Amendament aprobat la OUG 9/2017:

Începând cu aprilie 2017: Militarii și polițiștii rămân cu aceleași salarii, dar sporurile se vor dubla. Serviciul de permanență, un plus de 40% la salariu

343551
36
Începând cu aprilie 2017: Militarii și polițiștii rămân cu aceleași salarii, dar sporurile se vor dubla. Serviciul de permanență, un plus de 40% la salariu - armatamilitaridefilarebatalionre-1491482101.jpg
Comisia Juridică a Camerei Deputaților și-a dat avizul asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, fiind aprobate, de asemenea, și o serie de amendamente ce privește în mod special salarizarea militarilor, polițiștilor și angajaților din Pentineciare. 
Așa cum era de așteptat, mărirea salariului de bază al militarilor și polițiștilor la 1.450 lei, fără sporuri și indemnizații incluse, nu a fost pe placul parlamentarilor, care nu au aprobat amendamentul.



Potrivit amendamentelor aprobate de Comisia Juridică, începând cu data de 1 aprilie 2017, majorarea sporurilor este de 100% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție. 


De asemenea, personalul militar și polițiștii care asigură servicii de permanență bneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcție. Drepturile de mai sus nu constituie majorări ale soldei/salariului și nu vor fi luate în calcul la calcularea pensiei. 


Prezentăm mai jos amendamentele în întregime, precum și motivația lor, așa cum a fost aprobată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

La articolul 1, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin.(31) ¬i (32), cu următorul cuprins:

Începând cu 1 aprilie 2017, majorarea prevăzută la art.13 alin.(5) din Ordonan¬a de urgen¬ță a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările și completările ulterioare, este de 100% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


(32) Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor și personalul civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuț¬iilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, beneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


(33) Drepturile prevăzute la alin. (32) nu constituie majorări ale soldei de funcție/salariului de funcție în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, ș¬i nu modifică modalitatea de determinare a bazei de calcul folosită pentru stabilirea pensiilor militare de stat.


(34) Condițiile de acordare a majorării prevăzute la alin. (32), inclusiv activită¬ile pentru care se asigură continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, se stabilesc prin ordin al conducătorilor instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională.

La articolul 4, se introduc șase noi alineate, alineatele (2)-(7), cu următorul cuprins:

Prin excepție de la prevederile art.1 alin.(1), începând cu luna martie 2017, pentru personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor și personalul civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, sporurile, indemnizațiile și alte asemenea drepturi specifice, stabilite proporțional cu timpul efectiv lucrat și care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază/salariul funcției de bază/solda funcției de bază, precum și drepturile salariale acordate pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

(3) Cuantumul drepturilor salariale acordate potrivit alin. (2) nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna februarie 2017.

(4) Drepturile prevăzute la alin.(2) nu constituie majorări ale soldelor de funcție/salariilor de funcție în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, și nu modifică modalitatea de determinare a bazei de calcul folosită pentru stabilirea pensiilor militare de stat.

(5) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna aprilie 2017, personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor beneficiază de prevederile art. 3^1 alin. (6) și (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Începând cu martie 2017, prin derogare de la prevederile art. 22 alin. (1), (2) și (3) din Legea cadru nr. 284/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor care își desfășoară activitățile în unitățile sanitare din rețeaua proprie a ministerelor și instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, sporurile și alte asemenea drepturi specifice acestei activități de specialitate, care nu fac parte, potrivit legii, din salariul funcției de bază/solda funcției de bază, se acordă prin raportare la baza de calcul reprezentată de valorile nominale ale salariilor de bază stabilite conform prevederilor art. 3^2 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015, cu modificările și completările ulterioare, corespunzătoare funcțiilor îndeplinite și vechimii în muncă aferente valorilor respective, potrivit legii, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.


(7) De prevederile alin. (6) beneficiază și personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor confirmat în specialități corespunzătoare serviciului medical și care își desfășoară activitatea în unități, structuri și formațiuni ale ministerelor și instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională."

Pentru a motiva aceste amendamente, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a scris:

"Discrepanțele salariale înregistrate la nivelul diferitelor categorii de personal din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate

națională față de alte domenii de activitate, s-au produs începând cu data de 01.08.2016, în mod deosebit, prin modalitatea de calcul diferită a sporurilor și a altor drepturi specifice activității, în contextul evoluției rapide a nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în condițiile în care baza de calcul a acestor elemente salariale se situează în majoritatea cazurilor la nivelul stabilit la data de 31.12.2009.


Totodată, discrepanțele salariale înregistrate între medicii militari/polițiști, pe de o parte, și medicii civili, pe de altă parte, s-au produs începând cu data de 01.08.2016, după intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, act normativ care a stabilit modificări semnificative în salarizarea medicilor civili. În context, constatăm faptul că discrepanțele s-au produs, în mod deosebit, prin modalitatea de calcul diferită a sporurilor și a altor drepturi specifice activității personalului civil care își desfășoară activitatea în unitățile aflate în subordinea Ministerului Sănătății, precum și în unitățile din rețeaua ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie.


Consecința firească a aplicării prevederilor menționate mai sus este cea de părăsire de către personalul militar/de poliție de specialitate medico-sanitar aparținând sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională (sistem supus unor rigori/îngrădiri specifice sistemului de apărare națională), în favoarea sistemului public/privat de sănătate.


Menținerea discrepanțelor salariale între aceste categorii de personal (medici militari/de poliție și medici civili) generează un climat de muncă neproductiv cu implicații majore asupra actului medical.


În ultimul an au fost înregistrate treceri în rezervă semnificative, în mod special pe segmentul medicilor militari/de poliție cu înaltă specializare și la vârste relativ tinere, în condițiile în care procesul de formare a unui medic specialist/primar este unul care se efectuează pe o perioadă mare de timp și implică resurse financiare considerabile.


Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului

nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost adoptată măsura acordării a 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit, pentru personalul nominalizat în amendament, urmând ca diferența de 50% să fie acordată începând cu luna august 2017.

Această măsură a avut în vedere eliminarea unei disfuncționalități salariale existente pentru aceeași funcție în cadrul aceleiași instituții.

În contextul modificărilor legislative semnificative favorabile personalului din alte familii ocupaționale, intervenite într-o perioadă scurtă de timp, în baza aceluiași principiu de eliminare a disfuncționalităților salariale pe funcții similare, considerăm că este necesar ca măsura adoptată la art. 3^1 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 să fie aplicată începând cu luna aprilie 2017, fapt care detensionează un eventual climat de muncă neproductiv.

Având în vedere cele sus-menționate, propunem introducerea unei reglementări care să elimine aceste discrepanțe salariale.



Documentul poate fi consultat AICI


Comentează știrea

36 comentarii. Pagina 2 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 3 4 
Diavolo
6 aprilie 2017
Discrepanta

Intre caporal si maistru clasa a-2-a aceiasi vechime (14ani), diferenta de salariu 0 lei. Intre maistru clasa a-2-a si capitan cu vechime mai mica , diferenta de 1200 . Tara ne vrea prosti si supusi

Maistru
6 aprilie 2017
Un dispret total

Continua sa si bata joc de noi. Continuati domnilor. In acest stil ve ti ramane cu 20 la suta in sistem. Si acestia vor fi comandantii

Unul
6 aprilie 2017
Atentie

S au anuntat mariri in armata. Este vb de 20 la suta din solda de FUNCTIE. Este vorba de o marire de 50-60 lei la caporali. Aceasta este marea marire. Rusine jigodiilor.

Anonim
6 aprilie 2017
Bătaie de joc

Cresterile vor fi aproximativ de 50 lei pentru SGP, 80 lei pentru subofițeri și 100 de lei pentru ofițeri. Bătaie de joc la nivel național. Rușine!

R
6 aprilie 2017
Rrrrusine

Nu imi fac planuri cu marirea asta,ca sincer sa fiu nu stiu pe ce o sa cheltuiesc atatia bani.Cu ceva timp in urma o fost o marire de 10% si atunci salariu meu o crescut cu 1 leu cea ce inseamna ca sunt platit cu 10lei pe intreaga luna.Inca o data multumirii celor care se gandesc si la noi.Stima pentru Otilia Savu,o fost singura care a avut coloana si a iesit in fata pentru noi.

serban
6 aprilie 2017
salariu

pentru personalul civil din armata nimic? nicio marire? civilii au aceleasi obligatii, respectarea ordinelor ei mu primesc nimic? numai cadrele? nu este corect

Anonim
7 aprilie 2017
Salarii

Rusine sa va fie!!! Va bateti joc in continuare de noi! Fara noi SGP sunteti fii ploii, adica niste nimicuri si va bateti joc in continuare de noi jigodiilor!

Jimy
7 aprilie 2017
Pfffff

Sa-i bata Dumnezeu amu de Paști ! De nesimțiți ce sunt ! Apropo legea salarizării din 1 iulie !!! 20% din 750 lei....Ne creste cu 150 ! Brut ! Sau poate iar nu ne creste că suntem asistați social până la 1450 ! Chiar nu poate să facă nimeni nimic ?

Marian
7 aprilie 2017
dezinformare

Domnule ziarist, informativa ! Dublarea sporurilor ???????? ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice – OUG 103/2013 actualizată IUNIE 2014 Art 13 alin.(5) Prin excepție de la prevederile art. 9 alin. (1), în situația în care activitatea desfășurată de personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se acordă o majorare de 75% din baza de calcul. Sporul acesta sa majorat dela 75% la 100%. Va rugam nu mai dezinformați, mai întâi "măsurați de doua ori si apoi tăiați"

Alupigus
7 aprilie 2017
Salariu

O tara de ......

36 comentarii. Pagina 2 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 3 4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4068 secunde