Bogdan Chiriţoiu, reales în conducerea ACER

162
Bogdan Chiriţoiu, reales în conducerea ACER - whatsappimage20230522at162747110-1702210372.jpeg
Mandatul preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a fost reînnoit pentru încă patru ani, candidatura sa fiind susţinută de alte opt state membre.


"Da, mandatul meu de membru în Consiliul de Administraţie al ACER a fost reînnoit, deci voi continua activitatea în cadrul forului european pentru încă patru ani. Candidatura mea a reprezentat propunerea României şi a fost susţinută de alte opt state membre. Aşa cum am mai spus, prezenţa României în conducerea ACER influenţează atât cadrul de reglementare, prin dezvoltarea instrumentelor de tranzacţionare existente la nivel naţional, cât şi dezvoltarea coordonată a interconectărilor la nivel regional. De asemenea, conduce la o creştere a calităţii investigaţiilor derulate de Consiliul Concurenţei sau Autoritatea de Reglementare în domeniul Energie prin intensificarea colaborării agenţiei cu autorităţile române implicate în sectorul energetic. Acest lucru va permite o supraveghere mai atentă a pieţelor naţionale de energie electrică şi de gaze naturale în beneficiul consumatorilor", a declarat Bogdan Chiriţoiu.


Acesta a subliniat că mandatul anterior, care a început în anul 2020, a fost unul dificil, întrucât importanţa rolului agenţiei a crescut, pe fondul crizei energetice declanşate de invazia Rusiei în Ucraina, notează Agerpres.


El a adăugat că, în acel context tumultuos, ACER a evoluat foarte bine, având în vedere că a primit resurse suplimentare pentru misiunea sa cheie, de supraveghere a tranzacţiilor pe pieţele de electricitate şi gaze.


În ceea ce priveşte priorităţile sale pentru următorii patru ani, preşedintele Consiliului Concurenţei a menţionat că în perioada următoare agenţia trebuie să se concentreze pe implementarea regulamentului de protecţie a Uniunii Europene împotriva manipulării pieţei angro de energie, cu focus pe sprijinirea agenţiilor naţionale în activitatea de investigaţii şi pe facilitarea tranzacţiilor transfrontaliere.


"Vom depune în continuare eforturi pentru buna funcţionare şi integrare a pieţei interne de energie electrice, pentru că generează preţuri bune, securizează aprovizionarea cu energie şi ajută la realizarea tranziţiei verzi. De asemenea, trebuie să rămânem pregătiţi pentru noi sarcini legate de consolidarea pieţei europene de energie. Reamintesc că ACER a primit recent sarcina de a calcula preţul gazului peste care este declanşat mecanismul de intervenţie al Uniunii Europene. Sunt sigur că vor urma şi alte sarcini care vor deveni prioritare, iar în paralel cu acestea menţionez şi o prioritate personală şi anume dezvoltarea relaţiilor cu autorităţile de reglementate din Republica Moldova şi Ucraina încă din perioada negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Întrucât România are experienţa recentă de aderare la blocul comunitar, cred că, împreună cu ceilalţi colegi, putem să sfătuim ţările candidate în acest proces", a spus Chiriţoiu.


Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) este o instituţie europeană care contribuie la garantarea bunei funcţionări a pieţei europene unice a gazului şi electricităţii. Agenţia sprijină autorităţile naţionale de reglementare în îndeplinirea funcţiei de reglementare la nivel european şi, dacă este cazul, coordonează activitatea acestora.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3988 secunde