Cinci pompieri de la Cernavodă, printre care doi foști luptători de la "Rechinii Albi", salvatori și în timpul liber

2024
Cinci tineri constănțeni, care activează de mai puțin de un an în cadrul Detașamentului Special de Pompieri Cernavodă, au dovedit – dacă mai era nevoie! - că și-au ales această meserie din vocație. Abia ieșiți din tură, în timp ce se îndreptau spre case, au intervenit prompt pentru a acorda primul ajutor la un accident rutier.







Cei cinci pompieri, sergent major George Datcu, sergent major Mădălin Fărcășanu, sergent major Lucian Florea, sergent major Cosmin Moisoiu și sergent major Alexandru Croitoru, activează în cadrul Detașamentului Special de Pompieri Cernavodă. Cu toții locuiesc în municipiul Constanța, astfel că fac naveta împreună. Zilele trecute, după ce au ieșit din tură și se îndreptau spre case, pe traseu au întâlnit un accident rutier; două mașini erau avariate serios, iar ocupanții erau în exterior.

„- Opreşte! Trage pe dreapta, repede. Este un accident!”

„- Haideţi, poate au nevoie de ajutor. S-au lovit destul de rău, după cum arată maşinile”

„- Sunteţi toţi bine? Liniştiţi-vă, nu intraţi în panică. Suntem pompieri. Suntem aici să vă ajutăm. Vă doare ceva? Sunteţi răniţi?”

„- Cele două persoane nu au leziuni; au suferit atac de panică. Noi doi ne ocupăm de ele, voi doi scoateţi bornele de la bateriile autoturismelor, iar tu anunţă la 112”, s-au coordonat rapid tinerii, după cum au relatat colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”.



Din fericire, accidentul rutier la care au intervenit pompierii nu a fost soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale. Două dintre persoanele implicate erau foarte speriate, iar tinerii militari au intervenit cu calm şi empatie pentru a le linişti. După ce au scos bornele bateriilor şi s-au asigurat că nu există niciun pericol, au degajat carosabilul de resturile provenite de la accident.

Accidentul s-a petrecut în jurul orei 9.00 dimineaţa, când cei cinci ieşiseră din tura de serviciu de la Detaşamentul Special de Pompieri Cernavodă şi se îndreptau spre casă. Locuiesc în Constanţa şi fac naveta împreună. Sunt pompieri militari de mai puţin de un an.

„Șase luni în Afganistan înseamnă câțiva ani într-o viață”

Deşi este tânăr – 28 ani, sg.maj. George Datcu are în spate experienţa din teatrele de operaţii militare. A luptat în Afganistan. Şi sg.maj. Mădălin Fărcăşanu a servit patria cu arma la piept, la aceeaşi unitate militară – Batalionul 341 Topraisar, „Rechinii Albi”.

„Mădălin a coordonat intervenţia. În situaţii limită, ia cele mai bune decizii, cu mult calm şi stăpânire de sine. Şase luni în Afganistan înseamnă câţiva ani într-o viaţă de om. Experienţele trăite acolo te marchează, iar poveştile pe care le-am adus cu mine sunt un amalgam de trăiri greu de povestit. Am pierdut acolo colegi, camarazi. Sunt experienţe care m-au întărit” , a afirmat George Datcu.



Cu toate că după experienţa din teatrul de operaţii militare, George a decis să vadă şi cum este viaţa de civil, după doi ani viaţa l-a îndreptat tot către o carieră militară, de data aceasta alăturându-se pompierilor militari din cadrul ISU Dobrogea. „Şi viaţa de militar, şi cea de civil au fost experienţe pe care nu am cum să le regret vreodată. M-au făcut omul care sunt astăzi şi nu am niciun regret. Îmi place ceea ce fac acum; mi-a plăcut mereu să ajut şi să fiu de folos celorlalţi”, a mai afirmat sg.maj. George Datcu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.452 secunde