Interviu cu Cristian Pândichi – directorul general al Logistic Park

Unicul parc logistic din municipiul Constanța reunește 70 de firme și 1.000 de locuri de muncă

2047

Articole de la același autor

În anul 2007, în incinta fostei fabrici „Furnirom“ din vechea zonă industrială a orașului, au fost puse bazele primului și unicului parc logistic din municipiul Constanța. La acea vreme, în România se vorbea mult despre parcurile industriale și logistice, dar puțini știau să le organizeze. Iată că, în cei 15 ani de existență, Logistic Park - al cărui acționar este SC Grup DD SA - a devenit o platformă economică de mare atracție, în ale cărei dezvoltare și modernizare se investește constant. Pentru a afla ce reprezintă astăzi Logistic Park pentru economia municipiului Constanța și care sunt proiectele sale de viitor, i-am solicitat directorului general Cristian Pândichi să ne răspundă la câteva întrebări.





- Domnule director, ce suprafață ocupă Logistic Park?

- Parcul logistic deține o suprafață de teren de aproximativ 14,7 hectare, din care suprafața construită este de 50.000 de metri pătrați în prezent. La momentul acesta suntem în curs de autorizare a unui nou proiect, care prevede construirea unei unități cu suprafața de 8.000 de metri pătrați și înălțimea utilă de 11 metri, standard Clasa A. Estimăm că proiectul va fi finalizat până la sfârșitul anului. El ne va permite să răspundem nevoilor marilor jucători de pe piața activităților de logistică. Aceștia au nevoie de suprafețe de depozitare mari, cu toate dotările necesare pentru manipularea mărfurilor.



- Care este valoarea investiției?


- N-aș putea să vă dau valoarea exactă, întrucât evoluția prețurilor materialelor este imprevizibilă, depinzând de foarte mulți factori, printre care și situația din Ucraina. Chiar dacă perioada este instabilă, noi vom continua acest proiect. Estimăm că valoarea investiției se va ridica la circa 5 milioane de euro.



- Cum asigurați finanțarea proiectului?

- Din surse proprii și din credite bancare, chiar dacă dobânzile sunt în creștere. Trecem la o altă etapă, în care dezvoltatorii trebuie să își asume perioade mai mari de recuperare a investițiilor. Este clar că și prețurile de închiriere vor crește, ca urmare a inflației și majorării costurilor de construire.

- Câți agenți economici își desfășoară activitatea pe platforma parcului logistic?

- Aproximativ 70 de firme. Structura activității lor este foarte diversă: de la depozite farmaceutice la cele de piese auto, de la servicii auto la cele poștale și de curierat, de la confecții metalice la depozitarea băuturilor răcoritoare și alcoolice și multe altele.

- Câte locuri de muncă asigură firmele din parcul logistic?

- Estimăm că numărul locurilor de muncă asigurate de cele 70 de firme se ridică la circa 1.000.



- În prezent, care este suprafața ocupată de agenții economici?

- Suprafața totală a depozitelor, platformelor și birourilor ocupate de agenții economici din parcul logistic însumează 63.000 de metri pătrați la această oră. La această suprafață se adaugă căile comune de acces, parcările, spațiile verzi și spațiile administrației Logistic Park.

- Agenții economici din parcul logistic au asigurate utilitățile?

- Logistic Park dispune de toate utilitățile necesare: energie electrică, gaze naturale, apă, canalizare și internet. Contractele cu furnizorii de utilități sunt încheiate cu Logistic Park, care refacturează și recuperează costurile de la clienți.

- Cât de stabili sunt clienții parcului logistic?

- Clienții noștri sunt foarte statornici. Avem contracte care datează de 13 -14 ani. Acest lucru demonstrează că sunt mulțumiți de serviciile noastre și că sunt bine poziționați în raport cu clienții pentru care fac distribuția și cu salariații care trebuie să ajungă zi de zi la locul de muncă.



Stimați cititori, printre agenții economici care își desfășoară activitatea în incinta Logistic Park, cei mai mulți sunt filiale ale unor firme de talie internațională precum: „Coca Cola”, „Elit”, „Autonet”, „Internacks”.

Primul contract a fost semnat în 2008, cu „Coca Cola”, care și-a stabilit, în noul parc logistic, cartierul general (depozite, expediție și birouri de vânzări) al activității derulate în România de sud-est. Prezența acestui colos a echivalat cu o carte de vizită. Ca un magnet, a atras alte nume sonore, chiar dintre firmele concurente.
 

Depozitele de mărfuri din Logistic Park sunt aprovizionate din depozitele centrale ale agenților economici. De aici, mărfurile sunt redistribuite în toată regiunea de sud-est a României.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3104 secunde