Vai de profesorii care nu ascultă de elevi! Se naște dictatura micilor tirani?

14782
16
Vai de profesorii care nu ascultă de elevi! Se naște dictatura micilor tirani? - noiledrepturi-1471967228.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă marea majoritate a profesorilor se bucură de ultima săptămână de vacanță, știut fiind faptul că unitățile de învățământ își încep activitatea la 1 septembrie, unul dintre cele mai disputate subiecte rămâne recent publicatul Statut al elevului, cu câteva dintre prevederile sale mai… năstrușnice.

În calitate de reprezentant al cadrelor didactice constănțene, prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului învățământ, este de părere că "din nou ministerul s-a grăbit și și-a dat cu stângul în dreptul, din dorința de a face inovație, pentru că nu a vrut să țină cont de punctele noastre de vedere. Mie mi se pare mai mult decât inoportun să primești un fel de feedback din partea elevilor și la o singură nemulțumire să pui sub semnul întrebării prezența la clasă a unui cadru didactic. În mod normal, la finalul anului școlar ar fi trebuit aplicate chestionare atât elevilor, cât și părinților, din care să rezulte nivelul de satisfacție al prezenței la oră a unui cadru didactic. Sunt unități care fac acest lucru. Repet, mă tem că s-a procedat din nou cu mare grabă, fără să se țină cont de părerea partenerilor de dialog și ne vom trezi în situația că anumite prevederi nu sunt aplicabile, iar unele creează probleme atât de mari încât vor trebui să fie remediate cu alte prevederi", a mai adăugat același lider sindical constănțean.

"Trebuie însoțite de proceduri clare!"

Considerat până nu demult o portavoce a învățământului constănțean, prin modul elocvent de exprimare a punctelor de vedere, pe prof. Alexandru Bujeniță, catedra de filozofie a Liceului Teoretic "Ioan Cotovu" din Hârșova, nu l-au surprins prea tare noile drepturi ale elevilor. "Dreptul de contestare a notelor era prevăzut de Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care are cel puțin 10 ani, deci nu este o chestiune nouă. Dreptul de a protes-ta fără să se cunoască numele elevului mi se pare că încurajează delațiunea. Dreptul de a folosi telefonul în uz didactic era și până acum, dar cu acceptul profesorului. Chestiunea poate fi și interpretată și să ne trezim că el zice că ar căuta ceva pe net, dar de fapt să aibă altă preocupare.

Consider că atunci când ai niște drepturi conferite, trebuie să-ți asumi și niște răspunderi… Ele trebuie însoțite de proceduri clare, privind situațiile în care aceste drepturi pot fi exercitate, pentru a evita să se transforme în niște abuzuri din partea lor. De genul «cu acceptul profesorului sau la recomandarea profesorului, în scopuri didactice». Nu am înțeles de ce e specificat telefonul, atâta timp cât există laptopuri sau tablete...

Probabil că va fi înlocuită și prevederea din ROFUIP legată de mustrarea individuală și observația în fața clasei ca fiind cea mai blândă sancțiune.

Nu știu la ce categorii de vârstă se aplică diferitele prevederi, pentru că la clasele mai mari te mai înțelegi cu ei, dar prin a IX-a sau a X-a, mi se pare mie că sunt problemele mai mari. Cum n-am știut niciodată ce face acel Consiliu al Elevilor în paralel cu Asociația Elevilor", și-a mărturisit nelămurirea prof. Bujeniță.

Cum vor fi sancționați cei de la catedră

Evident că printre primele întrebări pe care și le-au pus, în special cadrele didactice, a fost dacă acest Statut al elevilor va "bate" ca valoare de impunere Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP), mai ales că unele prevederi se găsesc în acest moment în contradicție, cum de altfel a exemplificat și prof. Bujeniță.

Pentru a ne lămuri, am stat de vorbă cu Mirabela Amarandei, consilier al ministrului Educației. "Atât Statutul elevului, cât și ROFUIP se aprobă prin ordin de ministru și deci sunt pe picior de egalitate, ca să zic așa, în ceea ce privește tăria ca și act administrativ. ROFUIP este în procesul de elaborare și el va fi aprobat înainte de începerea anului școlar. Cele două vor fi corelate, așa încât să existe interconectivitatea documentelor", a declarat consilierul. Întrebată dacă noul ROFUIP va prevedea și sancțiuni pentru profesorii care nu respectă drepturile elevilor ce incumbă din noul statut, același reprezentantul MENC a răspuns: "Vom vedea ce va reieși ca urmare a discuțiilor pe care le purtăm, pentru că zilele acestea am discutat cu reprezentanții părinților, ai profesorilor și ai elevilor, exact pe ROFUIP și cu siguranță că înainte de începerea anului școlar vom emite ordinul de ministru pe acest document. E o chestiune de zile", a conchis același interlocutor.

Așadar, rămâne să vedem ce noi prevederi vor exista și în noul regulament.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
UN ELEV
24 august 2016
PENTRU STUDENT

Ai dreptate, asta am vrut sa zic. si sa fie si cat mai multe ore de sex si pe viu. Ca vorba unei dudui din Caragiale : Tinar sunt, bel (adica frumos in franceza sau ....bou... sunt), cine ce are cu mine, Astea imi lipseau, sa nu stiu nici tabla inmultirii ca ma duc cu calculatorul in piata Cu ale de le zici cursuri "online" nu pot decat sa ingrosi coada lunga, groasa si trista a someurilor, in cel mai bun caz sa adun capsuni in Spania si sa-mi blestem parintii si "scoala" Daca nu ai" memorie de elefant" cum mama dracului faci MEDICINA, cum te descurci in camera de garda, la urgente, cauti telefonul ...???.sau cum te descurci ca ofiter genist in Afganistan, cauti ....telefonul, mai ai timp ....??!!

Bravoooo!
24 august 2016
Succes!

Pai, sa te clonam atunci! Nu toti suntem asa de inzestrati de la natura ca tine!

Răspuns la: Un profesor adevărat nu va deveni sclavul nimănui...
Adăugat de : Teodora, 24 august 2016
Mă aflu la catedră de mai bine de un sfert de veac, timp în care am avut ocazia să le fiu dascăl elevilor din ciclul primar, gimnazial și...
elevi
24 august 2016
elevii fac ce vor?

sa se creeze scoli pentru elevii de bani-gata; in prezent elevi-problema, in viitor infractori; cam multe drepturi pentru trantori; propunem ca acesti elevi sa primeasca numai note mari pentru satisfactia familiei lor !!

Pai, da!
24 august 2016
Atunci, de ce dracu te mai faci student?!

A spus cineva, ma rog, nu conteaza cine pentru tine, ca viata este placuta in ignoranta! Tu esti un exemplu in acest sens! Bravo, keep on going!

Răspuns la: Telefoane
Adăugat de : Student, 24 august 2016
Foarte bine faci! Folosirea telefonului in scop didactic inseamna ca ai dreptul sa-ti reamintesti in timpul testelor ce ai uitat, ca doar nu avem...
doaga
24 august 2016
Feed-back

Eu am o problema cu feed-back-ul anonim sau mai precis cu caracterizarea facuta in mod anonim de elev profesorilor fara a exista niste criterii precise,metodico-stiintifice,deontologice,comportamentale,ținuta...nu asa,nu imi place profesorul ca ma pune sa învăț,nu ma lasa in pace sau chiar niste aprecieri fictive făcute la mica intelegere între un director si un cățel asa-zis profesor ce asculta ordine si vor sa faca pasi anumitor profesori...Sa nu mai pomenim de telefoane si pupat mâinile de catre profesori,vorba vine, părinților si elevilor...Este un Statut al elevilor care chiar trebuie analizat.E posibil sa rămână neschimbat.O sa trăim vremuri foarte interesante.

satour
28 august 2016
andre

Oferta de împrumut rapid și de încredere ([email protected]) Aveti nevoie de un împrumut pentru casa, pentru afaceri, pentru achiziționarea unui automobil, cumpara motocicleta, pentru a crea propria afacere, pentru nevoile cu siguranta ta. Noi oferim credite personale variind de la 2.000 la 8.000.000 € cu o rată a dobânzii nominală de 2%, indiferent de suma. Vă rugăm să ne spuneți în cererile de împrumut suma exactă și termenul de rambursare pe care doriți. Contact pentru cereri de creditare: [email protected]

16 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3914 secunde