Tinerii din Constanţa nu ar mai lupta pentru ţară! "De ce să-mi sacrific viaţa?"

2103
3
Tinerii din Constanţa nu ar mai lupta pentru ţară!

Articole de la același autor

Potrivit unui studiu făcut de Gallup International pe un eșantion de 46.138 de persoane, la nivel global există o scădere a dorinței de a merge în luptă pentru apărarea țării, față de anul 2014.

Astfel, dacă în urmă cu zece ani 61% din respondenți au susținut că s-ar duce să lupte pentru țară, în 2023, rezultatele au scăzut la 52%. În România, a rezultat că 42% din populație ar fi dispusă să lupte, dacă ar fi nevoie, în vreme ce 39% nu ar merge, iar 19% sunt indeciși.

Observând concurența tot mai scăzută din ultimii ani de la liceele și academiile militare din țară, dar și numărul în creștere de locuri vacante din unitățile armatei românești, se înțelege că mulți tineri nu mai sunt interesați de acest domeniu.

În rândul tinerilor din armată, părerile despre o posibilă bătălie sunt împărțite. Chiar dacă sunt conduși de patriotism, nu toți simt cu adevărat că merită să își piardă viața pe front, simțindu-se mai mult obligați.

„Mă lupt, ce să fac, că oricum dacă vine războiul vor lua și civili, avantajul este că știu să trag cu pușca. Dacă am intrat în horă, joc”, spune Valentin, salariat.

Pe de altă parte, sunt și tineri militari care nu aduc urme de regret în răspunsul lor pozitiv.

„Da, aș lupta pentru țara mea în caz de război sau orice altă calamitate, deoarece, în primul rând, am depus un jurământ militar în care am afirmat că îmi voi apăra țara chiar cu prețul vieții, în al doilea rând pentru că noi, militarii, pentru asta ne pregătim, iar în al treilea rând pentru că știu că nu vom lupta singuri și vom avea sprijin nelimitat din partea aliaților noștri”, susţine un tânăr militar constănţean.De-ar avea de ales…


Mai mulți tineri civili din Constanța spun că, dacă ar avea de ales, nu și-ar risca viața într-un război, susținând că nu au pentru cine sau pentru ce să lupte, deoarece familiile lor nu dețin terenuri sau proprietăți, iar războaiele sunt ale celor de la conducere, nu ale poporului.

„Eu nu m-aș duce să mă lupt pentru țară, pentru că nu merită, războaiele sunt doar niște conflicte politice între cei de la putere și n-am de gând să-mi pierd viața pentru capriciile lor. Nu e rezonabil să-mi pierd timpul, resursele și să-mi sacrific viața pentru absolut nimic”, a spus un student al Universității „Ovidius” din Constanța.


Cum comentează cadrele militare acest fenomen

Ilie Truță, comandor în rezervă și președinte al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Constanța, recunoaște că, în rândul tinerilor, nu mai există dorința de sacrificiu pentru țară, iar acest lucru este datorat sistemului de învățământ: „Eu cred că tinerii nu ar lupta, din cauză că educația este la pământ. Nu se mai face istoria cum se făcea pe timpul meu, nu se mai insuflă spiritul ăsta de patriotism, la televizor nu se mai dau filme istorice și e conceptul că «s-a vândut toată țara, eu ce mai apăr?». Au de apărat familia, locuința, ce mai are el al lui. Interesul față de pregătirea pentru apărare este scăzut. De la educație pleacă totul”.

Un rezervist utilitar a declarat că omul modern nu își mai dorește să se implice în luptă, iar școala nu mai vorbește despre iubirea față de țară: „Sintagma «patriotism» nu mai este promovată în rândul tinerilor. Avem armată profesionistă, dar întrebarea este ce se va întâmpla dacă ar începe un război, când, după un an de bătălii, din 57 de mii de militari îți mor 35 de mii, cu cine îi înlocuiești? Cu voluntarii care au terminat stagiul militar în 2005-2006 și care au acum aproape 40 de ani? Omul modern european nu își mai dorește război”.Comentează știrea

Noe
15 mai

Patriotism pe stomacul gol nici în neanderthal nu exista

Specializare
15 mai

Cadrul de intelegere cu pusca e oarecum limitat, in sensul ca raspunsurile ar fi pt. intrebarea : " Iei pusca si in linia 1 ?" unde rata de supravietuire e poate cea mai defavorabila, adica multi din primele miscari [ ore, zile ] la credinta. Armata e impartita pe ramuri, forte: navale, infanterie, aviatie, logistica unde gradul de supravietuire pe diverse agregate poate fi foarte bun ! [ in spate frontului pe artilerie, in buncar, etc ] Poate pe diverse agregate militare, rata de supravietuire mult mai buna decit a civililor ! Plus si razboiul modern ca deja drone ... adica si rolul infanteriei poate fi redefinit in sensul ca doar putini si bine pregatiti cu substitutie pe roboti, etc. Era bine poate si o pregatire de baza, macar teoretica pe liceu ... si fara discriminare, etc !

Banul
15 mai

Cit e banul pe RO pt. arme ?Ipotetic, 10.000 lei, 1 luna de pregatire militara si trebuie sa fie poate multi doritori ! Plus 2000 lei pe luna pt. rezervisti si cu timpul poate si patriotism ! Asa se procedeaza eficient ! Si azi, de unde pe razboi doritori ? Cu banul greu compensatie pt. risc, asa se atrage !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3235 secunde