Statul român le-a întors spatele sutelor de navigatori din flota norvegiană

5582
11
Statul român le-a întors spatele sutelor de navigatori din flota norvegiană - statulromanmihalcioiuadrian7-1462294578.jpg

Articole de la același autor

• Ministerul Muncii nu mișcă un deget pentru a-i ajuta să-și păstreze locurile de muncă


"Armatorii norvegieni asigură peste 350 de locuri de muncă pentru marinarii români, pe care se rotesc mai mult de 500 de persoane într-un an", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor. "Cele mai multe locuri de muncă sunt pe navele norvegiene înregistrate sub alte pavilioane. Numărul românilor care navigă sub pavilion nor-vegian ar putea crește dacă Ministerul Muncii ar reînnoi acordul cu statul norvegian."


Spre deosebire de celelalte state europene care au reînnoit acordurile încheiate cu Norvegia și care permit navigatorilor să aleagă țara de domiciliu fiscal cea mai favorabilă, statul român nu l-a prelungit. Acordul a fost încheiat de România în 2007, pus în aplicare în urma intervenției SLN și a fost valabil până în 2011. El le permitea angajatorilor norvegieni să plătească toate taxele și impozitele aferente salariilor conform legislației din România, mult mai favorabilă pentru ei. De aceea, erau interesați să recruteze echipaje românești. 


Înainte de expirarea acordului, SLN a făcut presiuni la Ministerul Muncii pentru reînnoirea lui, dar acesta s-a eschivat sistematic în mod inexplicabil, deși statul român are numai de câștigat, fără să fie pus la cheltuială. Toate tentativele ulterioare de reluare a discuțiilor au eșuat din cauza obtuzității instituțiilor statului.


În lipsa acordului, navigatorii români au devenit prea scumpi pentru navele cu pavilion norvegian, întrucât în cazul lor trebuie aplicată fiscalitatea aferentă salariilor din Norvegia. Armatorii norvegieni preferă echipajele din țările cu legislația fiscală mai permisivă, care au încheiate acorduri cu Norvegia. 


În perioada 28 - 29 aprilie 2016, Adrian Mihălcioiu a participat, în Klapeida, Lituania, la reuniunea grupului de lucru din țările europene și baltice care semnează contracte de muncă cu armatorii norvegieni. Au fost prezenți lideri ai sindicatelor navi-gatorilor din România, Polonia, Croația, Rusia, Esteonia, Letonia, Lituania și Norvegia. 


În cadrul întâlnirii, sindicatele au prezentat rapoarte privind activitatea desfășurată și situația membrilor lor, au făcut propuneri pentru modificarea contractelor de muncă și și-au expus planurile de viitor. 


"Principalele probleme dezbătute au fost criza din sectorul off-shore și pregătirea negocierilor salariale. A fost prezentat un raport al armatorilor norvegieni din care rezultă că, odată cu reducerea activității de exploatare a câmpurilor petroliere marine și a activităților de transport conexe, circa 28.000 de navigatori vor fi concediați la nivel mondial, până la sfârșitul anului 2016. Dacă tendințele de pe piața petrolului se vor menține, numărul concedierilor va crește la 50.000, până în 2018. Omenirea se află în fața unui mare pericol. Specialiștii pierduți acum cu zecile de mii nu vor mai fi disponibili peste ani, când industria off-shore se va relansa, iar pregătirea înlocuitorilor necesită timp și chel-tuieli mari. De aceea, sindicatele navigatorilor au decis să se implice și să solicite organismelor internaționale și guvernelor să-i sprijine pe cei din industria off-shore să treacă mai ușor peste perioada de criză. Companiile din domeniu au plătit taxe și impozite, au creat locuri de muncă direct și indirect, au investit în cercetare sume uriașe. Acum, a sosit momentul ca ele să fie sprijinite, iar sindicatele navigatorilor au decis să facă demersuri în acest sens", relatează liderul SLN.


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pro Europa
6 mai 2016
Norvegia

Norvegia nu este membra UE dar este tara din spatiul economic european si aplica toata legislatia europeana care ii este obligatorie. In rest bafta !

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Aprilie 2016
Stire din Economie : Accidente pe mări și oceane
Vineri, 29 Aprilie 2016
Stire din Economie : Incidente pe mări și oceane
Miercuri, 20 Aprilie 2016
Stire din Economie : Incendiu la bordul unui trauler
Pagina a fost generata in 0.6936 secunde