Cutremur pe piaţa asigurărilor! ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Euroins România

10093
1

Articole de la același autor

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, vineri, 17 martie, că a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Se aşteaptă ca preţurile pe piaţa poliţelor RCA să explodeze!

„Consiliul a hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Conform sursei citate, decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. În acest sens, ASF menţionează faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

XXX

Firesc, posesorii de poliţe auto îşi pun întrebarea: ce se va întâmpla de acum înainte? Pentru a aduce un plus de linişte pe această piaţă zguduită constant, în ultimii ani, de scandaluri ale unor falimente răsunătoare, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a venit cu o serie de precizări foarte importante pentru asiguraţi şi păgubiţi.

Astfel, poliţele de asigurare încheiate de clienţi la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Potrivit UNSAR, şoferii care aveau poliţe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asiguraţi până la data respectivă. De asemenea, aceştia au posibilitatea de a denunţa în orice moment poliţa, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat.

În ceea ce îi priveşte pe păgubiţii unui accident cauzat de un vehicul acoperit printr-o poliţă RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiţi în baza acesteia, în limitele şi termenele stabilite de legislaţia în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, respectiv de până la 500.000 lei pentru fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

Reprezentanţii UNSAR îşi exprimă încrederea că autorităţile statului vor identifica nu numai cauzele care au condus la acest nou faliment, ci şi căile de a preîntâmpina astfel de situaţii pe viitor.

„Având în vedere falimentele care au marcat în ultimii ani anumite societăţi axate pe zona asigurărilor obligatorii RCA, ne exprimăm încrederea că autorităţile statului vor găsi nu numai cauzele care au condus la aceste evoluţii, ci şi căile de a preîntâmpina astfel de situaţii pe viitor, inclusiv o analiză detaliată şi imparţială a întregului context legislativ specific RCA”, au transmis reprezentanţii uniunii. 

Comentează știrea

Ion
18 martie 2023
ASF degeaba

Ce rost mai are ASF cu atâtea falimente financiare? Demitere și dosar penal pentru că nu și-a făcut treaba.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Octombrie 2020
Stire din Economie : Piața asigurărilor, pe scurt
Pagina a fost generata in 1.0619 secunde