Prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului din învățământ:

"Salariile profesorilor cresc din această lună, nu din februarie!"

41517
14

Articole de la același autor

În ultima perioadă, veștile legate de finanțarea învățământului românesc vin tăvălug, iar scepticismul celor de la catedră este atât de mare încât doar văzând concret - în bugetele școlilor ori pe carduri - mai pot crede că este adevărat.

Pe de o parte, costul standard per elev a crescut de la 3.043 lei/an la 3.740 lei, iar pe de altă parte, se tot trâmbițează creșteri de salarii și la profesori.

Aflat, ieri, la București, la colegiul liderilor sindicali din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, prof. Mitică Iosif avea să ne ofere o veste care sperăm să se și adeverească.

- Credeți că vor crește cu adevărat salariile profesorilor așa cum se tot anunță?

- Dacă vă referiți la creșterea aceea medie de 15% pe care o obținusem la sfârșitul anului trecut și pe care, într-un mod ilogic din punctul meu de vedere, Guvernul Cioloș a blocat-o, informațiile noastre sunt îmbucurătoare. Am demarat numeroase demersuri, au avut loc multe întâlniri cu reprezentanții actualului guvern și zilele acestea am înțeles că urmează să fie adoptată o hotărâre de Guvern de data aceasta - prima varianta fiusese o ordonanță de urgență - care va permite ca această creștere în învățământ să fie aplicată cu data de 1 ianuarie, și nu 1 februarie. Noi ne-am fi dorit ca de săptămâna trecută să se fi petrecut adoptarea acestui act normativ. Dar ca urmare a discuțiilor cu sindicatele și a promisiunii făcute, săptămâna aceasta se va adopta o hotărâre de Guvern care pune în aplicare creșterea medie de 15% în învățământ.

Sincer, ne cam pierdusem speranța să obținem această creștere din ianuarie, însă iată veștile sunt bune. Dar cu-adevărat fericiți putem fi când vom vedea actul normativ, pentru că de promisiuni frumoase neonorate am mai avut parte.

- Aceasta, în condițiile în care se vorbește de un buget al educației mai mic pentru 2017?

- Raportate la anul trecut, sumele sunt mai mari puțin. Bugetul în sine este mai mic pentru că dintr-un mister s-a creat un nou minister, cel al Cercetării. Dar în sume absolute este mai mare.

- Așadar, colegii dvs. au motive de bucurie în 2017?

- Eu sper să se bucure acum când vor lua bani pe luna ianuarie cu 15% mai mult. Și sper de asemenea să se mai bucure dacă într-adevăr se va aplica programul de guvernare, în baza căruia urmează să mai avem o creștere salarială de la 1 iulie și ceva mai mult, 30%, de la 1 ianuarie 2018. Pentru mine este o incertitudine ce se va întâmpla cu tranșa de 20%, în iulie. Și mi-e teamă că vom fi obligați să reacționăm, nu neapărat prin prisma activității sindicale, ci toți angajații sistemului de învățământ, pentru că este o promisiune pe care au prins-o în programul de guvernare. Și poate că e momentul ca cei care fac promisiuni în campania electorală trebuie să se zbată să le și onoreze.

- Cât despre creșterea costului standard per elev, acesta crește ca urmare a măririi salariilor, nu a generozității guvernanților pentru sectorul educație.

- De fapt, relația ar trebui să fie invers. Să se poată vorbi de o mărire a salariilor când se vorbește de o mărire a costului standard. În mod normal așa ar trebui să se facă finanțarea sistemului de învățământ. Chiar și în momentul acesta, deși costul a cres-cut cu o sumă semnificativă, 700 lei per elev, eu nu cred că se face un calcul corect a ceea ce înseamnă cost standard și se ia dintr-o căciulă cu bani pe care o are ministerul la dispoziție, îi împarte într-un anumit fel și așa a rezultat costul standard. Ar trebui plecat de la nevoile elevului, în funcție de școală și de profilul unității și apoi să alocăm sumele. Am convingerea că sumele ce ar rezulta sunt cu mult, mult mai mari decât sunt acum. 

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
ROMAN
27 ianuarie 2017
DE ALE URBEI !

MULTZI PARINTZI, NU FAC NIMIC, PENTRU COPIII LOR ! PARINTZII CARE ASTEAPTA TOTUL DE LA SCOALA, NU SE VOR BUCURA DE MARI REZULTATE ALE ODRASLELOR, LOR ! O MAAAARE PARTE DIN PARINTZI, " EDUCA " COPII CU BATAIA, COPIII DE FRICA BATAIILOR, O DATA, AJUNSI ACASA , NU SPUN PARINTZILOR CARE ESTE ADEVARATA SITUATZIE SCOLARA . COPIII / ELEVII, SPUN PARINTZILOR MULTE SI DE TOATE, CRITICA : PROFESORII, COLEGII DE CLASA SI............ ! PARINTZII CRITICA PROFESORII IN PREZENTZA COPIILOR. PARINTZII MERG LA SCOALA SI CEARTA CADRELE DIDACTICE SEVERE, CARE ISI FAC DATORIA CU PRISOSINTZA ! PARINTZII FERICITZI, COPIII BUCUROSI CA AU PUS CADRUL DIDACTIC LA ZID, CA L-AU PUS LA PUNCT ( CA ASA ESTE IN DEMOCRATZIE ) SI DE ACOL-N / COLO, ELEVUL / COPILUL ISI " NASUL LA PURTARE " SI NUMAI INVATZA, CHIAR MAI RAU SE INTAMPLA, CA NUMAI : INVATZA, RASPUNDE OBRAZNIC PARINTZILOR, CADRELOR DIDACTICE SI TUTUROR, IN FINAL URMEAZA DEZASTRUL SCOLAR PENTRU : ODRASLA SI PARINTZI ! DRAGI PARINTZI ESTE BINE CA SA EDUCATZI COPII DUMNEAVOASTRA CU BLANDETZE SI NU CU BATAIA SI TOTODATA, UNITZI-VA FORTZELE CU, CADRELE DIDACTICE PENTRU DESCOPERIREA CELOR MAI BUNE METODE DE EDUCARE SI INSTRUIRE A ELEVILOR / COPIILOR ! FITZI PARINTZI CU ADEVARAT PENTRU COPIII DUMNEAVOASTRA, ASTA CAND NE GANDIM, LA : PARINTZII DE ACASA SI LA CEI DE LA SCOALA ! PARINTZILOR , SA IUBIM COPIII, CA UNII SUNT PARINTZI, ADICA CEI CARE AU DAT VIATZA COPIILOR, LOR PUR SI SIMPLU, IAR PARINTZII DE LA SCOALA, LUMINEAZA MINTEA ELEVILOR !

Mihai
28 ianuarie 2017
Lucru la domiciliu

Oferta excelenta in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: cristidesk@gmail.com

educator pensionar
30 ianuarie 2017
Mai sunt si altii

Subscriu la 'Unul din sistem' se intampla asa, de ani buni, de cand a investit Soros in asa zisele curente moderne din invatamantul romanesc, reprezentantii si numirea pe posturi eligibile pe algoritm politic, sunt oameni pe functii de 27-25 ani, cu aceeasi maniera de lucru, cu diplome si doctorate in mc. Pensie, dupa 45 ani vechime, gradul 1, 1500 pe luna, ca sa traiesti la limita inferioara !!

constantean
2 martie 2017
Demență

Dacă într-adevăr ești din sistem, înseamnă că ești una/unul din nebunii care pot face viața insuportabilă în cancelarie.

Răspuns la: Invatamant cu cancer
Adăugat de : unul din sistem, 27 ianuarie 2017
Invatamantul a ramas cel mai de jos sistem!! Profesorii nu-si dau interesul la ore, ba chiar chiulesc ! In scolile de astazi nu mai primeaza binele...
14 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6812 secunde