Materialele de construcție ale viitorului poartă marca CELCO

1225

Articole de la același autor

În octombrie 2020, Comisia Europeană a publicat strategia privind „valul de renovări ale clădirilor”, pentru îmbunătățirea performanței lor energetice. Organismul comunitar a estimat că, până în anul 2030, ar putea fi renovate 35 de milioane de clădiri și ar putea fi create până la 160.000 de locuri de muncă „verzi” suplimentare, în sectorul construcțiilor.

În prezent, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră provenite din consumul de energie. Dar pentru că doar 1% din clădiri sunt supuse unor renovări eficiente din punct de vedere energetic în fiecare an, ritmul trebuie accelerat pentru ca Europa să devină neutră climatic până în 2050.





Standarde energetice înalte pentru clădirile noi

Eficiența energetică a clădirilor este tema ciclului de conferințe inițiate în cadrul Caravanei OAER și ENERG+ 2021-2022. Vineri, 17 septembrie 2021, caravana a sosit la malul mării, unde a avut loc conferința „Clădirile viitorului: neo-conceptul NZEB, proiectarea VR și digitalizarea mediului construit”.

Ca dovadă a interesului ridicat pentru această tematică, în aula Universității Maritime din Constanța se aflau reprezentanți ai autorităților locale, arhitecți, proiectanți, ingineri, evaluatori imobiliari, dezvoltatori, auditori energetici, cadre universitare, studenți și ziariști.

Conferențiarul universitar dr. ing. Cătălin Lungu - prorectorul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB) și director executiv al Ordinului Auditorilor Energetici din România (OAER) a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”: „Caravana își propune să ajungă în 16 orașe din țară, pentru început, pentru a disemina cât mai bine, la nivel local, informațiile privind modificările reglementărilor tehnice pentru construcțiile viitorului. De la 1 ianuarie 2021, absolut toate clădirile noi trebuie să fie cu un consum de energie aproape de zero. În acest sens se modifică și reglementarea tehnică din acest domeniu, reglementare la care UTCB, în calitate de lider al unui consorțiu de instituții, a lucrat timp de patru ani. Reglementarea precizează cum se proiectează aceste clădiri. Ea a fost avizată de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și, probabil că în următoarele luni, va intra în vigoare. Adevărul este că reglementarea doar clarifică niște aspecte, pentru că obligativitatea legală a construirii clădirilor de tip NZEB (cu consum energetic apropiat de zero –n.n.) există deja. Din păcate, preocupările autorităților privind renovarea clădirilor administrației publice centrale și locale, ținând cont de noile exigențe energetice nu au fost foarte intensive; poate și din lipsa fondurilor. Pentru următoarea perioadă până în 2027 există fondurile structurale. De asemenea va intra în vigoare și Programul Național de Restructurare și Reziliență. Acestea și alte programe vor asigura fonduri suficiente pentru a renova în special fondul de clădiri publice, dar nu numai.”



Un regal științific

În cadrul reuniunii au prezentat comunicări:

- Cezar Vlăduț - prorectorul UTBC: „Programul educațional al UTCB, adaptare obligatorie pentru construcțiile viitorului”;

- Cătălin Lungu – prorector UTBC & OAER: „Neo-conceptul nearly Zero-Energy Building”;

- Irina Odor - compania CELCO: „Materialele de construcție ale viitorului”;

- Dan Moraru – Allbim: „Proiectarea Virtual Reality și digitalizarea mediului construit”;

- Dan Hagiani - Smart Clima: „Soluții de securitate antipandemie pentru utilizare în clădirile viitorului”;

- Tiberiu Cătălina - UTCB & AIIR: „ENERG+ - instrument software de conformare NZEB, certificare și audiere energetică - operare, funcții, ofertă”.

CELCO – o companie inovativă

Comunicarea „Materialele de construcție ale viitorului”, prezentată de Irina Odor – directorul comercial al companiei CELCO din Constanța a fost primită cu un deosebit interes de participanții la conferință.

Trebuie precizat faptul că grupul de firme CELCO face parte din plutonul companiilor inovative, din România. Preocupat de realizarea materialelor de construcții pentru „casa viitorului”, acesta a investit în cercetarea tehnologică și în găsirea celor mai bune soluții constructive.

În ultimul deceniu, grupul a lansat pe piață numeroase produse noi: primul sistem de zidărie eficientă din BCA; CELCO Structoterm - prima marcă românească de BCA destinată structurilor portante; BCA CELCO Superblock - destinat zidurilor exterioare și interioare multi și monostrat cu rezistență ridicată și protecție sporită împotriva penetrării apei; CELCO Megaterm - destinat izolării ecologice a podelelor și stâlpilor de rezistență; CELCO Standard - destinat zidurilor interioare și exterioare, pentru construcții în cadre.



„Sistemul de termoizolație sănătoasă - CELCO Izomineral - este prima marcă românească de plăci minerale destinată izolării naturale a structurilor din beton și zidăriilor, clasificată cu clasa de reacție la foc A1. Este un material mineral natural cu rezistență sporită în timp, care nu are impact negativ asupra mediului și oamenilor.

Avantajele noului tip de izolație minerală naturală CELCO Izomineral sunt următoarele: permite pereților să respire, oferind o calitate foarte bună a aerului interior. Este complet ignifugă, fiind și o barieră împotriva incendiilor, are o rezistență sporită în timp, fără pierderea proprietăților termoizolatore, nu mucegăiește și lucrează în sinergie cu pereții din BCA. Poate fi aplicată pe orice tip de zidărie nouă sau în procesul de reabilitare termică”, a precizat Irina Odor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.6116 secunde