Vinde 4.500 de mioare, pentru că i-au plecat ciobanii în Anglia!

12170
11
Vinde 4.500 de mioare, pentru că  i-au plecat ciobanii în Anglia! - vinde4500mioaregheorghealbu-1525446022.jpg

Articole de la același autor

Criza forței de muncă a căpătat dimensiuni epidemice. Din industrie și comerț s-a răspândit în sfera construcțiilor, serviciilor și turismului, iar de acolo a pătruns și în agricultură.

Industria este nevoită să apeleze tot mai mult la mâna de lucru de import din Asia, pentru a satisface comenzile, iar turismul și-ar dori să îi calce pe urme și să angajeze cameriste, chelneri și bucătari filipinezi.

Dar la secerat grânele, dar la cules livezile și viile, dar la păscut mioarele, pe cine să angajeze fermierii? Pe chinezi, thailandezi sau pe indieni? Vi-i puteți imagina pe Zang Wei, Liu Xiang ori pe Xiùlán mânând turmele de oi pe dealurile Dobrogei și cântându-le, cu sufletul împovărat de doruri grele, din fluier?

v v v

Joi, la deschiderea celei de-a XXVI-a ediții a Târgului EXPOAGROUTIL din Constanța, fermierul Gheorghe Albu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Constanța și vicepreședintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a anunțat că, săptămâna trecută, i-au plecat ciobanii, cu autocarul, în Anglia. Întrucât nu mai are cine să îi păstorească cele 5.000 de oi pe care le deține, s-a hotărât să vândă 4.500 de capete, la un preț convenabil. "Am ajuns să nu mai putem crește animale într-o zonă cu tradiție", s-a plâns fermierul.

Tare ar mai fi vrut Gheorghe Albu, ca la deschiderea târgului de la Constanța să fie prezent și ministru Agriculturii, Petre Daea, inițiatorul și susținătorul campaniei "Alege oaia!" Împreună cu colegii din asociație l-ar fi plimbat prin câteva ferme constănțene să-i prezinte realitatea și necazurile cu care se confruntă fermierii. I-ar spune multe, nu doar despre criza de lucrători și despre fiscalitatea ridicată aferentă muncii agricole.

I-ar vorbi cam așa: "Vă spun eu care sunt problemele. Ne confruntăm cu o secetă extremă. Dacă nu plouă în termen de maximum zece zile, producția de cereale din Dobrogea este compromisă de la 50% la 100%, iar odată ce scade cantitatea, scade și calitatea. În felul acesta, prețul va fi nesatisfăcător".

Gheorghe Albu i-ar vorbi și despre conferința pe care asociația a organizat-o în urmă cu câțiva ani, la care au participat reprezentanți ai multor instituții ale statului, cu competențe în agricultură. "Atunci am identificat o serie de probleme: refacerea sistemelor de irigații, acolo unde e posibil și cu costuri mici; refacerea perdelelor forestiere și împădurirea suprafețelor neproductive. Dobrogea are cea mai mică suprafață împădurită, de aproximativ 5%. E foarte puțin, de aceea trebuie continuat programul de împăduriri, de refacere a perdelelor forestiere. Totodată am tras un semnal de alarmă pentru unitățile de cercetare, pentru că avem nevoie de soiuri hibrid rezistente la secetă și arșiță".

Respectiva conferință a fost interesantă: a identificat probleme, soluții și a deschis ochii reprezentanților instituțiilor statului asupra realităților din agricultură. Dar de-atunci și până astăzi, oare ce s-a schimbat? Problemele vechi au rămas, s-au acutizat și la ele s-au adăugat, mereu, altele noi, cum este și criza de forță de muncă.

Fost director executiv al Direcției pentru Agricultură Constanța, în perioada 2005 - 2007, și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în 2007, Gheorghe Albu știe prea bine cum funcționează sistemul. Acum, l-au ajuns bătrânețile. Nu mai are nici forță, nici răbdare, nici timp să se ia cu munții la trântă. Drept urmare, a decis să pună frâiele afacerii în mâinile unui fermier tânăr.

Pentru colegii fermieri, Gheorghe Albu are un îndemn: să se asocieze pentru a-și apăra interesele și, totodată, să devină membri ai Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța pentru a beneficia de certificate de calamitate, consultanță juridică, cursuri de pregătire profesională și alte servicii.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
DIE
6 mai 2018
PUTE RAU

Auzi vand mioare ..mai bine dale hrana la ursi ..iar tu ca patron corrupt si hot impuscate ptr. bataia de joc fata de angajati ptr k sunt tratati ca slugi .familia ta traieste in lux si ti se pare ca dai salariu prea mare ciobanilor ce nenorociti in Romania nu exita patroni ci hoti si corupti care fura de la stat in traducere de la romanul de rand asta ptr. ca el reprezinta statul ..

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 29 Mai 2013
Stire din Economie : A început ExpoAgroUtil!
Pagina a fost generata in 0.4941 secunde