SCANDALOS. Moartea slt. Daniel Fripis, răsplătită de statul român cu o pensie de urmaș de 330 lei. Revolta unei familii îndurerate

69444
23

Articole de la același autor

Cum își cinstește statul român eroii căzuți la datorie, militari, pompieri, polițiști căzuți la datorie, în timp ce încercau să salveze viețile altor oameni? Simplu. Cu multe umilințe și o enormă bătaie de joc.

Anul trecut, pe 29 august, o explozie curma viața pompierului militar Daniel Marius Fripis. O misiune pentru stingerea unui incendiu izbucnit din cauza unei butelii avea să se încheie cu o tragedie. 
Subofițerul Fripis, care era comandantul echipajului, a intervenit primul, ceea ce i-a fost fatal. Butelia a explodat, iar bucățile de metal i-au curmat viața instantaneu.


Conducerea IGSU, secretarul de stat Raed Arafat și alți generali din MAI au venit atunci la Constanța pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Daniel Fripis, promițând familiei tot ajutorul și sprijinul pentru a trece mai departe peste această nenorocire. În semn de prețuire și recunoștință pentru sacrificiul său, Fripis a fost înaintat post-mortem în gradul de sublocotenent, iar președintele României l-a decorat cu Ordinul Bărbăție și Credință în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Timpul a trecut, onorurile s-au risipit, rămânând doar amintirile și decorațiile președintelui, țintuite într-un perete al casei, pe care Dani singur a ridicat-o cu mâinile lui. În urma militarului mort în misiune au rămas o soție îndurerată dar și un fiu de 18 ani, student anul I la UMC. Seby învață acum să-și croiască un drum în viață fără sprijinul și dragostea unui părinte, poate atunci când avea cea mai mare nevoie de el. A rămas orfan de tată pentru că misiunea părintelui său era de a pune mai presus viața altora decât pe a lui. Iar în schimbul acestui sacrificiu, pentru această durere, statul român îl ajută cu o pensie de urmaș de… 330 de lei. Cu banii aceștia, Seby trebuie să se susțină la facultate, să trăiască. Atât prețuiește Guvernul României sacrificiul suprem al unui pompier militar, căzut la datorie în timp ce încerca să salveze alte vieți.

Contactat de familie, Raed Arafat a ridicat din umeri. A promis că se interesează, că va face tot posibilul pentru a ajuta familia Fripis. Nu a avut însă curajul să sune înapoi. Și-a pus un om să anunțe sec: "Aceasta este pensia de urmaș. Atât prevede legislația statului român. 330 lei".

"Ce poate înțelege copilul meu despre aprecierea și considerația aduse tatălui său?"


Revolta familiei nu este pentru bani. Durerea, golul rămas în urmă nu vor putea fi umplute de nicio sumă. Însă bătaia de joc a statului român, umilința sunt cele care răsucesc pumnalul într-o rană care și așa este sângerândă.

"Nimeni și nimic nu va putea înlocui vreodată lipsa unui părinte, indiferent de vârsta la care îl pierzi. Nimeni și nimic nu va putea înlocui vreodată dragostea unui părinte, grija și preocupările sale pentru binele copiilor lui.

Așa și noi, păream de neînvins și ne bucuram din plin de fiecare realizare a fiului nostru. Nimic nu se compară cu satisfacția de a-ți vedea copilul terminând liceul ( Mircea cel Bătrân) cu media 9,55 și, mai apoi, cu bucuria de a-l vedea bursier la facultate. Ai mulțumirea că nu ai trăit în zadar, senzația că micile sacrificii dispar în fața marilor realizări.

Și, brusc, tatăl lui devine erou și, fără să vrea, ne lasă singuri, singuri într-o lume dură, de cele mai multe ori nedreaptă. Zeci, poate sute de intervenții, unele mai grele, altele mai ușoare, nouă ani salvând vieți și nu numai... Și apoi... fatalitatea!

După aproape 7 luni de la tragedie, statul român își «recompensează» eroul mort în misiune, oferindu-i urmașului său, fiul nostru, student în anul I, o pensie de 332 de lei.

Nici nu știu cum aș putea califica modul în care acest sistem ticăloșit și mizer își tratează eroii, care e grija pe care o poartă în privința urmașilor acestora?! Ce poate înțelege copilul meu, aflat la început de drum, despre aprecierea și considerația aduse tatălui său? Cum își poate închipui cineva că un student, rămas orfan de tată, preocupat de studiu, poate supraviețui timp de 4 ani cu o pensie de doar 332 de lei?", a postat pe Facebook Betty Fripis, soția pompierului militar mort în misiune.



Comentează știrea

23 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Ion
1 aprilie 2016
Un aroman

nascut in Cadrilater inainte de septembrie1940 primeste 500 de lei, doar pentru ca s-a nascut acolo,deci nu are nici u n merit. daca respectivul decedeaza,sotia sau sotul supravietutor primeste aceasta pensie in continuare. Mai adaugati scutiri de taxe, transport gratiut si alte beneficii ale legii 8/1998. vi se pare corect ca fiul unui erou sa primeasca o pensie de batjocura? Bineinteles ca acest copil va primi aceasta suma doar pana la 25 de ani, in cazul in care urmeaza studiile unei facultati.

Ionel d
24 martie 2017
Rusine

Statul este format chiar din cetatenii sai si atat timp cat mare parte din ei nu sunt decat niste scursuri ordinare nu putem avea cine stie ce asteptari din partea lui. Una andreea se lega de meseria de avocat, chipurile apara oameni imorali, fai tuto dar daca tu om corect ai nevoie sa fii reprezentata in instanta la cine ma-ta apelezi, la vreun cocalar? Ce legatura are meseria cu bataia de joc a societatii romanesti viv a vis de oamenii care isi dau propria viata pentru niste cretini ca tine? Tot asa ii putem condamna si pe cei care lucreaza intr-o fabrica de armament, am dreptate? Tampito! Imi este sila ca am ajuns sa traiesc intr-o societate asa zis umana care nu da doi bani pe o viata, o viata pierduta, nu aiurea ci cu un scop nobil. Bai tartacutelor de cand evaluam noi o viata in bani si de cand mai jigodiilor schimbam noi destinul copilului unui om care a ales sa se sacrifice pentru niste tampiti? Pensia de urmas ar fi trebuit sa fie egala cu ultimul salariu primit de acel om. De ce? Pentru ca el a murit in timp ce salva niste javre tampite ca voi care va dati cu parerea pe aici, pentru ca acel copil prin efortul lui la invatatura merita asta, pentru ca nimic in lume nu poate inlocui o persoana dragă plecata de langa noi inainte de vreme. Si pot continua la nesfarsit. Statul nu inseamna o mana de politicieni si cateva institutii, statul suntem noi toti asa ca rusine sa ne fie. Cu totii suntem vinovati pentru tot raul!

Nicu
24 martie 2017
Pensie de urmas

Rusine stat roman.

23 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.152 secunde