Numirile lui Bogdan Licu şi Iulianei Scântei ca judecători la CCR sunt constituţionale

147
Numirile lui Bogdan Licu şi Iulianei Scântei ca judecători la CCR sunt constituţionale - ccr-1652894879.jpg
Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizările USR cu privire la numirile lui Bogdan Licu şi Iulianei Scântei în funcţiile de judecător la CCR.

USR a sesizat CCR cu privire la hotărârea Camerei Deputaţilor prin care Bogdan Licu este numit judecător la CCR, pe motiv că acesta nu îndeplineşte criteriul constituţional al pregătirii juridice superioare, deoarece dosarul de candidatură nu a conţinut diploma de licenţă.


Mai mult, USR susținea că Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR.

"La rândul său, Camera Deputaţilor nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condiţiilor de numire, încălcându-se astfel dispoziţiile cuprinse în art. 5 alin. (5) din Legea nr. 47/1992”, explica USR.

Potrivit USR, clarificarea situaţiei studiilor juridice ale candidatului Bogdan Licu este cu atât mai importantă cu cât au apărut în spaţiul public "mari dubii" cu privire la existenţa vreunei diplome eliberate pe numele acestuia.

În sesizare se menţiona că din dosarul de candidatură au lipsit şi alte documente, precum cazierul judiciar şi declaraţia de necolaborare cu Securitatea şi cu actualele servicii de informaţii. "Nici măcar o copie după cartea de identitate nu s-a sinchisit candidatul PSD să furnizeze în dosarul de candidatură", susţinea USR.

"Totodată, din actele prezentate de candidat - CV şi adeverinţă privind vechimea în muncă - a fost imposibil de analizat, pe parcursul procedurii parlamentare, dacă Bogdan Licu îndeplineşte o altă condiţie esenţială pentru un judecător CCR, şi anume înalta competenţă profesională. Înalta competenţă profesională se dovedeşte prin rezultate profesionale de excepţie, materializate în titluri ştiinţifice, cărţi şi studii publicate, participări la reuniuni ştiinţifice de înaltă ţinută, titluri academice", mai afirma USR.


Nu în ultimul rând, USR atrăgea atenţia că au fost încălcate prevederile regulamentare prin votul "la pachet" exprimat în Comisia juridică cu prilejul audierii candidaţilor.

USR a depus la Curtea Constituţională şi o sesizare asupra Hotărârii Senatului 81/2022 prin care Iuliana Scântei a fost numită judecător la CCR. Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4835 secunde