Interviu cu prof. univ. dr. Marian Cojoc

"Sunt pregătit pentru orice fel de postură. Nu pentru impostură"

4828
50

Articole de la același autor

Vineri, 13 ianuarie, în ședința Senatului, a fost stabilit calendarul, respectiv normele metodologice pentru alegerea funcțiilor de conducere la nivelul Universității "Ovidius" care debutează astăzi, 16 ianuarie. Din acest motiv, prof. univ. dr. Marian Cojoc, actual prorector pe probleme de învățământ și candidat la funcția de rector, nu a făcut publică oferta sa managerială. O va expune pe site-ul oficial al instituției cu 15 zile înainte de 24 februarie.

- De ce considerați că ați fi omul potrivit pentru a prelua frâiele Universității "Ovidius"?

- Mă îndrituiește statutul celui care are o expertiză dovedită deja, prin faptul că începând cu anul 2000 n-am mai "scăpat" nicio func-ție: prodecan - decan - prorector cu delegație pentru problemele învățământului într-o perioadă extrem de delicată, respectiv 2004-2005 când am avut în sarcină transformarea planurilor de învățământ și adaptarea acestora exigențelor Bologna la care România a devenit parte a sistemului. Începând cu anul 2008 am fost ales prorector pe probleme de învățământ și atunci am anunțat punct cu punct ce urmăresc. În toți acești ani mi-am demonstrat competențele și capabilitățile, dovedind astăzi că Universitatea - dincolo de comentarii, ironii și, de ce nu, interese - este o instituție etalon în mediul academic românesc și chiar dincolo de hotare. Un ultim clasament ne așează undeva pe locul șase în rândul universităților românești, fie chiar și în viziunea indicatorului cantitativ/număr de studenți.

- Vorbim la acest moment de un bilanț al unei activități de prorector ales în 2008?

- Aș putea vorbi atât de punctele tari realizate, dar și de acele obiective care au rămas în atenție în etapa ce va urma. Funcția pe care am îndeplinit-o a însemnat în fapt niște ani de uzură, de oboseală acumulată, dar cred că nu există membru al Senatului care să nu recunoască faptul că este a doua funcție ca încărcătură după rector.

Îmi asum categoric realizările și, deopotrivă, nerealizările. Dacă faceți o vizualizare a situațiilor financiare, a felului în care profesorii și-au primit sau nu salariile, odată cu intrarea în anul 2009 și în acele celebre programe anti-criză și așa mai departe. Am fost proiectantul principal al programului de criză adoptat prin hotărârea Senatului de toate facultățile, pe specificul fiecăreia. S-au plătit salariile, profesorii n-au ieșit în stradă, cu toată durerea tăierii acelui procent important de 25%, n-a fost nimeni cu contractul desfăcut pentru probleme deosebite, iar în anii aceștia am fost președintele comisiilor de analiză și cercetare administrativă în diverse cazuri propunând măsuri mai mult decât eficiente. Bilanțul diferitelor procese în care Universitatea a fost implicată nu este unul negativ, din această perspectivă. În acest context, vă puteți imagina și în aceeași măsură, vizualizând realizările proprii științifice, puteți constata cu ușurință, am avut timp, totuși, și de cercetare autentic științifică.

- Aceasta ar fi diferența dintre dvs. și contracandidați?

- Aș spune mai degrabă, diferența specifică. Eu nu judec contracandidații și nu o voi face nici în cursul campaniei. Păcatul acesta al politizării manierei de ofertare este major și îl întâlnim în diverse locuri. Eu nu vreau să fac asta. Eu vreau să spun ce am făcut, să le reamintesc celor care au trecut prin biroul meu sau prin cel al Rectorului că nu a fost vacanță în care să nu fiu prezent sau să țin locul Rectorului pentru tot felul de sarcini. În al doilea rând, nu mă interesează aproape deloc atitudinea combativă, distructivă a eventualilor contracandidați. Eu vreau să spun ce sunt, ce pot să fac și, mai ales, cei care mă cunosc să se gândească la ceea ce realmente am făcut. Adică, dacă unii vor spune fapte nu vorbe, dați-mi voie să spun că după 11 ani de funcții exercitate în această Universitate, cred că pot vorbi în cunoștință de cauză de fapte și nu vorbe, pentru care există dovezi concrete.

- De ce ați întârziat în a vă anunța candidatura?

- Îmi place întotdeauna să mă gândesc la vorbele lui Platon și la Dialogurile sale. La un moment dat, Socrate este întrebat de ce nu se apără, la care el răspunde: «Da’ nu credeți că toată viața eu asta am făcut». Pe de altă parte, nici nu vreau să considerați că sunt o figură defetistă. Din contră, sunt un luptător care știe pentru ce se bate. Probabil că și zodia e de vină: personajul dă impresia că renunță, că se mai gândește… Sunt pregătit pentru orice fel de postură. Nu pentru impostură, pentru că acolo nu sunt pregătit și nu voi fi niciodată. Sunt genul de om care spune în față, deschis și nu mă dau în lături să spun adevărului pe nume. Lupt pentru a nu mă dedubla și a nu răspunde provocărilor mizerabile care este posibil să se producă într-o vreme sau alta. Mă gândesc că e bine să rămân eu însumi, nu că n-aș putea să fiu și altfel!

- Ce veți face dacă veți fi ales?

- Va trebui să țin cont de ceea ce am stabilit în Carta Universitară și, implicit, în Senatul Universității, oricum va arăta acesta în următorul interval. În Capitolul 7 art. 106 (2.43), din Cartă - Atribuțiile structurilor și funcțiilor de conducere se precizează fără echivoc: "Stabilește criteriile și indicatorii de performanță mana-gerială ale rectorului și drepturile și obligațiile cuprinse în contractul de management". Deci, cu alte vorbe, aș putea veni cu un program managerial "apetisant" dar nici eu și probabil nici ceilalți contracandidați nu știm acum care ar putea fi criteriile și indicatorii de performanță managerială care vor intra, categoric, în atribuțiile noului Senat. Așadar, devoalarea intențiilor mele trebuie lăsată după momentul alegerii și discuții cu Senatul care pot să ducă în mod evident la modificarea, eventual radicală, a ceea ce eu mi-am propus prin programul managerial afișat pe site-ul Universității. Funcția de rector va fi una dificilă, în baza noii legi. Cel ales nu va fi un suveran, un dictator, cum poate unii își pot închipui, să taie și să spânzure cum va dori el.

- Așadar, cei care ies în față și promit nu au acoperire legală?

- Fie nu sunt atenți la prevederile legii și ale Cartei Universității, fie realmente rămân la nivelul acelor promisiuni fantasmago-rice, care în mod evident, nu vor avea obiectivarea necesară în momentul întâlnirii de "gradul trei" cu problema. Există o tendință a multora - și eu vorbesc aici în ge-neral - de a identifica probleme și neajunsuri la greu, dar mai puțin există o preocupare de a veni cu soluții. Poate că această tendință pleacă din elanul acela tineresc și din dorința de a gonfla niște mușchi în materie de - subliniez – "expertiză". Altfel spus, consider cel puțin utilă aplicarea inevitabilă și în mediul universitar a zicalei românești consacrate: "omul potrivit la locul potrivit" sau a celui care nu cunoaște doar teoretic, ci s-a confruntat deja cu aceste probleme și a identificat adesea soluțiile. 

Comentează știrea

50 comentarii. Pagina 5 din 5. Click pe pagina dorită : 1 ...4 5 
Andreea Buse
16 ianuarie 2012
Un om deosebit

Pe langa faptul ca este un orator desavarsit (cine l-a auzit macar o data conferentiand stie despre ce vorbesc), dl. prof. Cojoc merita sa fie rector pentru ca este foarte apropiat de studenti, pe care nu ii trateaza de sus (exista si profesori cu care nu poti avea un dialog, acestia considerandu-si studentii un fel de subalterni), si pentru evidenta sa competenta organizatorica si manageriala. Atat doamna cat si domnul Cojoc (ambii mi-au fost profesori la Facultate si Master)sunt niste oameni deosebiti cu care am ramas in foarte bune relatii chiar daca au trecut ceva ani de cand nu mai sunt studenta. Sunt foarte mandra ca am avut astfel de profesori atat de bine pregatiti (pentru ca din pacate exista si exceptii). Faptul ca mai raspund la un telefon sau la un mail venit din partea unor fosti studenti evidentiaza calitatea lor de oameni. Pe de alta parte, acelora care sustin ca dau bani sa-si ia examenele le transmit ca prostia se plateste. In acelasi timp pot sa garantez ca sotii Cojoc stiu sa te aprecieze daca esti un student capabil si interesat de cursuri; eu am avut numai note maxime si la dl si la dna Cojoc. Din nefericire, noi romanii, avem acest talent remarcabil de a da in cap oricarui om competent care vrea sa faca ceva bun. Ne place sa ne inconjuram de incompetenti pentru ca asa ne pazim scaunul, dar uitam ca doar oamenii puternici ii accepta langa ei pe cei valorosi. Postarile care deviaza in mod penibil de la subiect nici nu pot fi comentate. Ele arata doar nivelul intelectual submediocru al unora care au pretentia de a fi trecut, macar, prin mediul academic. Mult succes, domnule profesor! Aveti pretuirea si reala mea consideratie.

ALEGERI
16 ianuarie 2012
Cojoc,Girtu,Epure

SA SE FACA ALEGERI ANTICIPATE IN OUC DE MIINE,NE-AM SATURAT DE CIUPINA CARE E SANTAJABIL DREPT DOVADA DIN PARTEA UNUI GRUP DE INTERESE A FOSTSANTAJAT CU ARTICOLE IN PRESAN DESPRE EL.

io
16 ianuarie 2012
la somn cu voi!

dragilor,frustratilor,voi cei care doar va imaginati ca stiti cate ceva despre dl.Cojoc,nu aruncati cu mizerie in acest OM ADEVARAT,ascunsi dupa propria miserie,mai bine strangeti repede dupa voi ca acum ajunge dl.Cjoc rector,spre disperarea voastra si va matura pe toti!si acum la culcare cu voi derbedei nerecunoscatori si lasi ce sunteti!

Ovidius
16 ianuarie 2012
sa fim obiectivi

Fiti obiectivi, oameni buni... Cine este mai bun sa fie ales. Dintre candidatii cunoscuti, cel mai indrituit pt functia de RECTOR este prof. MARIAN COJOC. Nu aruncati cu noroi ca nu e cazul.

student
17 ianuarie 2012
sustinerea D'lui Marian Cojoc

Omu' asta chiar merita...si cred ca s'ar alege prafu de Univ.Ovidius dak nu ar fi dansul...care chiar se zbate ptr viitorul tinerilor studenti....

Iolanda Tighiliu
17 ianuarie 2012
Marian Cojoc

Sunt prof Iolanda Tighiliu de la Facultatea de Istorie si Stiinte Politice si pledez pentru sustinerea candidaturii domnului prof univ Marian Cojoc la functia de Rector in virtutea calitatilor sale morale si profesionale. Este un om elegant si corect si ma mir ca vad postari, e adevarat putine, impotriva sa. Probabil mai sunt unii colegi care nu au inteles ca omul chiar isi cunoaste meseria si a construit multe lucruri. De aceea, cel mai bun lucru pentru Universitate este sa vina la conducere domnul Marian Cojoc, singurul care nu este demagog si mincinos. De asdemenea, vorbesc si in numele colegilor mei, Florin Anghel, Marius Cojocaru, Stoica Lascu, Daniel Citiriga si multi alti oameni care il sustin cu sinceritate pe domnul Cojoc. Cu multa consideratie, prof. Iolanda Tighiliu

profesor
18 ianuarie 2012
Facultatea de Istorie, St.Politice, Relatii Internationale

Intotdeauna am apreciat echipa de la facultatea de istorie sTiinte politice si relatii internationale.Cred ca ei au fost printre putinii care au demonstrat capacitatea de a construi reputatie, valoare, dinamica institutionala, excelenta. Au cele mai multe citari in baze de date internationale, cele mai multe volume de cercetare in echipe si impreuna sunt un reper in spatiul public local si national.Sper sa nu iroseasca ceea ce au realizat in constiinta publica.Un rector ales dintre ei ar fi o sansa pentru stiintele guvernarii nu doar pentru/intre peretii universitatii Ovidius...

Studentul Reactionar
18 ianuarie 2012
Cojoc-Rector!!!

Nu sunt colaborator sau apropiat al dlui Cojoc dar vazand atatea tampenii spuse de niste frustrati, tin sa fac urmatoarele precizari. Profesorul Cojoc este un mare OM, din mai multe motive. In primul rand pentru ca a ajutat mereu pe oricine i-a solicitat ajutorul. Mereu cu zambetul pe fata, a fost deschis oricui care a dorit performanta. Mai mult, a reusit sa construiasca o Facultate de buna calitate, cu niste specializari care in mod cert ca fara el si dna Cojoc, nu ar fi apărut. Vad ca se leaga unii ca ar fi securist si tampenii de genul. Omul asta este in invatamantul universitar din 1993, asa ca este din start o minciuna. Doi. Marian Cojoc NU a luat mita vreodata pentru ca ar fi fost o distrugere a reputatiei sale, lucru care din start exclude asemenea calomnie. Banuiesc, ca un neutru ca are suficient salariu incat sa nu se murdareasca cu asa ceva. De fapt, cand eram student, se spunea ca daca incerci sa-i dai ceva, sigur o incurci. Apoi, legat de fosta sotie, mi se pare o mojicie sa te legi de chestiuni private. Oamenii astia au fost casatoriti si au realizat si realizeaza inca impreuna multe lucruri de valoare pt studenti si facultate. Dna Cojoc este o femeie cu suflet de aur, care a fost motorul atator lucruri pozitive. Desi temperamentala, are un suflet mare, poate prea mare pt unii care nu meritau sa fie ajutati de ea si totusi acum o injura aiurea. Cojoc este un om prea corect ca sa poata fi atins de ceva si asta supara. Si daca va castiga postul de Rector se va intampla pt ca oamenii cu scaun la cap nu vor pune botul la promisiunile aberante ale celorlalti contracandidati. Asa ca, domnule Cojoc, de departe sunteti cea mai buna varianta pt Universitate. Deci, veti invinge!

Corina Matei
19 ianuarie 2012
Rusine!!!!!!

Nu vreau să cred că anumite persoane care au comentat sunt cadre didactice universitare. Nr. 24, 26, 37 și altele, nu știți domnilor când se foloseste "â" și "î" și "sânt" a fost înlocuit - de ceva vreme - cu "sunt" se vede că nu ați fost studenții dlui prof. Cojoc. Studenții care au comentat scriu mai corect decât domniile voastre, domnilor profesori!!! RUȘINE!!!!!

Cerchejanu Alexandru-Robert
19 ianuarie 2012
De ce dracu m-am apucat sa citesc comentariile?

Lasand la o parte greselile gramaticale din articol, unele comentarii m-au lasat cu gura cascata. Ce s-a intamplat, fratilor, au cazut adresele de internet ale ziarelor Libertatea si Can Can? Nu mai aveti unde sa va varsati frustrarile si nerealizarile sub protectia anonimatului? Succes in campanie, domnule profesor.

50 comentarii. Pagina 5 din 5. Click pe pagina dorită : 1 ...4 5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6639 secunde