pierde. depinde de ce parte a baricadei te afli. Sa fim seriosi ca actuala garnitura de la ISJ nu va dura mult. In spatele ,,generalei,, stau interese mari. Numai numele purtat de distinsa doamna le tradeaza. O sa vedeti ca dupa ,,concursuri,, va creste exponential numarul persoanelor agreate de la nivel judetean. Din pacate, aceasta este situatia. Cine nu vrea sa priveasca realitatea, va spune ca nu este nici un interes in alegerea noilor directori, ca vor fi alesi cei mai buni, cu experienta mare, ca reforma este pe fagasul ei, ca in scoala se invata pe rupte, ca profesorii fac si dreg, si altele cate in luna si stele, numai ca sa se salveze aparentele. Defapt, la plimbat si invartit cuvintele ca sa ne iasa noua pasenta suntem priceputi. Cam asa o sa se intample si acum....dar oricum, este bine ca inca se mai poate discuta...Doamne fereste de mai rau, vorba optimistului.

65 comentarii. Pagina 2 din 7. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...7 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4903 secunde