Galerie FOTO. Invazie de baruri și restaurante în peninsula Constanței

3799
22

Articole de la același autor

Peninsula Constanței - orașul vechi cum i se mai spune - reprezenta "diamantul", mândria urbei. Ea făcea legătura cu un trecut ilustru, îi definea personalitatea și îi conferea unicitatea. 


Mulțimea monumentelor arheo-logice și arhitectura specifică sfârșitului de secol XIX, cu numeroase influențe culturale, au făcut ca, timp de aproape un secol, peninsula să îndeplinească un important rol turistic și comercial.


În primele decenii ale secolului XX, acolo erau concentrate afacerile cele mai profitabile. Zona adăpostea reprezentanțele companiilor de comerț și de shipping, numeroase hoteluri și bănci. Viața ei era legată mai cu seamă de port, dar și de turism, care lua o tot mai mare amploare. 


În anii comunismului, pe măsură ce orașul s-a extins, peninsula și-a pierdut funcția de centru comercial al Constanței, rămânând o zonă turistică și de promenadă. 


Schimbările politice și economice petrecute după 1989, au adus zona peninsulară a Constanței într-un stadiu avansat de ruinare, mulți dintre vechii și noii proprietari ai imobilelor retrocedate neavând forța financiară pentru consolidarea și refacerea clădirilor. 


În ultimii zece ani, a început să se simtă un curent investițional tot mai puternic în zonă. O serie de vechi edificii au fost readuse la viață, redându-li-se frumusețea și strălucirea de altă dată. Unele dintre ele au căpătat funcțiuni economice, fiind închiriate pentru birouri, comerț ori alimentație publică. 


De-a lungul anilor, mi-am exprimat în repetate rânduri încrederea în potențialul turistic și economic al peninsulei, apreciind că depinde de administrația locală să se întâmple "miracolul tomitan": renașterea orașului vechi. Iată că miracolul este pe cale să se petreacă. Lucrările edilitare de reamenajare a zonei peninsulare au făcut ca fața ei să se schimbe radical. Pare incredibil, dar în noul peisaj, până și ruinele arată altfel; au pitorescul, farmecul lor. 


Știți cum se spune: când se construiește un drum, de-a lungul lui vor răsări, fără să aștepte vreo invitație, birturile, restaurantele și motelurile. 


Legitatea aceasta economică este valabilă și în cazul orașului vechi. Odată reamenajate, piețele și străzile sale au devenit o atracție pentru investitorii din industria restaurantelor. În decurs de o lună - două, în zonă au răsărit o mulțime de baruri, pub-uri, cluburi de noapte, cafenele și restaurante. 


Vă invit, stimați cititori, la o mică plimbare! Iată, în clădirea renovată și întinerită, care adăpostea Camera de Comerț și Bursa între cele două războaie mondiale (situată în dreapta Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, cum privești spre port), s-a deschis "La Historia de Argentina - bistro, pub and more". Prin "more" se înțelege clubul de noapte din străfundul imobilului. 


La numai câțiva pași, pe aleea Vasile Canarache, în locul vechii agenții de voiaj a CFR Călători, în urmă cu două săptămâni a fost inaugurat restaurantul "Agenția de Voiaj". 


În imediata vecinătate, la parterul unuia dintre blocurile din piața Ovidiu, dăm de "Fish Bistro". Funcționează de numai două zile.


La circa cincizeci de metri dis-tanță, acolo unde bulevardul Tomis "înțeapă" piața Ovidiu, ne întâmpină "The Caffe Shop". Îmi atrage atenția anunțul de pe panoul postat la ușă: "Cafea turcească și arăbească făcută de un român dibaci". 


Peste drum, un alt local: "Zig Zag Pub". Funcționează de numai două luni. Patronul lui a avut o idee strălucită: a înconjurat cu mese și umbrele ruinele hotelului "High Life", pe care fostul primar Corneliu Neagoe a încercat să-l demoleze și n-a reușit. 


Vizavi de ruină, în urmă cu o lună, s-a deschis "Budda Bar". În coasta lui stă mai vechiul restaurant cu grădină "Gosse". În rând cu ele, în piața Ovidiu, se află restaurantul "Pizzico". Pe vremuri, stabilimentul adăpostea celebra simigerie "Vic-toria". Pe partea opusă, la intrarea pe strada Arhiepiscopiei, te întâmpină barul - bibliotecă "Mozaic". Vreme de circa un deceniu a fost singura atracție a zonei, pentru turiștii și trecătorii însetați. Acum, are o concurență extrem de puternică.


Peninsula se trezește la via-ță, stimați cititori! În următorul deceniu, își va recăpăta funcțiile comerciale, turistice și de promenadă, va redeveni una dintre marile atracții ale orașului. 


Comentează știrea

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
petrica
10 iunie 2014
in curand

in curand acelasi peisaj si in portul Constanta,iata adevarata fata a legumei,iata de ce a patat obrazul Constantei cu ferentarii de Constanta si nu pentru ca s-a gandit el la saraci SICTIR LEGUMA!

mache brinzaru
10 iunie 2014
daca ar cistiga si bugetul de stat ar fi bine sau se inmultesc vilele in oras

Machidonime peste machidonime ,au preluat orasul de Mazare contra cost !

Oras fara Centru
10 iunie 2014
N-ai ce face in Constanta

OK dar tot nu avem un centru unde sa poti merge la cumparaturi plus terase - vezi Brasov, Cluj, Craiova etc etc - Stefan cel Mare este din ce in ce mai paraginit - singura alternativa fiind vara Mamaia, dar este f. scump si groaznic de aglomerat in weekend-uri!

tavy
10 iunie 2014
....

Avem si noi centrul vechi al c-tei.... sa vedeti acum scandaluri,batai si omoruri!

Cetatean
10 iunie 2014
Oras santier

Orasul asta , ca si Mamaia este un perpetuu santier. Praf, noroi, nu se mai termina niciodata.

Marin
10 iunie 2014
Oras santier

Pai daca doar atat ii duce capul? Mamaia , un mixt cu blocuri de locuit si hoteluri pentru turisti. Arhitectura moderna, ce mai, la tot pasu vezi asfalt, betoane, blocuri, nisip amenajat cu niste constructii si plaja tot mai putina. Ici colo niste corturi care se numesc "Night Club". Cazinoul este dat uitarii dar vrea portul ca sa il faca precum Cazinoul din Constanta, o emblema a orasului in ruine. In ce oras traim? nu mai exista un al doilea oras precum Constanta. Toate au terminat amenajarile, este curat, verdeata, numai la noi praf, noroi, santuri, zici ca este in razboi acest oras,. Dupa ce se asfalteaza se sapa din nou, dupa ce se pune conducta se schimba iar. Si uite asa.

Răspuns la: Oras santier
Adăugat de : Cetatean, 10 iunie 2014
Orasul asta , ca si Mamaia este un perpetuu santier. Praf, noroi, nu se mai termina niciodata.
Constantean
10 iunie 2014
Oras chinuit

Asta e un oras chinuit de o mana de neispraviti. Nu au fost in stare sa faca nimic la Cazinoul Constantei. Au inceput lucrarile in 2012 la alegeri, au stopat totul, acum pa alegerile presedintelui vor reincepe lucru doar vreo 2-3 saptamani si iar vor stopa ca sa mai aiba si la alegerile din 2016. Si uite asa. Daca se sta acasa la alegerile primarului asta patim. Va fi ales cu 60% din 30 la suta care se duc la alegeri, adica de vreo 15-17% din constanteni.

lupu
10 iunie 2014
cazino

mai carcotasule,daca sulfina barbu aproba soseaua de coasta unde eram acum?daca elena aproba fondurile europene pt. reabilitarea cazinoului?daca aproape toti banii ii trimitea boc la cluj,noi constantenii ce mai puteam face?elena udrea a ingropat turismul,ea a gonit turistii la bulgari?aveti cumva un film cu mamaia2000?va rog sa comparati cu mamaia 2014!

Oaia
10 iunie 2014
Orasul Mazare

Pai cine era primar in 2000? Eu stiu ca Mazare. Despre ce film vorbim? Cine e carcotasul? Mazare a nenorocit orasul asta irevocabil pentru cel putin 50 de ani si inca nu s-a oprit. La fel s-a intamplat si cu Mamaia. In curand nu o sa mai avem nici plaja. Daca vrei tu constanteanule sa te duci la plaja trebuie sa scoti 50 de lei pe zi seslongul, ca nu mai ai loc de pus prosopul tau. O sa fie si mai rau. Parca vad ca o sa ne ducem la Navodari sa facem plaja ca Mamaia nu mai e pentru noi. E a lor, a primarului, Presedintelui CJC si a consilierilor "alesi". Suna frumos,nu?

Oaia
10 iunie 2014
Orasul Mazare

A, apropo, Cazinoul a fost dat administratiei locale, numai ca Tactu-mare, Mazare nu a avut bani sa il faca si a dorit sa-l dea pe nimic prietenilor lui, ii stiti voi mai bine

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.838 secunde