SCANDALOS. Moartea slt. Daniel Fripis, răsplătită de statul român cu o pensie de urmaș de 330 lei. Revolta unei familii îndurerate

69444
23

Articole de la același autor

Cum își cinstește statul român eroii căzuți la datorie, militari, pompieri, polițiști căzuți la datorie, în timp ce încercau să salveze viețile altor oameni? Simplu. Cu multe umilințe și o enormă bătaie de joc.

Anul trecut, pe 29 august, o explozie curma viața pompierului militar Daniel Marius Fripis. O misiune pentru stingerea unui incendiu izbucnit din cauza unei butelii avea să se încheie cu o tragedie. 
Subofițerul Fripis, care era comandantul echipajului, a intervenit primul, ceea ce i-a fost fatal. Butelia a explodat, iar bucățile de metal i-au curmat viața instantaneu.


Conducerea IGSU, secretarul de stat Raed Arafat și alți generali din MAI au venit atunci la Constanța pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Daniel Fripis, promițând familiei tot ajutorul și sprijinul pentru a trece mai departe peste această nenorocire. În semn de prețuire și recunoștință pentru sacrificiul său, Fripis a fost înaintat post-mortem în gradul de sublocotenent, iar președintele României l-a decorat cu Ordinul Bărbăție și Credință în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Timpul a trecut, onorurile s-au risipit, rămânând doar amintirile și decorațiile președintelui, țintuite într-un perete al casei, pe care Dani singur a ridicat-o cu mâinile lui. În urma militarului mort în misiune au rămas o soție îndurerată dar și un fiu de 18 ani, student anul I la UMC. Seby învață acum să-și croiască un drum în viață fără sprijinul și dragostea unui părinte, poate atunci când avea cea mai mare nevoie de el. A rămas orfan de tată pentru că misiunea părintelui său era de a pune mai presus viața altora decât pe a lui. Iar în schimbul acestui sacrificiu, pentru această durere, statul român îl ajută cu o pensie de urmaș de… 330 de lei. Cu banii aceștia, Seby trebuie să se susțină la facultate, să trăiască. Atât prețuiește Guvernul României sacrificiul suprem al unui pompier militar, căzut la datorie în timp ce încerca să salveze alte vieți.

Contactat de familie, Raed Arafat a ridicat din umeri. A promis că se interesează, că va face tot posibilul pentru a ajuta familia Fripis. Nu a avut însă curajul să sune înapoi. Și-a pus un om să anunțe sec: "Aceasta este pensia de urmaș. Atât prevede legislația statului român. 330 lei".

"Ce poate înțelege copilul meu despre aprecierea și considerația aduse tatălui său?"


Revolta familiei nu este pentru bani. Durerea, golul rămas în urmă nu vor putea fi umplute de nicio sumă. Însă bătaia de joc a statului român, umilința sunt cele care răsucesc pumnalul într-o rană care și așa este sângerândă.

"Nimeni și nimic nu va putea înlocui vreodată lipsa unui părinte, indiferent de vârsta la care îl pierzi. Nimeni și nimic nu va putea înlocui vreodată dragostea unui părinte, grija și preocupările sale pentru binele copiilor lui.

Așa și noi, păream de neînvins și ne bucuram din plin de fiecare realizare a fiului nostru. Nimic nu se compară cu satisfacția de a-ți vedea copilul terminând liceul ( Mircea cel Bătrân) cu media 9,55 și, mai apoi, cu bucuria de a-l vedea bursier la facultate. Ai mulțumirea că nu ai trăit în zadar, senzația că micile sacrificii dispar în fața marilor realizări.

Și, brusc, tatăl lui devine erou și, fără să vrea, ne lasă singuri, singuri într-o lume dură, de cele mai multe ori nedreaptă. Zeci, poate sute de intervenții, unele mai grele, altele mai ușoare, nouă ani salvând vieți și nu numai... Și apoi... fatalitatea!

După aproape 7 luni de la tragedie, statul român își «recompensează» eroul mort în misiune, oferindu-i urmașului său, fiul nostru, student în anul I, o pensie de 332 de lei.

Nici nu știu cum aș putea califica modul în care acest sistem ticăloșit și mizer își tratează eroii, care e grija pe care o poartă în privința urmașilor acestora?! Ce poate înțelege copilul meu, aflat la început de drum, despre aprecierea și considerația aduse tatălui său? Cum își poate închipui cineva că un student, rămas orfan de tată, preocupat de studiu, poate supraviețui timp de 4 ani cu o pensie de doar 332 de lei?", a postat pe Facebook Betty Fripis, soția pompierului militar mort în misiune.



Comentează știrea

23 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Laur
23 martie 2016
*

Daca ai meseria asta o ai pt ca asa ti-ai dorit, o faci din suflet nu pentru bani! Sunteti de apreciat, voi pompierii, nu si asa zisa "doamna" asta!

Pentru Laur
23 martie 2016
Beti Fripis

Nu știu motivele pentru care aveți o problema cu mine, în condițiile în care nu va cunosc nici pe dvs și nici pe familia dvs. Poate îmi spuneti cu ce v-am deranjat așa tare, domnule Laur. Și de ce asa-zisa doamnă? Nu mă cunoașteți, nu am împărțit niciodată ceva cu dumneavoastră. Nu știu dacă v-ati simiți bine dacă cineva ar emite diverse jigniri la adresa sotiei dumneavoastră.Nu va place articolul, nu-l citiți !

Mircea
23 martie 2016
Dumnezeu sa-l odihneasca!

nu cred ca se impune ca amintirea sa sa fie tulburata de discutiile voastre contradictorii. lasa.ti omul sa se odihneasca in pace! cat despre pensie, si eu sunt de parere ca este o suma mult prea mica fata de ce merita. si cu faptul ca meseria ti.o practici cu sufletul sunt de acord, insa atunci cand statul iti ofera conditii de protectie, cand nu... Condoleante familiei!

noni
23 martie 2016
pt familia Fripis

Intai de toate, condoleante familiei Fripis ! L-am cunoscut si pe dl Dan, in calitate de instructor si pe dvs dna Fripis pe cand lucrati pe la Kaufland, va stiu si baiatul de cand era junior. Cu sotul dvs am avut onoarea sa fac scoala de soferi si astfel, sa-l cunosc. Consider ca situatia in care a murit sotul dvs, impune in mod onorabil si constit compensata ca atare, chiar daca nu direct baiatului cum solicitati, chiar la nivel de familie. Asa cum spune, probabil un coleg al sotului dvs, lipsa de dotari le pune si i-a pus viata in pericol. Nu este o scuza ca nici o data nu se gasesc bani pt ce e important, prefera unii sa arunce banii pe palmieri din plastic decat pe autospeciale sau echipamente. Poate un asemenea echipament salva viata d-lui Fripis, cine stie ? Jingniri o sa tot primiti, insa nu uitati ca e plina lumea de diversi si cum bine spunea sgt major inainte, cand ai nevoie de ajutor suni la 112 si chemi cavaleria, nu suni la mama sau la vecini, sau la primar. Jignitor este ca sunteti nevoita sa cereti si nu vi s-a oferit ceea ce se cuvenea. Toate gandurile mele bune pt dvs si baiat si inca o data sincere condoleante pentru pierderea suferita, cu stima.

ioica
24 martie 2016
durerea si pensia primita de doamna

Doamna Fripis la 34de ani am ramas vaduva cu 2 copii si am primit in 1994 50lei acum ar insemna 5 lei ca sa fac fata itam de durere cu gandul la copii si aveam doua servicii noaptea faceam trabaam avut cinci ani in care am dormit doar o ora pe noapte dar stiti ce vreau eu sa va spun acesti copii acum au 36 baiatu si fata 29 a invatat a terminat facultatea la ovidius la zi dar a avut ghinion sa dea de un client de al d-tra care se plimba in masini de Sute de mii de euro cu osituatie mat. Foarte buna iar dumneavoastra iati sustinut cauza stiind adevaru iati acceptat un contract care stiti....si ati considerat ca nepotul meu poate trai cu 120 lei pensie v-ati gandit ca pentru banii poate cati copii ati nenorocit (noi nu am cerut nimic chiar daca nu avem posibilitatilr lui)el nea chemat in istanta.

vlad
24 martie 2016
lasitate!

Pana si numele tau ma duce cu gandul ca esti un comunist!sper sa i nevoie de serviciile pompierilor

Răspuns la: Statul a procedat corect !
Adăugat de : Mos Ion, 23 martie 2016
Are 18 ani , pe langa studii poate sa-si ia si un job asa cum fac multi studenti . Doamna , altii au murit pe front, si nu s-a mai plans nimeni !
Cristi
24 martie 2016
Raspuns ptr laur

Nu stiu ce varsta ai,nu stiu ce studii ai dar oricum iesti un mare idiot prietene.nu e vorba de ce face sotia lui sau ce serviciu are e vorba de el insusi pompierul care este umilit de statul roman .Mai trebuie da treaca timp pana o sa dispara toti nenorociti si pénali din parlament care gandesc la fel ca tine .Daca nu ai invatat ce inseamna sa fi solidar cu semeni tai (mai ales cu pompieri)care sant singuri care au fost de folos an tara aia si pe timpullu Ceausescu si acuma .Nu este umilit destul mai puneti si voi o doza .Schimbati mentalitatea aia de cacat ca, cu oameni ca tîne tara aia o sa mai sufere mult si bine

Beti Fripis
24 martie 2016
Ptr ioica

Pensia nu este a mea, este a fiului meu. Pentru mine și nevoile mele muncesc eu.

Gabriel
24 martie 2016
Umilinta ai atata

Doamna Bety Fripis nu mai raspundeti la toate hahalerele care doar sa critice stiu. Noi l`am cunoscut pe colegul nostru cazut la datorie si ne simtim ca si dumneavoastra la fel de umiliti. In locul lui Dan putea sa fie oricare dintre noi. Ghinionul nostru este ca nu avem voie sa vorbim liber, sa ne spunem doleantele, sa tragem un semnal de alarma (dumneavoastra stiti cum este sistemul militar); nu avem sindicat ca in Politie sa ne apere, sa facem greva, sa putem vorbi liber intr-o tara membra U.E dar cu statutul militar, legile si regulamentele militare ramase de pe vremea lu Ceausescu. Luptati doamna Fripis , nu va lasati umilita. Prin lupta dumneavoastra poate se va schimba ceva si pentru noi Pompierii Militari. Multa putere si sanatate va dorim.

gigi
27 martie 2016
....

De ce nu avem si noi asigurări de viață cum au pompierii francezi cu care suntem comparati privind numărul de ore lucrate lunar? Militarii români care pleacă în teatrele de război au asigurări de viață. În caz ca sunt răniți sau Doamne ferește sunt omorati pe câmpul de luptă familiile lor sunt despagubite cu o importantă sumă de bani pe langa pensia de urmas calculata corect. Nu contează pentru ce luptă. Dar noi ne riscăm viețile si uneori murim pentru România si pentru poporul român!

23 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3417 secunde