Vinde 4.500 de mioare, pentru că i-au plecat ciobanii în Anglia!

12170
11
Vinde 4.500 de mioare, pentru că  i-au plecat ciobanii în Anglia! - vinde4500mioaregheorghealbu-1525446022.jpg

Articole de la același autor

Criza forței de muncă a căpătat dimensiuni epidemice. Din industrie și comerț s-a răspândit în sfera construcțiilor, serviciilor și turismului, iar de acolo a pătruns și în agricultură.

Industria este nevoită să apeleze tot mai mult la mâna de lucru de import din Asia, pentru a satisface comenzile, iar turismul și-ar dori să îi calce pe urme și să angajeze cameriste, chelneri și bucătari filipinezi.

Dar la secerat grânele, dar la cules livezile și viile, dar la păscut mioarele, pe cine să angajeze fermierii? Pe chinezi, thailandezi sau pe indieni? Vi-i puteți imagina pe Zang Wei, Liu Xiang ori pe Xiùlán mânând turmele de oi pe dealurile Dobrogei și cântându-le, cu sufletul împovărat de doruri grele, din fluier?

v v v

Joi, la deschiderea celei de-a XXVI-a ediții a Târgului EXPOAGROUTIL din Constanța, fermierul Gheorghe Albu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Constanța și vicepreședintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a anunțat că, săptămâna trecută, i-au plecat ciobanii, cu autocarul, în Anglia. Întrucât nu mai are cine să îi păstorească cele 5.000 de oi pe care le deține, s-a hotărât să vândă 4.500 de capete, la un preț convenabil. "Am ajuns să nu mai putem crește animale într-o zonă cu tradiție", s-a plâns fermierul.

Tare ar mai fi vrut Gheorghe Albu, ca la deschiderea târgului de la Constanța să fie prezent și ministru Agriculturii, Petre Daea, inițiatorul și susținătorul campaniei "Alege oaia!" Împreună cu colegii din asociație l-ar fi plimbat prin câteva ferme constănțene să-i prezinte realitatea și necazurile cu care se confruntă fermierii. I-ar spune multe, nu doar despre criza de lucrători și despre fiscalitatea ridicată aferentă muncii agricole.

I-ar vorbi cam așa: "Vă spun eu care sunt problemele. Ne confruntăm cu o secetă extremă. Dacă nu plouă în termen de maximum zece zile, producția de cereale din Dobrogea este compromisă de la 50% la 100%, iar odată ce scade cantitatea, scade și calitatea. În felul acesta, prețul va fi nesatisfăcător".

Gheorghe Albu i-ar vorbi și despre conferința pe care asociația a organizat-o în urmă cu câțiva ani, la care au participat reprezentanți ai multor instituții ale statului, cu competențe în agricultură. "Atunci am identificat o serie de probleme: refacerea sistemelor de irigații, acolo unde e posibil și cu costuri mici; refacerea perdelelor forestiere și împădurirea suprafețelor neproductive. Dobrogea are cea mai mică suprafață împădurită, de aproximativ 5%. E foarte puțin, de aceea trebuie continuat programul de împăduriri, de refacere a perdelelor forestiere. Totodată am tras un semnal de alarmă pentru unitățile de cercetare, pentru că avem nevoie de soiuri hibrid rezistente la secetă și arșiță".

Respectiva conferință a fost interesantă: a identificat probleme, soluții și a deschis ochii reprezentanților instituțiilor statului asupra realităților din agricultură. Dar de-atunci și până astăzi, oare ce s-a schimbat? Problemele vechi au rămas, s-au acutizat și la ele s-au adăugat, mereu, altele noi, cum este și criza de forță de muncă.

Fost director executiv al Direcției pentru Agricultură Constanța, în perioada 2005 - 2007, și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în 2007, Gheorghe Albu știe prea bine cum funcționează sistemul. Acum, l-au ajuns bătrânețile. Nu mai are nici forță, nici răbdare, nici timp să se ia cu munții la trântă. Drept urmare, a decis să pună frâiele afacerii în mâinile unui fermier tânăr.

Pentru colegii fermieri, Gheorghe Albu are un îndemn: să se asocieze pentru a-și apăra interesele și, totodată, să devină membri ai Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța pentru a beneficia de certificate de calamitate, consultanță juridică, cursuri de pregătire profesională și alte servicii.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Oaie
5 mai 2018
Soluție

Să-i plătească pe ciobani ca în Anglia.

Mioara
5 mai 2018
Bee..beee.

O tara falimentara din cauza patroniilor care dau salarui mizerabile ca sa isi poata cumpara case si masinii de lux.

Patronii avari nu stiu ca lucrul cel mai important este fidelizarea angajatului, nu bataia de joc pe care o practica ei
5 mai 2018
Angajatul este, sau ar trebui sa fie, cel mai important om dintr-o firma, caci de el depinde profitul acelei firme

S-a ajuns la lipsa fortei de munca datorita legislatiei din Ro, legislatie care favorizeaza doar patronii de firme, nu salariatii (angajatii). Patronii sunt calici, avari, needucati,de 28 ani profitul firmelor merge in totalitate in buzunarele lor (pt. vile, masini de lux, excursii in tari exotice, genti de firma pt neveste si amante, bodigarzi, case de vacanta la munte, la mare, in strainatate, bijuterii, etc). Salariatii sunt tratati ca sclavii, sunt tinuti de ani de zile cu salariul minim pe economie majoritatea, chiar si cei care au studii superioare. Legislatia nu prevede diferentiere de studii pt acordarea salariului minim, asa ca dupa 5 ani de facultate, chiar si ca farmacist, de exemplu, patronul hot si avar si evazionist iti da pe cartea de munca salariul minim pe economie. Aceste probleme grave si f importante nu le-a tratat niciodata media, o medie corupta la fel ca si celelalte firme. De asta s-a ajuns aici. Si cum totul se plateste mai devreme sau mai tarziu, a venit si ora inchiderii firmelor care si-au batut joc de angajati, firme ale caror patroni sunt prin tot felul de topuri facute de Camera de comert, dar care au umilit si au distrus viata propriilor angajati. De 28 de ani sunteti blestemati de oameni, asa ca nu va mirati ca veti falimenta in curand cu totii !!!

Zoro
5 mai 2018
Cum sa o dai sa fie bine ?

Daca ploua, nu merge turismul, daca nu ploua, nu merge agricultura. Și într-un domeniu și în celălalt însă când vine vorba de platit corect angajații, toți patronii se fac că plouă, ironic nu ?

Zoro din nou
5 mai 2018
Și mai e ceva ce nu înțeleg.

Alegi sa vinzi 4500 de oi pt că ți-au plecat ciobanii, insa daca maresti salariul unui cioban cu 500 lei e că și cum vinzi doar o oaie pe lună pentru această creștere. Înseamnă 12 oi pe an pt un cioban mulțumit de salariu, fără să pui la socoteala că acele oi se înmulțesc și acoperă acest necesar in mod natural. Deci pare caliceala crunta, sa alegi sa vinzi tot in loc sa faci un efort minim. Mi se pare o minciună ordinară, altele sunt motivele acestei vânzări, părerea mea, asta cu ciobanii scumpi e de ochii lumii.

Pt acest lucru ar trebui iesit pe strazi
5 mai 2018
Salariul minim in RO trebuie sa fie ca in orice alta tara UE

Cei care lucreaza in media, angajatii sau patronii, nu dau informatii despre firmele din celelalte tari de pe pamant. Ori nu cunosc fiind f slab pregatiti, ori intentionat tin sub tacere aceste informatii. Profitul de 30 la suta al unei firme din afara este considerat unul f bun. Patronii merg cu metroul la servici. (la tv ni s-a spus doar ca parlamentarii europeni folosesc metroul). Sau cu o masina care consuma mediu. La noi, nu cred sa existe vreun patron de firma care sa nu aibe un jeep acasa. Legislatia din RO nu este aliniata cu cea de afara. Nu este respectata. Din aceasta cauza ar fi bine ca RO sa fie inlaturata din UE pt ca drepturile angajatilor nu se respecta. De asemenea si in RO ar trebui ca salariu minim sa fie ca in tarile UE. Anul trecut era o discutie in acest sens in UE, dar media nu ne da si noua aceste informatii. Alta discriminare si nealiniere la legislatiile tarilor UE. Dar masonul de la BNR face politica masonilor lui frati din celelalte tari, nu face politica economica a RO. A marit salariile putorilor bugetari, dar a devalorizat leul pt toti romanii. Masonule, cei care nu-s bugetari, ce fac? Tu sau fiicata ati putea trai cu 1100 lei pe luna net? Vin alegerile pt europarlamentari. Sa nu veniti sa cereti voturi, atat va zicem. Daca vreti in parlamentul UE mai intai 2 luni sa TRAITI cu 1100 lei pe luna, apoi noi va vom vota cu drag. Daca nu nici sa nu va ganditi.

O sa regretati tot ce ati facut in acesti 28 ani
5 mai 2018
In atentia presei

Rugam ziarele si media din RO sa explice si sa faca cunoscuta legislatia atunci cand se vrea sa se angajeze un strain la o firma romaneasca. Ce salariu imens trebuie asigurat acelei persoane straine, ce taxe se vor plati catre stat. Daca acest lucru ar fi fost facut cunoscut, nici un patron roman nu ar mai fi spus vreodata ca angajeaza, pe bune - nu la negru- vreun strain.

dominique
5 mai 2018
oferi împrumuturi internaționale

Buna ziua Doamna si doamna Acest mesaj este pentru toti cei care au nevoie de un imprumut special pentru a-si reconstrui viata. Am capital de utilizat pentru a oferi împrumuturi internaționale pe termen scurt și lung, în special de la 2.000 € la 1.000.000 € pentru orice persoană serioasă care dorește împrumutul. dobândă de 3% pe an, în funcție de suma împrumutată, deoarece fiind particulară, nu vreau să încalc legea cu privire la cămilă. Puteți plăti mai mult de 1 până la 25 de ani în funcție de suma împrumutată. depinde de dvs. plățile lunare. Acest lucru recunoaște numai datoriile certificate de mână și piesele necesare. Pentru mai multe informații, vă rugăm să mă contactați prin e-mail: [email protected] sau Whatsapp number: +33752369616

anonim
5 mai 2018
Belsugul ierbii

Inca o ducem bine, ciobanii ca ciobanii dar mai frumos o sa fie cind o sa plece mioarele prin strainatati insotite de bravii catelusi dupa verdeata si hrana proaspata, ca dupa mersul actual doar in poze o sa mai vedem ceva autentic romanesc.

Gogu Steriade
5 mai 2018
A venit si ziua aia....patroni ordinari !

10- 12 mi mil. bani in mana....nu-ti convine , pleaca ...mai sunt 10 la poarta ! Sa va vedem acum ordinarilor !

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 29 Mai 2013
Stire din Economie : A început ExpoAgroUtil!
Pagina a fost generata in 0.5881 secunde