Delegaţie americană în vizită de lucru la SN Nuclearelectrica

1006

Articole de la același autor

O delegaţie a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii a efectuat, vineri, o vizită la CNE Cernavodă. Delegaţia americană a fost compusă din dr. Kathryn D. Huff, secretar adjunct interimar pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA şi David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, la Bucureşti. Vizita a dat startul discuţiilor bilaterale care au ca punct de plecare Acordul Interguvernamental Romania-SUA parafat la Washington DC în luna octombrie 2020 şi ratificat recent de statul român.



Acordul bilateral dintre România și SUA vizează dezvoltarea capacității energiei nucleare a României. Cooperarea va demara în timp util pentru realizarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 conform strategiei aprobate în Adunarea Generală a Acţionarilor SNN.

Potrivit strategiei, dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 este structurată în 3 etape: Etapa Pregătitoare estimată să dureze 24 de luni, în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică şi financiară pentru conturarea proiectului. Etapa de Lucrări Preliminare, cu o durată estimată de 18-24 de luni, în care contractorul IPC (inginerie, procurare, construcţie) va realiza partea de inginerie critică a proiectului şi documentaţia de securitate nucleară. Etapa a treia va fi dedicată construcţiei efective şi va avea o durată de 69-78 de luni. În baza acestor etape de realizare este estimat că Unitatea 3 va intra în exploatare comercială în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031.



„Sistemul energetic românesc are nevoie de rezilienţă şi sustenabilitate, iar extinderea capacităţii nucleare în România, în contextul actualei tranziţii către o economie curată, răspunde acestor necesităţi. Va conduce la creştere economică şi socială, dezvoltarea lanţului de aprovizionare, o cerinţă necesară în paradigma decarbonizării, crearea indirectă a aproximativ 19.000 locuri de muncă la nivel de industrie, formare de noi generaţii de specialişti simultan cu evitarea a 20 milioane tone CO2/an prin operarea a 4 unităţi nucleare CANDU”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general al SNN.



La rândul său, dr. Kathryn D. Huff, a adăugat că: „Acest acord interguvernamental istoric va facilita proiecte critice de energie nucleară la Centrala de la Cernavodă, de asemenea activități ample de coordonare în domeniul energiei curate, care vor susține independența energetică a României, crearea la nivel local a unui lanț de aprovizionare pentru energia curată, cercetare de ultimă generație și dezvoltarea forței de muncă”, a precizat secretarul adjunct interimar al SUA.

Cooperarea dintre România şi SUA va extinde capacităţilor nucleare ca soluţie fermă la atingerea ţintelor de decarbonizare, ambele state fiind puternic active la nivel internaţional în promovarea tehnologiilor nucleare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4045 secunde