Cât e șpaga pentru a nu pierde permisul? Ce facem cu căruțele din oraș? ȘEFUL DE LA RUTIERĂ, CIPRIAN SOBARU a răspuns întrebărilor voastre!

3156
34

Articole recomandate

Șeful Poliției Rutiere Constanța, Ciprian Sobaru a fost astăzi în redacția Cuget Liber pentru un dialog live cu cititorii. Mai jos puteți citi răspunsurile date la întrebările voastre. Din păcate, din cauza timpului limitat, nu s-au putut lămuri toate problemele, însă aveți promisiunea că în cursul acestei zile se vor da răspunsuri la cele rămase, iar acestea vor fi publicate în continuarea acestui articol. 


De asemenea, pe parcursul acestei zile, puteți adresa în continuare întrebările voastre (postate sub formă de comentariu la acest articol sau pe adresa [email protected]). 


Vă mulțumim pentru interactivitate și întrebările adresate!


UPDATE - un nou set de răspunsuri, începând de la întrebarea nr. 20


ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI


1. Cand aveti de gand sa faceti un sens giratoriu la intersectia N. Iorga cu b-dul Mamaia? Cate accidente trebuie sa mai fie acolo ca sa faceti un sens giratoriu?!!


Ciprian Sobaru: Conform legii, Primăria municipiului Constanța trebuie să construiască sensul giratoriu. Din informațiile pe care le avem, există o problemă cu privire la lărgirea bulevardului în mijlocul intersecției către unitatea școlară din zonă.


2. De ce nu se instaleaza si in constanta, pe principalele artere, si in judet, pe drumurile nationale, radare fixe? Sunt mult mai eficiente, iar metoda este folosita in toate tarile europene.


Ciprian Sobaru: Poliția Rutieră Constanța nu deține fondurile necesare achiziționării acestor sisteme. De regulă, în România, ele au fost cumpărate fie de primării, fie de către Compania de Drumuri Naționale.


3. Este adevarat ca exista norma de amenzi in Politia Rutiera? Stiu de la un prieten politist ca trebuie sa dea un numar minim de sanctiuni pe tura. Este lagala aceasta practica?


Ciprian Sobaru: Nu există o normă de amenzi. Principala activitate a unui agent de poliție este de constatare a unor contravenții, iar într-un oraș precum municipiul Constanța este imposibil să nu constați cel puțin o contravenție la 20 de minute.


4. Buna ziua. Am un caz si as vrea o lamurire. Acum cateva luni, un politist de la rutiera mi-a luat permisul pentru ca am depasit pe linia continua. Eu stiu ca nu am depasit axul drumului, dar e vorba mea contra vorba lui. In lipsa unei dovezi filmate, politistul poate sustine si ca i-am tras un cap in gura, ca oricum nimeni nu are dovezi. Cum se procedeaza in astfel de situatii, cum ma pot apara?


Ciprian Sobaru: Legea oferă posibilitatea contestării procesului verbal la instanța de judecată. Judecătorul va analiza punctul de vedere al fiecărei părți și va lua o decizie în acest sens.


5. Buna ziua! Pe Aleea Hortensiei, la intersectie cu Bd Tomis, nu exista semn de circulatie '' Interzis virajul la stanga " si se face acest viraj, cu toate ca pe Bd Tomis este banda dubla si cu trecere de pietoni. Este corect acest viraj? Va multumesc. 


Ciprian Sobaru: Chiar dacă nu există indicator, este îndeajuns prezența marcajului continuu. Ideal ar fi să existe și indicator de obligare și vom solicita Primăriei municipiului Constanța verificarea intersecției și remedierea deficiențelor. Cei care nu respectă semnificația marcajului vor suporta consecințele.


6. Veți rămâne șeful Rutierei? (Mihai)


Ciprian Sobaru: Am fost împuternicit pe această funcție pe o perioadă de șase luni, din care au trecut două. În cazul în care funcția va fi liberă se va organiza un concurs pentru ocuparea ei. Rămâne de văzut dacă mă voi înscrie la acest concurs sau dacă voi câștiga concursul.


7. Sunt un om care se poate lauda ca a batut ani la randul marile si micile orase ale 
Europei, inclusiv la volanul masinii. La noi in constanta am observat o anomalie care 
nu numai ca incurca circulatia rutiera, dar creeaza si pericole. Si aici ma refer la 
virajele la stanga pe marile bulevarde. Luati un singur exemplu: bdul Lapusneanu, 
intersectia cu Nicolae Iorga (strada spre spitalul mare) sau Lapuseanu cu Hasdeu. Nu 
am mai vazut nicaieri ca pe o artera principala sa se blocheze traficul pentru ca unul 
vrea sa faca stanga. Nu se pot gasi alte metode? De ce nu exista putina vointa pentru 
a rezolva probleme simple, dar eficiente.


Ciprian Sobaru: Este într-adevăr o anomalie. Variante ar fi trasarea unui marcaj continuu sau realizarea de sensuri giratorii. Ambele variante intră în competența Primăriei municipiului Constanța.


8. Mi-a fost suspendat permisul pt ca nu am respectat semnalele de la bariera CFR. Cum fac sa il iau mai repede? (irina)


Ciprian Sobaru: Potrivit legii nu beneficiați de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule de la 90 la 30 de zile.


9. Cat e spaga pentru a nu ti se suspenda permisul?


Ciprian Sobaru: Un răspuns pertinent îl pot da reprezentanții instituțiilor care 
combat faptele de corupție.


10. Ce facem domne cu carutele astea care au impanzit orasul? Sunt pericol public in intersectii si in sesurile giratorii !!!


Ciprian Sobaru: Codul Rutier prevede în momentul de față doar o sancțiune contravențională pe care cei mai mulți dintre căruțași nu o plătesc, iar administrațiile financiare întâmpină dificultăți în executarea lor silită. În urmă cu câțiva ani, legea prevedea și confiscarea căruței, însă această prevedere a fost declarată neconstituțională și nu s-a mai putut aplica. În prezent, există un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care se va oferi o alternativă de ridicare a căruțelor.


11. Buna ziua. Am primit amenda pentru ca nu am traversat strada pe la semafor, in timp ce sora mea a primit doar avertisment. E corect?


Ciprian Sobaru: Legea prevede atât sancțiunea contravențională de amendă, cât și avertismentul, lăsând la latitudinea agentului constatator pe care dintre cele două le aplică.


12. Am fost amendat de politia locala pt ca am intrat pe sens.interzis. ce amenzi pot da politistii locala?


Ciprian Sobaru: Există o lege care reglementează competența Poliției Locale în domeniul rutier, pe scurt pot aplica sancțiuni în ceea ce privește opririle și staționările neregulamentare, indisciplină pietonală, pătrunderea pe segmente de drum cu acces interzis, nerespectarea limitei de tonaj.


13. Dle Sobaru, va intreb fara ironie, vreau sa aflu parerea unui specialist in materie intr-un caz real si des intalnit : intr-o localitate, daca vin la volan de pe o strada fara prioritate, opresc la stop, constat ca nu am vizibilitate din cauza masinilor parcate pana in coltul intesectiei, ce am de facut?... e corect si legal sa inaintez treptat si usor catre axul strazii cu prioritate pana am vizibilitate sa ma pot asigura ca pot iesi?.... si daca e in regula...si de pe strada cu prioritate vine din stanga mea un vitezoman grabit, cu 90-100 km/h (conform expertilor sositi la fata locului), imi loveste partea stanga fata a masinii...imi provoaca dauna totala, am doar eu culpa ca am avut stop?... cum ramane cu cel care a parcat pana in coltul intersectiei si mi-a obturat vizibilitatea?... e identificat (am si poze) si e bine-mersi!.... iar eu cu carnetul suspendat!... cel cu viteza, nici nu stiu daca a fost sanctionat... Va multumesc anticipat pentru analiza si raspuns!


Ciprian Sobaru: Legea nu acoperă și această situație întrucât din punct de vedere pur teoretic ea nu există. În practică însă, îndeosebi în orașele aglomerate, întâlnim foarte multe situații de acest gen. Cel care a staționat pe colțul intersecției poate fi tras la răspundere contravențională, însă cel care circulă pe drumul prioritar, atât timp cât nu i se dovedește încălcarea unei norme, nu poate fi tras la răspundere că nu s-a asigurat suficient că dintre rândul de vehicule staționate poate ieși un altul. Este o situație ingrată pentru cel care trebuie să acorde prioritate, însă în domeniul rutier orice manevră pe care o facem trebuie însoțită de o asigurare temeinică.


14. Ma poate trage pe dreapta un politist care nu e de la Rutiera?


Ciprian Sobaru: Orice polițist are dreptul de a opri în trafic un autovehicul, de a legitima conducătorul auto și pasagerii și de a verifica interiorul autovehicului. Nu pot aplica sancțiuni contravenționale în domeniul rutier decât acei polițiști desemnați de către Inspectoratul General al Poliției Române. Nu este obligatoriu ca aceștia să și facă parte din structurile de Poliție Rutieră.


15. De la ce viteza in sus te ia radarul si iti vine amenda?


Ciprian Sobaru: Legea prevede sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, diferențiate în funcție de pragul de viteză atins. Primul prag de viteză sancționat de Codul Rutier este depășirea cu 10 - 20 km/h a limitei maxime de viteză. Spre exemplu, o viteză de 59 Km/h în oraș nu are sancțiune contravențională, însă în cazul unui accident rutier poate fi considerată o încălcare a prevederilor legale și o cauză concurentă în producerea acestuia.


16. Am parcat masina, recunosc neregulamentar, a venit unul si mi-a lovit-o iar firma se asigurari spune ca e culpa comuna. Cum sta treaba in aceasta situatie?


Ciprian Sobaru: Din punct de vedere al Poliției, nu este o culpă comună întrucât nu a cauzat producerea accidentului, ci doar a favorizat avarierea autovehicului dumneavoastră. Vă recomand să sesizați Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor.


17. Politia Rutiera trimite amenzi prin posta?
 
Ciprian Sobaru: Da. Un proces verbal poate fi întocmit și în lipsa contravenientului.


18. Suntem locuitori in zona C.A.P. Anadalchioi, iar accesul catre case se face prin prelungirea strazii Tulcei, printre unitatile militare. Problema e ca, la capatul strazii, recent asfaltate, este un indicator Accesul Interzis! Nu de putine ori, echipaje de politie, in special cele de la politia locala, stau la panda si ne ameninta cu amenzi!!! Sunt convins ca unii mai slabi de ingeri... Intrebarea este - Noi pe unde mergem catre casa?


Ciprian Sobaru: Vă recomand să solicitați Primăriei Municipiului Constanța resistematizarea zonei întrucât doar primăria este competentă să realizeze amenajări rutiere, inclusiv monatrea sau demontarea de indicatoare.


19. Buna ziua domnu sef de la rutiera, vreau sa va alarmez si in acelasi timp sa va intreb cand vor fi verificati tiganii din valu lui traian cei care conduc masini cu viteza prin localitate si politia locala nu intervine niciodata , cand aveti de gand sa-i verificati daca au carnete, sau de unde au acele masini?


Ciprian Sobaru: Bună ziua. Nu e nevoie să mă alarmați, cunosc fenomenul. Ultima acțiune de acest gen a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică.


20. Ce s-a intamplat cu toata ceata aia de politisti ridicata de mascati de acasa 
pentru coruptie? I-am vazut in continuare pe domnii politisti pe strada, dirijand 
circulatia si dand amenzi. Nu au fost dati afara din politie, ca doar au fost 
arestati?


Ciprian Sobaru: Legea prevede eliberarea din funcție a polițiștilor în cazul în care 
au fost condamnați definitiv de către o instanță de judecată. Până în prezent, 
niciunul dintre acei polițiști nu a fost condamnat definitiv. Mai mult, față de o mare 
parte din ei s-a dispus neînceperea urmăririi penale.


21. Cand veti aplica amenzi si celor care trec de pe o banda pe alta fara sa 
semnalizeze? A devenit o obisnuinta in traficul din Constanta lipsa semnalizarii la 
schimbarea benzii! Sunt chestii banale, dar care duc la tamponari.


Ciprian Sobaru: Zilnic se aplică astfel de sancțiuni contravenționale, însă nu avem 
posibilitatea să acoperim fiecare arteră rutieră cu un polițist pentru a sancționa 
toate aceste abateri.


22. Va deranjam cu o singura problema care se poate rezolva foarte repede cu bunavointa dumneavoastra. Domiciliem in comuna M. Kogalniceanu, pe str. T. Vladimirescu la 20 m de soseaua Bucuresti - Harsova - Constanta. Intrucat blocurile, asa cum au fost construite, nimeni nu s-a gandit ca traficul o sa fie din ce in ce mai mare. Care este rugamintea noastra: Singurul lucru care este deranjabil este viteza masinilor cu care se circula. Degeaba sunt semne de restrictie la intrare in localitate de 50 km/h. Nu e respectata nicaieri. De aceea va rugam prin agentii dvs de circulatie sa luati masurile necesare.


Ciprian Sobaru: Vă mulțumim pentru sesizare. Vom repartiza agenți de poliție rutieră cu aparatură radar în zona locuinței dumneavoastră. Din păcate nu vom putea asigura prezența permanentă a echipajului.


23. De ce permiteti ca microbuzele ce pleaca din Gara catre statiunile din sudul litoralului, sa circule ilegal, cu doar 10-15 km/h pana ies din oras, chiar si pe sos. Mangaliei unde e o singura banda de mers (cealalta fiind ocupata de masini parcate) si creandu-se astfel cozi in spatele microbuzelor?... 2. de ce nu reglementati ca microbuzele de calatori din Constanta sa nu mai opreasca brusc oriunde apare un calator ce face cu mana (fie imediat dupa sau inainte de o intersectie sau trecere pietoni)??!


Ciprian Sobaru: Nu le permitem deplasarea cu viteză redusă în mod nejustificat. În ceea ce privește oprirea între stații, autovehiculele respective au regim de taximetrie și nu sunt obligate să facă urcările și debarcările în stații special amenajate.


24. Se poate sustine acum examenul pentru A, si in ce conditii? Motor de 600 cmc, traseu, instructorul ca pasager?


Ciprian Sobaru: Nu pot răspunde. Vă rog adresați-vă serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor Constanța cu sediul pe bulevardul Mamaia.


25. Cand incepeti sa aplicati sanctiuni celor care parcheaza inaintea si dupa trecerile de pieton, pe astfaltul hasurat, asa cum se intampla la ora pranzului, cand scapa copiii de la scoala de langa Academia Navala de pe b-dul Soveja, sau cand sanctionati pe cei care blocheaza prima banda de circulatie, creend ambuteiaje, cand vii de pe str Portitei si ajungi in b-dul Soveja. 2. Cand faceti sensul giratoriu de pe Cismelei cu Tulcei, la Brotacei?


Ciprian Sobaru: Nu doar Poliția Rutieră Constanța aplică sancțiuni pentru nerespectarea regulilor în materie de opriri și staționări, ci și Poliția Locală Constanța. Astfel de sancțiuni se aplică zilnic de ambele instituții, dar având în vedere numărul mic de agenți raportat la numărul mare de conducători auto și autovehicule, efectele nu sunt vizibile ușor. Proiectul privind amenajarea sensului giratoriu a fost avizat de Poliția Rutieră, urmând ca Primăria municipiului Constanța să realizeze sensul giratoriu.


26. Sunt un locuitor al comunei Crucea jud constanta si vreau sa stiu dece nu se respecta limita de viteza in localitate multumesc.


Ciprian Sobaru: Discuția despre pauzele și factorii care determină nerespectarea regulilor de circulație este foarte amplă. Vom repartiza un echipaj cu aparat radar în zonă pentru a preveni și sancționa astfel de abateri.


27. Cand ajungi in Constanta si iesi de pe Autostrada Soarelui, langa Toyota, vi se pare normal sa stai sa cedezi prioritatea la cei de pe DN? Mai mare absurditate ca aici nu am vazut in nicio tara!!! Si asta dureaza de ceva vreme!!!!


Ciprian Sobaru: În această zonă există o problemă în ceea ce privește amenajarea bretelei de descărcare a traficului de pe autostradă, în sensul că, momentan, terenul pe care ar fi trebuit amenajată banda de accelerare nu este în proprietatea statului.


28. Locuiesc pe Barbu Delavrancea ,statia de taxiuri a fost desfiintata si mutata pe Soveja,dar...in continuare sunt taxiuri care pur si simplu blocheaza traficul,se circula pe un singur sens ,noi ne certam in trafic iar ei bine merci ocupa doua benzi,plus ca stationeaza in coltul intersectiilor blocand pur si simplu vizibilitatea,avind in acet sens numeroase accidente,va rog daca se poate rezolvati si aceasta problema,mult succes in continuare.


Ciprian Sobaru: Mulțumim pentru sesizare. Vom repartiza agenți în zonă și vom solicita și intervenția Poliției Locale.


29. Buna ziua ,As dorii sa il intrebati de Domnul Sobaru daca este de acord sa existe un partenierat intre o firma de tractari si politia rutiera,de cele mai multe ori aflam greu unde este un accident si nu putem intervenii promt pentru a elibera circulatia si a remorca autovehiculele implicate in accident,in Germania de exemplu platforma de tractat ajunge odata cu politia si ambulanta pentru a degaja drumul,daca este de acord astept un raspuns si o adresa unde il pot contacta, MULTUMESC FRUMOS.


Ciprian Sobaru: Mă puteți contacta la sediul Serviciului Rutier Constanța, pe bulevardul I.C. Brătianu, dar obligația de a elibera carosabilul de autovehiculele avariate aparține fie conducătorului auto, fie administratorului drumului public. Poliția Rutieră nu este obligată să elibereze drumul public, astfel că un parteneriat de acest gen cu Poliția Rutieră ar fi inutil.


Comentează știrea

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
Conducator auto
10 iunie 2013
Sens giratoriu

Cand aveti de gand sa faceti un sens giratoriu la intersectia N. Iorga cu b-dul Mamaia? Cate accidente trebuie sa mai fie acolo ca sa faceti un sens giratoriu?!!

Margareta
11 iunie 2013
reguli de circulatie

Buna ziua! Pe Aleea Hortensiei, la intersectie cu Bd Tomis, nu exista semn de circulatie '' Interzis virajul la stanga " si se face acest viraj, cu toate ca pe Bd Tomis este banda dubla si cu trecere de pietoni. Este corect acest viraj? Va multumesc.

radoi bogdan
11 iunie 2013
indisciplina in trafic la microbuze

1. De ce permiteti ca microbuzele ce pleaca din Gara catre statiunile din sudul litoralului, sa circule ilegal, cu doar 10-15 km/h pana ies din oras, chiar si pe sos. Mangaliei unde e o singura banda de mers (cealalta fiind ocupata de masini parcate) si creandu-se astfel cozi in spatele microbuzelor?... 2. de ce nu reglementati ca microbuzele de calatori din Constanta sa nu mai opreasca brusc oriunde apare un calator ce face cu mana (fie imediat dupa sau inainte de o intersectie sau trecere pietoni)??!

Suzuki
11 iunie 2013
Permis categoria A

Se poate sustine acum examenul pentru A, si in ce conditii? Motor de 600 cmc, traseu, instructorul ca pasager?

Doru
11 iunie 2013
Răspuns

Este foarte adevărat,cantitate,cantitate,așa se cere.

Rugaminte
11 iunie 2013
Respectati Legea!

Sunt un locuitor al comunei crucea jud constanta si vreau sa stiu dece nu se respecta limita de viteza in localitate multumesc

gelu
12 iunie 2013
taxiuri

locuiesc pe barbu delavrancea ,statia de taxiuri a fost desfiintata si mutata pe soveja,dar...in continuare sunt taxiuri care pur si simplu blocheaza traficul,se circula pe un singur sens ,noi ne certam in trafic iar ei bine merci ocupa doua benzi,plus ca stationeaza in coltul intersectiilor blocand pur si simplu vizibilitatea,avind in acet sens numeroase accidente,va rog daca se poate rezolvati si aceasta problema,mult succes in continuare

Zafy Star Srl ,TRACTARI AUTO CONSTANTA - 0721753018
12 iunie 2013
In legatura cu accidentele unde este nevoie de o autoplatforma de tractat si degajarea drumului

Buna ziua ,As dorii sa il intrebati de Domnul Sobaru daca este de acord sa existe un partenierat intre o firma de tractari si politia rutiera,de cele mai multe ori aflam greu unde este un accident si nu putem intervenii promt pentru a elibera circulatia si a remorca autovehiculele implicate in accident,in Germania de exemplu platforma de tractat ajunge odata cu politia si ambulanta pentru a degaja drumul,daca este de acord astept un raspuns si o adresa unde il pot contacta,MULTUMESC FRUMOS

Margareta
12 iunie 2013
taxiuri

Aceeasi problema cu taxiurile stationate pe banda 1, la intersectia str Tulcei cu Bd Tomis, incomodand virajul la dreapta.

Răspuns la: taxiuri
Adăugat de : gelu, 12 iunie 2013
locuiesc pe barbu delavrancea ,statia de taxiuri a fost desfiintata si mutata pe soveja,dar...in continuare sunt taxiuri care pur si simplu blocheaza...
BRAVOO
12 iunie 2013
FELICITARII

Cu TAXIMETRISTII NESIMTITI de la CIty Park cum aveti de gand sa rezolvatii?Amenziile nu par o solutie. Ocupa banda cand vrei sa virezi de pe Soveja in Lapusneanu.

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0633 secunde