Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită

260
1
Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită - politarca-1718802471.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a prelungi plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024.


Alte prevederi ale proiectului ASF pentru prelungirea plafonării la RCA


Proiectul elaborat de ASF stabilește: tarifele de primă maxime; contractele asupra cărora se aplică; comisioanele de distribuție aferente contractelor, clasa bonus/malus ce se aplică, implicațiile BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România); despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară; perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile; contravențiile și sancțiunile aplicabile.


„Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% și sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire”, afirmă Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă.


În ceea ce privește comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA, Ministerul Finanțelor a precizat că acestea se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.


„În cazul vehiculelor care nu se mai repară și se încadrează în situația de daună totală economică, despăgubirile de mai sus acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat”, se mai arată în același comunicat.


Situația de pe piața asigurărilor


Ministerul Finanțelor a vorbit și despre situația de pe piața asigurărilor.


„În prezent, în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurență”, menționează instituția.


„De asemenea, la data de 31 decembrie 2023, din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule. Cazurile prelucrate, încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat în perioada 1.01.2024 – 2.06.2024, sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători”, se arată în comunicat.


Ministerul Finanțelor spune că ar putea apărea „consecințe negative”.


„O astfel de situație denotă existența unui dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 30 iunie 2024”, mai declară Ministerul Finanțelor în același comunicat.


Comentează știrea

David
19 iunie

PFA Constructii:efectuez...electrice si finisaje. Site davidov constructii constanta

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3595 secunde