“Cutia neagră” pentru mașini devine obligatorie din această vară

878
“Cutia neagră” pentru mașini devine obligatorie din această vară - cutia-neagra-pentru-masini-1713708762.jpg

Articole de la același autor

Autoritățile europene au decis ca, din vara acestui an, „cutia neagră” pentru mașini să fie montată obligatoriu pe toate mașinile noi. Pentru a analiza mai ușor cum s-a produs un eveniment rutier, Comisia Europeană a decis să introducă un nou tip de dispozitiv.


„Cutia neagră” auto va fi montată, obligatoriu, din luna iulie a acestui an pe toate mașinile noi.


„Cutia neagră” pentru mașini devine obligatorie


Event Data Recorder (EDR) devine obligatoriu pentru toate autovehiculele înmatriculate începând cu data de 6 iulie 2024, conform deciziei Comisiei Europene.


Acest dispozitiv este inspirat din aviație, unde avioanele sunt dotate cu o așa-numită „cutie neagră”. Acest echipament este menit să colecteze și stocheze informații de la majoritatea componentelor vehiculului. Practic, EDR înregistrează date și evenimente din timpul deplasării mașinii, notează promotor.ro


Ce este și cum se folosește EDR


EDR va înregistra o multitudine de date care au relevanță în cazul unui accident de circulație. Astfel, printre informațiile care se vor salva se numără: viteza de deplasare; poziția pedalelor de accelerație și frâna (cât de tare a fost apăsată pedala); turația motorului; unghiul de virare; activitatea sistemelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității; momentul declanșării airbag-urilor; purtarea centurilor de siguranță, etc.


EDR va înregistra toți acești parametri în timp real, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident.
Astfel, „cutia neagră” va înmagazina doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și 3 secunde după impact.


Cum vor fi folosite datele salvate pe EDR


Introducerea unui asemenea dispozitiv pentru mașini ridică, evident, mai multe semne de întrebare în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private.


Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video, iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.


Citirea datelor se va face prin interfața de diagnosticare prin mufa OBD. Dacă mufa OBD este distrusă în timpul accidentului, atunci descărcarea informațiilor se va face cu un aparat special.
De ce s-a introdus „cutia neagră auto”?
„Cutia neagră” pentru mașini a fost impusă pentru a veni în ajutor autorităților și experților în accidente.
Datele furnizate de aceste dispozitive vor putea oferi informații imposibil de determinat în cadrul unei expertize clasice.
De exemplu, se poate determina starea tehnică a mașinii anterior accidentului și comportamentul șoferului. Ceea ce poate schimba fundamental concluziile privind cauzele producerii unui eveniment rutier.


În plus, aceste informații pot fi folosite pentru a îmbunătăți infrastructura rutieră și designul autovehiculelor.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3365 secunde