Video Pasageri constănțeni, abandonați pe aeroport, într-o țară arabă. "Au început să ne amenințe cu forțele de securitate"

2320
Aproape 100 de români, printre care mai mulți constănțeni, au rămas blocați ore bune miercuri, 7 decembrie, pe Aeroportul „Queen Alia” din Amman, Iordania. Aeronava TAROM cu care trebuiau să se întoarcă în țară nu a putut ateriza, fiind direcționată spre Cipru. Pasagerii s-au revoltat în momentul în care reprezentantul TAROM de pe aeroport le-a transmis să-și caute singuri soluții pentru a pleca din țara arabă, amenințându-i inclusiv cu solicitarea forțelor de securitate, pentru că refuzau să părăsească incinta aeroportului.





Condițiile meteorologice au forțat aeronava TAROM, programată să efectueze cursa R 188 Amman – București, să ocolească aeroportul din Iordania și să se îndrepte spre cel din țara învecinată, Cipru. Schimbarea a dus însă la abandonarea, pe aeroport, a aproape 100 de români, printre care mai mulți constănțeni, care așteptau să se întoarcă în țară. Ore bune oamenii au stat pe aeroport, fără să li se spună ce soluții sunt pentru ei. Ba mai mult, pasagerii s-au revoltat, căci atitudinea reprezentantului TAROM de pe aeroport a fost una disprețuitoare.

„Suntem aproximativ 100 de pasageri, abandonați de TAROM pe aeroportul din Amman. Avionul nici nu a mai ajuns aici. Nu a aterizat pentru că era ceață. TAROM nu răspunde apelurilor noastre, nu ne poate asigura nimic, vor să ne dea afară din aeroport. Noi ne-am opus, nu vrem să plecăm din aeroport, dar au ajuns să ne intimideze, să ne amenințe cu forțele de securitate”, ne-a semnalat un pasager constănțean, de pe aeroportul din Amman.

Un alt pasager a transmis: „A venit un reprezentant al companiei aeriene, ne-a spus foarte direct, foarte franc: nu veți avea cazare, zborul este peste două zile, dacă doriți vă dăm «refund», vă vom înapoia suma. Trebuie să ieșiți din aeroport. Grupul nostru a refuzat acest lucru neavând o soluție, să stai două zile pe banii tăi sau să plătești cazare și să aștepți încă două zile nu era o soluție. Le-am spus: nu, nu pot veni cu dumneavoastră, nu pot face acest lucru. Mi-a spus: dați-mi pașaportul, le-am dat și m-am retras din discuție pentru că devenise foarte tensionată”.



Cursă anulată din cauza ceții, avionul a aterizat în Cipru

Abia după ce situația pasagerilor abandonați a ajuns în atenția presei, a început căutarea de soluții. Iar dacă cei aflați pe holurile aeroportului aveau informații că trebuie să se descurce singuri, conducerea TAROM, din țară, dădea asigurări că se fac toate demersurile pentru a fi găsite alte curse care să-i preia în cel mai scurt timp pe cei 92 de pasageri aflați în Amman.

„Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (n.r. ceață), o aeronavă a companiei TAROM care efectua zborul RO 187 pe ruta București – Amman a aterizat pe aeroportul din Larnaca, conform procedurilor standard în situații de vizibilitate scăzută. Subliniem faptul că siguranța și securitatea pasagerilor și a echipajului nu au fost puse în pericol nicio clipă, iar aeronava a aterizat în condiții de maximă siguranță, decolând spre destinația inițială, București, imediat ce condițiile meteorologice au permis asta. De asemenea, precizăm că în prezent pasagerilor zborului RO 188 pe ruta Amman – București li se asigură asistență la sol, conform Regulamentului EC261/2004, aceștia urmând să fie rerutați sau cazați, după caz. Compania TAROM depune toate eforturile și ia toate măsurile necesare pentru a minimiza impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați. Vă mulțumim pentru înțelegerea și încrederea acordate și reiterăm faptul că prioritatea Companiei TAROM este de a oferi pasagerilor săi călătorii sigure”, se arată în comunicatul transmis de compania aeriană.





Trimiși spre țară cu alte curse


Situația pasagerilor din Iordania a fost semnalată și Ministerului Afacerilor de Externe, iar angajați ai Ambasadei României în Regatul Hașemit al Iordaniei s-au deplasat la aeroport pentru identificarea de soluții. „Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile iordaniene competente, precum și pe lângă agenția de turism care a organizat deplasarea și compania aeriană transportatoare din România, în vederea identificării unor soluții la situația creată. Astfel, un reprezentant al Ambasadei României la Amman s-a deplasat la aeroport, imediat după semnalarea situației, pentru a discuta cu cetățenii români afectați și cu reprezentanții aeroportului și ai companiei de transport aerian, pentru a se asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile de care beneficiază în astfel de situații și pentru a le acorda asistență consulară. Potrivit datelor comunicate de Ambasada României în Regatul Haşemit al Iordaniei, dialogul cu cetățenii români aflați la aeroport este menținut și de către reprezentanți ai companiei aeriene. Aceștia au oferit, în numele companiei, alternative până la plecarea către România - cazare la hotel până la următoarea cursă aeriană disponibilă sau sprijin pentru identificarea unor alte rute de deplasare către țară. Cetățenii români vor comunica reprezentanților firmei de transport aerian decizia luată”, au transmis reprezentanții MAE.

După câteva ore, soluțiile găsite de cele două agenții de turism cu care au călătorit pasagerii și de compania aeriană au fost alte zboruri, pe alte rute, cu firme precum Royal Iordania, Turkish sau Lufthansa; o parte din zboruri au fost în cursul zilei de ieri, dar cele mai multe în cursul zilei de joi, 8 decembrie, între timp, pasagerii fiind cazați la hotel. 


Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au arătat că situația celor aproape 100 de cetățeni este în atenția lor, oferind sprijin în găsirea de soluții.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României în Regatul Haşemit al Iordaniei, menține în atenție situația unui grup de 100 de cetățeni români rămași blocați, în data de 7 decembrie 2022, pe Aeroportul Internațional „Queen Alia” din Amman, pe fondul anulării unor zboruri spre România, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile iordaniene competente, precum și pe lângă agenția de turism care a organizat deplasarea și compania aeriană transportatoare din România, în vederea identificării unor soluții la situația creată.

Astfel, un reprezentant al Ambasadei României la Amman s-a deplasat la aeroport, imediat după semnalarea situației, pentru a discuta cu cetățenii români afectați și cu reprezentanții aeroportului și ai companiei de transport aerian, pentru a se asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile de care beneficiază în astfel de situații și pentru a le acorda asistență consulară.

Potrivit datelor comunicate de Ambasada României în Regatul Haşemit al Iordaniei, dialogul cu cetățenii români aflați la aeroport este menținut și de către reprezentanți ai companiei aeriene. Aceștia au oferit, în numele companiei, alternative până la plecarea către România - cazare la hotel până la următoarea cursă aeriană disponibilă sau sprijin pentru identificarea unor alte rute de deplasare către țară. Cetățenii români vor comunica reprezentanților firmei de transport aerian decizia luată.

MAE, prin misiunea diplomatică română din Amman, menține contactul cu cetățenii români, precum și cu compania aeriană și cu autoritățile iordaniene competente, până la soluționarea acestei situații și întoarcerea cetățenilor români în siguranță în România”, se precizează într-un comunicat transmis, miercuri, 7 decembrie.

UPDATE. Menționăm că o parte dintre pasageri vor fi preluați, în cursul zilei de astăzi, alții mâine, prin alte companii aeriene, precum Royal Iordania, Turkish, Lufthansa. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9702 secunde