Taxa de liberă trecere ridică un val de proteste în portul Constanța

3027
11
Taxa de liberă trecere ridică un val de proteste în portul Constanța - protestapc191330365655-1330381096.jpg

Sindicatul din Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Con-stanța a declanșat seria acțiunilor revendicative în fața sediului unității. Adunările publice sunt programate zilnic, în intervalul orar 8,30 - 9,30 și 17 -18, până pe data de 9 martie. Protestatarii reclamă "încălcarea prevederilor contrac-tului colectiv de muncă".

Revendicări sindicale
Sindicatul i-a adresat ministrului transporturilor, Alexandru Na-zare, o scrisoare în care argumentează de ce s-a ajuns la acțiunile de protest. Printre altele, se arată în mesaj, organizația este nemul-țumită de:
- actualul program de lucru în cadrul companiei;
- limitarea efectuării concediului de odihnă în anul 2012 (numai 15 zile în primul semestru, iar restul în semestrul doi);
- reținerea "în mod abuziv" a contravalorii bănești a zilelor de concediu de odihnă la care nu au avut dreptul, de la salariații care au fost în concediu medical în anul 2011;
- nerespectarea prevederilor contractului colectiv de muncă la nivel de unitate și ale regulamentului intern referitoare la constituirea fondului de participare la profit a salariaților, în condițiile legii;
- nerespectarea prevederilor art. 214 din contractul colectiv de muncă referitoare la gratuitatea permiselor de liberă trecere în port, pentru autoturismele salariaților companiei.
Începând de astăzi, la protestul Sindicatului CNAPMC se alătură organizațiile din cadrul Federației Naționale a Sindicatelor Portuare. Ele solicită menținerea gratuității permiselor de liberă trecere.

Poziția administrației CNAPMC
Ziarul "Cuget Liber" a solicitat și punctul de vedere al conducerii CNAPMC. Referitor la durata conce-diului de odihnă și la efectuarea lui în două etape, directorul general Andrei Aurelian Popa a declarat că numărul de zile alocate și programarea sunt corelate cu timpul de muncă efectiv realizat de angajat, în conformitate cu prevederile legii. Decizia de constituire a fondului de participare a salariaților la profit este atributul adunării generale a acționarilor, nu al administrației sau conducerii executive, a precizat el.
Gratuitatea permiselor de liberă trecere pentru autoturismele salariaților a fost eliminată printr-o hotărâre a consiliului de administrație. De ce? Pentru că nu are suport legal în prezent, iar pe de altă parte este discriminatorie, întrucât nu toți cei ce muncesc pe platforma portuară beneficiau de ea, au apreciat administratorii. Până de curând existau circa 7.000 de permise gratuite.
Pe viitor, fiecare companie portuară va trebui să rezolve problema transportului angajaților săi la locul de muncă. În cazul salariaților proprii, CNAPMC suportă, deja, costul permiselor de liberă trecere, a precizat directorul general. În prezent, prețul unui permis este de 149,20 lei plus TVA.
Gratuitățile nu dispar total. Astfel, angajații sindicatelor beneficiază de permise gratuite. De asemenea, la cererea autorităților care funcționează în portul Constanța (ANR, Poliție, Garda de Coastă, Pompieri, Vamă, ARSVOM), angajații lor vor primi permise gratuite pentru autoturismele personale.

Ecouri politice
Criza socială din portul Constanța a stârnit reacția deputatului Maria Stavrositu (PDL). "Portul Constanța este, indiscutabil, un pol economic al României și, în același timp, un simbol al orașului. Din această perspectivă, este cu atât mai regretabil conflictul de muncă apărut între conducerea portului Constanța și angajați - se arată în comunicatul dat publicității. Consider că în această perioadă, în care cuvântul "criză" ține prima pagină a zia-relor, ar trebui ca el să nu devină o obișnuință și în relațiile interumane. De aceea, îmi exprim speranța și convingerea că reprezentanții sindicatului și ai conducerii APC vor găsi cea mai bună soluție pentru rezolvarea nemulțumirilor apărute.
Nu în ultimul rând, nu pot să nu observ tentația introducerii unei taxe pentru mașinile personale ale angajaților, taxă care, din punctul meu de vedere este o povară în plus, greu de suportat în aceste vremuri. Fac un apel, pe această cale, la conducerea instituției, să țină cont, în primul rând, de realitățile economice, și totodată, să-și folosească experiența managerială pentru identificarea altor mecanisme generatoare de fonduri sau pentru a oferi o soluție de transport alternativ în incinta portului."



Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Mih
29 februarie 2012
DE NECREZUT IN 2012

Ma uimiti! Faceti mai cunoscute nemultumirile voastre! Acesta conducere se cam lauda prin ziare si lumea ii crede, iesiti la tv, la radio, poate va aude cine trebuie si ia masuri. Oare cat ati suportat? Oare mai sunt oameni de buna credinta in jurul nostru? Va urez succes......si sa auzim de bine!

Răspuns la: hartuire in timpul serviciului
Adăugat de : Vasile, 28 februarie 2012
Este o situatie pe care ati accepat-o , nu va aliniati cu cei care actioneaza cu rautate. Lipsa de atitudine personala si lipsa de respect pentru...
11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 11 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Război în Poliția Constanța
Pagina a fost generata in 1.6127 secunde