MApN: Avansările în grad ale militarilor, după noi REGULI. Guvernul vrea să modifice Ghidul Carierei Militare

77513
30
MApN: Avansările în grad ale militarilor, după noi REGULI. Guvernul vrea să modifice Ghidul Carierei Militare - 1-1484652833.jpg

Articole recomandate

Guvernul României intenționează să modifice Ghidul carierei militare, proiectul de lege aflându-se de la finele anului trecut în dezbatere publică pe site-ul MApN. 


Noul text de lege prevede modificări privind avansarea în grad a militarilor, fiind modificate 4 articole de lege și adăugat unul nou. De precizat că toate modificările vizează strict ofițerii, aducându-se noi prevederi la avansarea în grad a căpitanilor, maiorilor/locotenenți-comandori sau a locotenenți-coloneilor și a coloneilor și a cursurilor de specialitate pe care aceștia ar trebui să le urmeze.

Astfel, potrivit propunerii legislative:

1. Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 8. – Normele privind organizarea și funcționarea sistemului de ierarhizare și selecție a cadrelor militare în vederea evoluției în carieră se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale."


2. Articolul 13 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 13. – Căpitanii în activitate pot fi promovați în funcții care nu necesită exclusiv specializare interarme/master de conducere interarme și/sau înaintați în gradul de maior/locotenent-comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții legale:

a) au împlinit stagiul minim în grad;

b) au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege;

c) sunt absolvenți cu diplomă de studii universitare de master similare ciclului II Bologna sau ai studiilor universitare de licență cu durata de cel puțin 4 ani, cu diplomă de licență, obținută până la absolvirea primei promoții de studii universitare de licență similare ciclului I Bologna;

d) sunt absolvenți ai cursului de stat major/similar."

Actualul art. 13 prevede:

Căpitanii în activitate care îndeplinesc condițiile legale de stagiu minim în grad, experiență profesională dobândită prin funcțiile exercitate, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și sunt absolvenți ai cursului de stat major/similar, pentru gradul de maior/locotenent-comandor, pot fi promovați în funcții și/sau înaintați în gradul de maior/locotenent-comandor, pe baza hotărârii comisiilor de selecție.

3. Articolul 14 se modifică și va avea următorul cuprins:


"Art. 14. – Maiorii/Locotenenții-comandori în activitate care au împlinit stagiul minim în grad, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și sunt absolvenți ai cursului postuniversitar de perfecționare a pregătirii/similar pentru locotenenți-colonei/căpitani-comandori pot fi promovați în funcții și/sau înaintați în gradul de locotenent-colonel/căpitan-comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție."

Actualul Art. 14 prevede:

Maiorii/Locotenenții-comandori în activitate pot fi promovați în funcții care nu necesită exclusiv specializare interarme/masterat de conducere interarme și/sau înaintați în gradul de locotenent-colonel/căpitan-comandor, pe baza hotărârii comisiilor de selecție, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții legale:

a) au stagiul minim în grad îndeplinit;

b) au experiență profesională dobândită prin funcțiile exercitate;

c) au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege;

d) sunt absolvenți cu diplomă de studii universitare de masterat similare ciclului II Bologna sau ai studiilor universitare de licență cu durata de cel puțin 4 ani, cu diplomă de licență, obținută până la absolvirea primei promoții de studii universitare de licență similare ciclului I Bologna;

e) sunt absolvenți ai cursului postuniversitar de perfecționare a pregătirii/similar pentru locotenenți-colonei/căpitani-comandori.

4. Articolul 15 se modifică și va avea următorul cuprins:

"Art. 15. – (1) Căpitanii în activitate aflați în ultimii 2 ani de stagiu minim în grad, maiorii/locotenenții-comandori, locotenenții-colonei/căpitanii-comandori, precum și coloneii/comandorii care au abilitățile necesare și potențial de dezvoltare profesională pot urma programul de studii universitare de master de conducere interarme, iar după absolvire pot fi menținuți sau promovați în funcții corespunzătoare.

(2) Pentru a participa la concurs în vederea admiterii la studii universitare de master de conducere interarme, ofițerii prevăzuți la alin. (1) trebuie să fie absolvenți ai studiilor universitare cu diplomă de licență și să îndeplinească celelalte condiții, care se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale pentru fiecare formă de organizare a acestor studii.

(3) Maiorii/locotenenții-comandori și locotenenții-colonei/căpitanii-comandori în activitate care au absolvit studii/cursuri interarme/master de conducere interarme sunt exceptați de la obligativitatea absolvirii cursului prevăzut de prezentul ghid pentru înaintarea în gradul următor."

5. După articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 161, cu următorul cuprins:

"Art. 161. – (1) Prin excepție de la prevederile art. 12 - 16, înaintarea în gradele de căpitan, maior/locotenent-comandor și locotenent-colonel/căpitan-comandor a ofițerilor confirmați în specialități militare corespunzătoare serviciilor specializate, astfel cum sunt stabilite prin nomenclatorul armelor, serviciilor și specialităților militare prevăzut la art. 83 alin. 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, nu este condiționată de absolvirea cursurilor de carieră.

(2) Locotenenții-colonei/căpitanii-comandori în activitate confirmați în specialitățile militare prevăzute la alin. (1), care îndeplinesc condițiile legale de stagiu minim în grad, au fost evaluați prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege și au absolvit cursul postuniversitar de conducere a serviciilor specializate pot fi promovați/numiți în funcții și/sau înaintați în gradul de colonel/comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecție."



Comentează știrea

30 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Ofiter
19 ianuarie 2017
Da, sunt ofiter!

Ma uit peste comentariile de pe acest articol (trist ca o fac, am chestii mai interesante de facut) si vad cum toti va ne denigrati pt diverse, cine v-a impiedicat sa ajungeti ofiteri? 90℅ pe pile? 90℅ din cati? Din 10℅? Tocmai mentalitatea actuala va plaseaza unde sunteti, cum sa aveti habar ce facem noi cand fugiti de noi ca dracul de tamaie? Nu va convine in armat, dc nu demisionati? Vreti sa-mi spuneti ca femeia de serviciu dintr-o multinationala ar trebui sa fie mai bineplatita dexat directorul, pentru ca depune mai mult efort fizic? (Nu, nu va comparam cu femeile de serviciu, dadeam un exemplu si atat)... Stiti doar sa va plangeti, ca atunci cand veniti sa va rugati de o invoiere ca va tot moare pisica (imi cer scuze fata de cei carora chiar le-a murit)... N-ati vrea sa ne plasam pe aceeasi treapta? Tot vad 'texte' lacrimogene pe net care 'spun' adevarul despre armata... Nh va puteti prezenta la razboi cu ofiterii actuali? Logic, voi v-ati sustrage si de la indatoririle la timp de pace, cum sa ne asteptam sa mergeti la razboi!

Militar și atât
19 ianuarie 2017
Rușine

Dragi camarazi, nu vă e rușine să atacați colegi de breaslă? Nu vă mai uitați la știri că învătati numai cum să urâți. Mai bine uitați-vă în propria curte. Ce studii aveți în domeniu, cât de mare e responsabilitatea fiecăruia, cât de des răspundeți prezent la solicitările sistemului, cât de des încercați să vă trageți pe cur și după ce v-ati făcut mustrările de conștiință cum se cuvine unui om cu cei 7 ani de acasă atunci o să vedeți cum stau lucrurile, poate.

Ofiter specialist RU
19 ianuarie 2017
Despre ce vorbim?

Stimati colegi si dragi cititori, aceste propunerir impun conditii suplimentare fata de actualul ghid al carierei militare pentru promovarea in functii a ofiterilor!!! De exemplu, un capitan va trebui sa absollve studii de master pentru a fi promovat in functii de maior. Concret, dupa ce a facut 3 sau 4 ani de scoala de ofiteri, 6 luni cursul de baza, 3 luni cursul de cariera de la locotenent la capitan, acum, pentru a fi promovat in functii de maior va trebui sa urmeze cursul de stat major de 3 luni in Scolile de aplicatie si sa faca si 2 ani studii de master cu aprox, 2t00 lei / an din buzunarul propriu !!! Este la fel de adevarat ca un subofiter/maistru militar face 1 an/2 ani scoala militara dupa care poate fi numit in ORICE functie de Sof/Mm pana la gradul de Plt.adj.pr./M.m.p. inclusiv CHIAR SI DIN PROMOTIE pt. ca in statele de organizare FUNCTIILE standard SUNT PREVAZUTE DOAR CU STUDII MEDII. Cine nu ma crede sa studieze HG 106/2011 si M30/2012.

- 25 de grade
19 ianuarie 2017
Chiar si vara!

In 4 ani de liceu militar si 5 ani de academie militara am facut la garzi.....sa fii matale sanatos! Iar cand am ajuns ofiter pana la gradul de capitan (inca 8 ani) am fost comandantul garzii!!. Cred ca 17 ani de post sunt suficienti pentru un actual ofiter superior.

Răspuns la: Salarii
Adăugat de : Taga, 19 ianuarie 2017
Aaaa și încă ceva mergeți dumneavoastră în post la -25 de grade și stați să vedem ce mai ziceți?DC aveți bani de chirie mai mult ca un sgp...
Fost militar
20 ianuarie 2017
Exemplu de lasitate

In anul 2006 cand trebuia sa plecam in Afganistan,3 bravi ofiteri (din 6 ai structurii respective) s-au retras din lasitate.Ei aflasera de la cel care fusese in recunoastere acolo,ca nu prea este parfum.

Cineva
20 ianuarie 2017
Opinie de ofiter

Am vazut mesajul unui ofiter. Daca nu-ti convine, pleaca. Dar stie respectivul ca sunt ofiteri care fara subofiteri, fac umbra degeaba? Nu stiu sa lege doua cuvinte? Cum este ca functia de Cdt.pl., ofiter sa primeasca prima de comanda si sof., Cdt.pl., nu? In afara de grad, care este diferenta intre cei doi? Ofiterii au painea si cutitul.

Subofiter abs. de Institut Militar, licenta,doua mastere basca cursuri...
21 ianuarie 2017
Subofiterii nimanui

Daca platim civilul in armata cu mult peste subofiter...inseam a ca trebuie Sa desfiintam aceasta categorie de militari-coloana vertebrala a armatei ...ce gluma proasta ❗ Sa-i lasam pe ofiteri si civili sa puna osul la treaba ,ca sunt odihniti rau frate❗

Vlad
26 ianuarie 2017
legiferam nepotismul

asa se legifereaza nepotismul Degeaba ai studii ai muncit sa ai o cariera Daca nu te place onor comisia PA. Prin definitie Armata este o structura birocratica dar in interiorul sau in legile sale primare de functionare MERITOCRATIA trebuiesa primeze.Ma trimiti la lupta cu un Ofiter absolvent de Spiru Haret U de >>.. si altele Eu urmez un ofiter carte a parcurs cursuri de pregatire MILITARA si s-a pregatit sa fie comandant nu jurnalist sau mai stiu eu ce

Sebastian
6 decembrie 2017
Avansari

Caporali, nu am vazut sa fie facuti la apelul bocancilor,subofiter am vazut facut, ofiter am vazut, anul 4 facultate ,transferat anul r academia de la sibiu .Acestea conduc acuma pe caporali. Ce facuti caporali facuti subofiteri de 1 dec,nu au putut fi facuti din cauza zecilor de generali. Sunt capporali care lucreaza...

Branesc Constantin
17 martie 2018
Lucru in timpul Liber

In ce consta activitatea?

Răspuns la: Lucrezi în timpul liber!
Adăugat de : costica, 17 ianuarie 2017
Oferta importanta: lucru online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in...
30 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6593 secunde