Amendament aprobat la OUG 9/2017:

Începând cu aprilie 2017: Militarii și polițiștii rămân cu aceleași salarii, dar sporurile se vor dubla. Serviciul de permanență, un plus de 40% la salariu

343552
36
Începând cu aprilie 2017: Militarii și polițiștii rămân cu aceleași salarii, dar sporurile se vor dubla. Serviciul de permanență, un plus de 40% la salariu - armatamilitaridefilarebatalionre-1491482101.jpg
Comisia Juridică a Camerei Deputaților și-a dat avizul asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, fiind aprobate, de asemenea, și o serie de amendamente ce privește în mod special salarizarea militarilor, polițiștilor și angajaților din Pentineciare. 
Așa cum era de așteptat, mărirea salariului de bază al militarilor și polițiștilor la 1.450 lei, fără sporuri și indemnizații incluse, nu a fost pe placul parlamentarilor, care nu au aprobat amendamentul.



Potrivit amendamentelor aprobate de Comisia Juridică, începând cu data de 1 aprilie 2017, majorarea sporurilor este de 100% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție. 


De asemenea, personalul militar și polițiștii care asigură servicii de permanență bneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcție. Drepturile de mai sus nu constituie majorări ale soldei/salariului și nu vor fi luate în calcul la calcularea pensiei. 


Prezentăm mai jos amendamentele în întregime, precum și motivația lor, așa cum a fost aprobată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

La articolul 1, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin.(31) ¬i (32), cu următorul cuprins:

Începând cu 1 aprilie 2017, majorarea prevăzută la art.13 alin.(5) din Ordonan¬a de urgen¬ță a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările și completările ulterioare, este de 100% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


(32) Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor și personalul civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuț¬iilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, beneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


(33) Drepturile prevăzute la alin. (32) nu constituie majorări ale soldei de funcție/salariului de funcție în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, ș¬i nu modifică modalitatea de determinare a bazei de calcul folosită pentru stabilirea pensiilor militare de stat.


(34) Condițiile de acordare a majorării prevăzute la alin. (32), inclusiv activită¬ile pentru care se asigură continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, se stabilesc prin ordin al conducătorilor instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională.

La articolul 4, se introduc șase noi alineate, alineatele (2)-(7), cu următorul cuprins:

Prin excepție de la prevederile art.1 alin.(1), începând cu luna martie 2017, pentru personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor și personalul civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, sporurile, indemnizațiile și alte asemenea drepturi specifice, stabilite proporțional cu timpul efectiv lucrat și care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază/salariul funcției de bază/solda funcției de bază, precum și drepturile salariale acordate pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

(3) Cuantumul drepturilor salariale acordate potrivit alin. (2) nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna februarie 2017.

(4) Drepturile prevăzute la alin.(2) nu constituie majorări ale soldelor de funcție/salariilor de funcție în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, și nu modifică modalitatea de determinare a bazei de calcul folosită pentru stabilirea pensiilor militare de stat.

(5) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna aprilie 2017, personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor beneficiază de prevederile art. 3^1 alin. (6) și (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Începând cu martie 2017, prin derogare de la prevederile art. 22 alin. (1), (2) și (3) din Legea cadru nr. 284/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor care își desfășoară activitățile în unitățile sanitare din rețeaua proprie a ministerelor și instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, sporurile și alte asemenea drepturi specifice acestei activități de specialitate, care nu fac parte, potrivit legii, din salariul funcției de bază/solda funcției de bază, se acordă prin raportare la baza de calcul reprezentată de valorile nominale ale salariilor de bază stabilite conform prevederilor art. 3^2 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015, cu modificările și completările ulterioare, corespunzătoare funcțiilor îndeplinite și vechimii în muncă aferente valorilor respective, potrivit legii, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.


(7) De prevederile alin. (6) beneficiază și personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor confirmat în specialități corespunzătoare serviciului medical și care își desfășoară activitatea în unități, structuri și formațiuni ale ministerelor și instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională."

Pentru a motiva aceste amendamente, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a scris:

"Discrepanțele salariale înregistrate la nivelul diferitelor categorii de personal din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate

națională față de alte domenii de activitate, s-au produs începând cu data de 01.08.2016, în mod deosebit, prin modalitatea de calcul diferită a sporurilor și a altor drepturi specifice activității, în contextul evoluției rapide a nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în condițiile în care baza de calcul a acestor elemente salariale se situează în majoritatea cazurilor la nivelul stabilit la data de 31.12.2009.


Totodată, discrepanțele salariale înregistrate între medicii militari/polițiști, pe de o parte, și medicii civili, pe de altă parte, s-au produs începând cu data de 01.08.2016, după intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, act normativ care a stabilit modificări semnificative în salarizarea medicilor civili. În context, constatăm faptul că discrepanțele s-au produs, în mod deosebit, prin modalitatea de calcul diferită a sporurilor și a altor drepturi specifice activității personalului civil care își desfășoară activitatea în unitățile aflate în subordinea Ministerului Sănătății, precum și în unitățile din rețeaua ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie.


Consecința firească a aplicării prevederilor menționate mai sus este cea de părăsire de către personalul militar/de poliție de specialitate medico-sanitar aparținând sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională (sistem supus unor rigori/îngrădiri specifice sistemului de apărare națională), în favoarea sistemului public/privat de sănătate.


Menținerea discrepanțelor salariale între aceste categorii de personal (medici militari/de poliție și medici civili) generează un climat de muncă neproductiv cu implicații majore asupra actului medical.


În ultimul an au fost înregistrate treceri în rezervă semnificative, în mod special pe segmentul medicilor militari/de poliție cu înaltă specializare și la vârste relativ tinere, în condițiile în care procesul de formare a unui medic specialist/primar este unul care se efectuează pe o perioadă mare de timp și implică resurse financiare considerabile.


Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului

nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost adoptată măsura acordării a 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit, pentru personalul nominalizat în amendament, urmând ca diferența de 50% să fie acordată începând cu luna august 2017.

Această măsură a avut în vedere eliminarea unei disfuncționalități salariale existente pentru aceeași funcție în cadrul aceleiași instituții.

În contextul modificărilor legislative semnificative favorabile personalului din alte familii ocupaționale, intervenite într-o perioadă scurtă de timp, în baza aceluiași principiu de eliminare a disfuncționalităților salariale pe funcții similare, considerăm că este necesar ca măsura adoptată la art. 3^1 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 să fie aplicată începând cu luna aprilie 2017, fapt care detensionează un eventual climat de muncă neproductiv.

Având în vedere cele sus-menționate, propunem introducerea unei reglementări care să elimine aceste discrepanțe salariale.



Documentul poate fi consultat AICI


Comentează știrea

36 comentarii. Pagina 4 din 4. Click pe pagina dorită : 1 ...3 4 
Anonim
11 aprilie 2017
Salariu din MAI

Cu salariul personalului civil fara statut special cum rămâne?

nu conteaza
29 aprilie 2017
(fost militar)

imi aduc aminte de toate aplicatiile avute, si cu regret vb de ofiteri de nimik ce erau cazati in spatii cu tv si apa calda si nenumarate facilitati iar noi (pulimea) prin corturi , uzi si vai de mama noastra, stateam cate 3-4 saptamani chinuiti cu dor de familii cu sotii eroice acasa ce stateau cu copii , mergeau la servici, mancare si toate cele(multumesc sotiei mele). tin minte dupa aplicatii diversi generali se dadeau in spectacol pe la interviuri si prin mass-media k au facut siu au dres iar cand colo nici macar nu au vazut poligonul k a plouat in acea zi, si anm stat de m-am gandit cu astfel de sefi sa plec la razboi? un astfel de om sa ma comande? NICIODATA!!! nu se gandesc la cat sa fure, si sa-si mareasca salariile de parca eiu ar manca cu 10 guri si ar dormi in puful gastii de aur, Rusine!!! cum eu sa iau chirie 300 de lei iar un burtos cu doua case sa ia chirie 3800lei? rusine!!! !LA GREU NOI LA BINE EI! MULTUMESC SOTIEI MELE K MI-A DESCHIS OCHII SI M-A AJUTAT SA-MI DAU DEMISIA DIN ARMATA SI SA PUN STOP UMILINTEI. RESPECT MILITARILOR, SOF SI MM!!! nu ofiterilor voi nu sunteti militari voi sunteti niste intrusi fara dragoste de tara si de camarazi

eu
10 mai 2017
p

Eu cred ca se urmareste ca noi sgp-istii care ne apropiem sa facem vechimea aceea obligatorie pentru pensie sa ne dam demisia pentru a nu mai fi statul obligat sa plateasca atatea pensii " enorme " . De aceea noi cu vechime de 15 20 sau chiar mai multi ani avem salariul mai mic decat cei noi veniti in sistem iar la ultimile mariri ni sa dat 1 sau 2 lei !

Ion
12 mai 2017
Salariu

Pentru personalul civil nici o mărire ?

ion
6 iunie 2017
salarii politisti

Nu pot sa inteleg cu ce ii ajuta pe guvernanti si pe sindicalisti sa isi bata joc de angajatii M.A.I. ,noi chiar nu ne dam seama ca din toate sporurile anuntate nu luam mai mult de 10 lei?De ce nu ne lasa in pace?NE INJURA LUMEA PENTRU SALARIILE ASTEA DE MIZERIE

Răspuns la: Salarii militari
Adăugat de : Anonim, 6 aprilie 2017
Rusine
ion
14 iulie 2017
aminte

Pe forumuri și nu numai, se remarcă și opinii în favoarea tezei că militarii au, într-adevăr, pensii nesimțite și, mai ales, nemeritate. În contextul acestei discuții publice, vă propun o epistolă a unui militar român, adresată concetățeanului său, tot român, dar civil. Dragă Civilule, Știu că ai fi vrut să fii ca mine și, pentru că nu ai putut, acum, la pensie, vrei să fiu eu ca tine. Însă, nu se poate, pentru că noi am fost și suntem diferiți, așa cum doi frați sunt diferiți, chiar dacă au fost făcuți de aceiași mamă și din același tată și chiar dacă se iubesc unul pe altul, ca frații. Când am ales să mă înscriu la liceul militar, știam că voi avea parte atât de casă și masă gratuite, cât și de școală de cea mai bună calitate posibilă. La fel, știai și tu același lucru. Faptul că nu ai venit să fii coleg cu mine de bancă înseamnă fie că nu ai vrut, în sensul că nu ți-au trebuit nici gratuitățile și nici învățătura oferite de Armată, fie că nu ai putut, în sensul că nu ai avut meritele necesare pentru admitere. În niciuna dintre aceste două situații, nu ai însă cum să te compari cu mine și să zici că am fost egali vreun moment. Dacă tu ai ales să mergi la un liceu mai bun și să te pregătești pentru o viață mai îndestulată decât îmi promitea mie milităria, cinste ție! Dacă ai rămas mai modest decât mine, asta este! Nu ai de ce să fii invidios. Nu ai putut mai mult. Când am ales să merg la o școală militară, cum le zicea pe vremea aceea, știam că voi primi casă și masă gratuite, dar și o mică soldă, alături de instruirea necesară formării mele ca militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer). Mai știam că, pentru a avea studii superioare, va trebui să muncesc mai mult de cinci ani ca locotenent și locotenent major, să cresc în ierarhia militară și să îndeplinesc anumite condiții profesionale care să mă califice opentru a studia în Academia Militară, cum îi zicea pe atunci instituției de învățământ superior militar. Și mai știam că prima mea soldă ca militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) va fi mai mare decât salariul mediu pe economie. La fel știai și tu. Dacă ai ales să nu fii coleg cu mine de pluton în școala militară, să facem împreună instrucție de dimineața până seara iar, uneori, și noaptea, și să învățăm meseria armelor la clasă, fie nu ai vrut, fie nu ai putut. Dacă ai ales să te pregătești în facultate sau într-o școală civilă care să îți dea o meserie mai bună decât cea a armelor și mai bine plătită, atunci cinste ție! Dacă ai fi vrut să fii la fel de bine plătit ca mine dar nu ai îndeplinit condițiile de pregătire, pentru că nu ai putut, atunci asta este! Nu ai de ce să fii invidios pe mine că eu am vrut și am putut. Când am ales să fiu militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) știam că nu voi putea fi și soldat, în același timp. Am făcut și eu instrucția soldatului, la vremea mea, în școala militară, dar apoi am devenit comandant și nu mai puteam fi, totodată, și executant. La fel, știai și tu că, dacă nu vei vrea sau nu vei putea să te faci militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer), va trebui să faci armata ca soldat, fiindcă așa era pe vremea noastră. Deci, indiferent cât de grea sau de ușoară ți-a fost armata pe care ai făcut-o ca soldat, indiferent dacă ai învățat din serviciul militar ceva ce ți-a fost de folos în viață sau doar a fost o etapă urâtă și inutilă din existența ta, nu ai de ce să te compari cu mine, pentru că nu am fost egali. Eu eram comandantul iar tu subordonatul, pentru că așa a fost și este în armată. Iar tu știai asta dinainte de a ți se întâmpla. Când am jurat să îmi apăr Țara chiar și cu prețul vieții, prin Țară înțelegându-te și pe tine, știam că bătea războiul la ușă, atât cel Rece, cât și cel cald din Mediterană sau din Orientul Apropiat. La fel știai și tu, dar nu ai venit lângă mine, să apărăm Țara împreună, cu prețul vieții. Ai rămas mai departe civil și ai contat pe mine să mă ocup de treaba asta. Atunci parcă era bine că nu suntem egali. Și, parcă, solda mea, ceva mai mare decât salariul mediu pe economie, nu era chiar atât de mare încât să plătească prețul vieții tale. Pentru că, dacă era, ai fi venit lângă mine. Tot așa, nu ai fi zis că am o soldă nesimțită atunci când am scos oameni de sub dărâmături, la cutremur, ori de sub ape, la inundații, cand zburam la 10.000 de metri in stratosfera, ziua si noaptea sau in largul Marii negre pe aprige furtuni, pe tanc sau pe afetul tunului … De altfel, nu am auzit pe nimeni să zică despre militari că au solde nesimțite. Pentru că nimeni nu vrea să îi supere pe militari, atâta vreme cât este nevoie de ei în societate și ceea ce fac ei nu este la îndemâna oricui, fie că nu vor, fie că nu pot alții să facă ce fac ei, militarii. Însă, dragă civilule, când eu, militarul de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer), nu îți mai sunt de folos, când am ieșit "la pensie", se schimbă treaba! De noi, ăștia, pensionarii, nu mai ai nevoie, nu-i așa? Și, parcă, ne plătești prea degeaba o pensie nesimțită. Și, în plus, ți se pare că trăim cam mult după ce am ieșit la pensie, la o vârstă mult prea fragedă. Dacă ești cinstit cu tine însuți și dacă ți-a mai rămas un pic de rușine din aia ancestrală, din care este alcătuit mortarul construcției societale românești, atunci poate te oprești o clipă și asupra acestui adevăr, că noi doi nu am fost, nu suntem și nu vom putea fi niciodată egali, nici ca membri ai societății, nici ca pensionari. Cu cele mai bune gânduri, Militarul de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) român în rezervă sau în retragere P.S.: Slava eternă eroilor patriei care s-au jertfit in războaiele pentru apărarea fiintei nostre nationale … dar, si celor care au vegheat zi si noapte, iarna si vara, la fruntariile terestre, navale sau aeriene, chiar si fara sa fie razboi ! Sa nu-i uitati domnilor civili, caci fara ei nu mai erati astazi romani liberi ! Cu deosebit respect,

36 comentarii. Pagina 4 din 4. Click pe pagina dorită : 1 ...3 4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1081 secunde