Constănțenii, sătui de promisiunile legate de Parcul Arheologic. Ce explicații are primarul Decebal Făgădău

6588
12

Articole de la același autor

Constănțenii s-au săturat de promisiuni și așteaptă cu nerăbdare ziua în care se vor putea plimba, din nou, de mână cu copiii sau nepoții prin parcul din centrul orașului, cunoscut de locuitori sub denumirea de Parcul Arheologic. 


Parcul Arheologic se află de câțiva ani în reabilitare și modernizare, iar finalizarea lucrărilor a tot fost amânată din diverse motive, cum ar fi contestarea licitațiilor sau întârzierea materialelor cu care se lucrează.


Mai rău este că, în momentul de față, parcul a fost împrejmuit cu sârmă ghimpată, iar cetățenii nu mai au trotuare pe unde să meargă, fiind obligați să facă slalom printre mașinile care circulă în zonă. 


Sătul de amânările repetate și depășit de situație, până și primarul Decebal Făgădău evită să mai anunțe vreun termen de finalizare, cu toate că, în scrisoarea transmisă constănțenilor la început de an, le promitea că acesta va fi gata până la sfârșitul anului. 


Problema Parcului Arheologic a fost, din nou, adusă în discuție zilele trecute. Mai exact, consilierii locali au aprobat la ultima ședință un proiect de hotărâre ce vizează revizuirea tehnică a obiectivului de investiții ce cuprinde reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic. 


"În municipiul Constanța, se află în curs de execuție reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic, pentru care este în derulare contractul de execuție încheiat cu SC Mobitom, pentru o durată de 110 zile calendaristice. Pe parcursul execuției lucrărilor, au apărut o serie de situații neprevăzute, care determină executarea unor lucrări suplimentare. Una dintre acestea a fost descoperită după noile soluții din avizul RAJA pentru branșamentul de apă, canal, pluvial, solicitat ca urmare a constatării că sistemul existent este nefuncțional. O altă problemă apărută a fost sesizată după ce au fost observate diferențele de nivel rezultate din măsurătorile topografice după lucrările de demolări ale aleilor și trotuarelor. Tot din măsurătorile pe teren a rezultat că lungimile nu sunt asigurate pentru traseul cablurilor de alimentare electrice aferente unor obiecte proiectate. În plus, Muzeul de Arheologie Constanța a solicitat, după începerea lucrărilor, supraînălțarea postamentelor aferente pieselor arheologice existente, precum și proiectoare suplimentare pentru punerea în valoare a acestor piese arheologice", a explicat în expunerea de motive primarul Decebal Făgădău. 


El a mai adăugat că o altă problemă sesizată după începerea lucrărilor vizează faptul că la cele trei foișoare din proiect s-a constatat o neconcordanță la structura metalică în partea desenată față de partea scrisă, rezultând o diferență în minus de material și nu au fost identificate lucrări de fundare. 


Mai rău este că toate aceste deficiențe au fost descoperite după semnarea contractului cu Mobitom, iar firma în cauză nu poate asigura lucrările solicitate. Și atunci, rămâne cea de-a doua variantă, ca lucrările suplimentare să fie efectuate în completare de o altă firmă. 


"Nu știu când vor fi gata lucrările, sper cât mai repede. Lucrările din proiectul tehnic revizuit vor fi efectuate de o altă firmă. Se ocupă colegii mei de la Achiziții. Vom folosi o procedură simplificată, lucrările vor fi încredințate prin negociere directă", a spus edilul Decebal Făgădău. 


Fonduri europene pierdute 


Parcul Arheologic din Constanța, care expune în aer liber vestigiile rămase din Cetatea Tomis, din perioada romano-bizantină, ar fi trebuit să fie reabilitat și modernizat cu fonduri europene câștigate în 2013. 


Fonduri europene care, în cele din urmă, au fost pierdute, din cauza unor licitații contestate până ce termenul de finalizare impus de Uniunea Europeană a expirat. Valoarea totală a proiectului era de 20.516.420 lei, din care contribuția proprie a municipalității ar fi urmat să fie de 448.352 lei. 


Ulterior, după pierderea fondurilor europene, lucrările la Parcul Arheologic de lângă Primăria Constanța au fost reluate în noiembrie 2016. Acestea se realizează cu fonduri ale municipalității, în valoare de 15 milioane de lei și constau în reabilitarea aleilor, un sistem nou de iluminat, amenajarea fântânilor, înlocuirea în totalitate a gardului viu, restaurarea statuilor existente în parc și aducerea unor obiecte antice de la Muzeul de Istorie și Arheologie. 


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Adi
27 august 2017
Parcul Arheologic

Se pare ca si Parcul Arheologic va avea aceeasi soarta ca si zona peninsulara. La fel cum dupa ureche au fost modernizate strazile si trotuarele din zona peninsulara, asa de bine ca acum ne rupem masinile circuland pe-acolo, probabil ca prin Parcul Arheologic ne vom rupe picioarele... Sa nu uitam ca si iluminatul public din oras a fost 'imbunatatit' de acelasi primar iar acum nu mai avem iluminat corespunzator pe marile bulevarde. Oare cand se vor oprii habarnistii sa dea solutii tehnice?

mr. Anaconda
28 august 2017
primar?

Asa oras, asa PRIMAR. Constanta este cel mai mizerabil oras.

constanta
28 august 2017
anti PSD

Este clar : acolo nu mai poate fi facut PARC , acolo ar merge un asamblu de BLOCURI , asa cum s-a facut pe Lapusneanu. Sau un Mega MALL ? Fagadau stie !

fani
28 august 2017
amanari peste amanari...

Daca nu este o mare minciuna (cu revizia proiectului tehnic) domnul primare sa anunte imediat destituirea functionarilor vinovati de avizarea acelui proiect cu deficiente ! Daca n-o face inseamna ca-i doar o abureala si minciuna pentru a acoperi impotenta firmei care nu poate termina lucrarile (se lucreaza inca in ritm de melc ,la mai mult de jumatate din aleile si mai ales trotuarele adiacente parcului ).

Constantean
28 august 2017
Batem pasul pe loc

Singurul lucru care trebuia făcut in acel parc era reabilitarea sau demolarea vechiului cinematograf TOMIS si extinderea parcului.

EGO
28 august 2017
Parc

Ce au patit cei din cauza carora s-au pierdut fondurile europene ? Au fost macar popularizati ? Ce anchete s-au desfasurat si care sunt concluziile !? Aduceti-le la cunostinta constantenilor !

teleaga
28 august 2017
un oras in ruina

Chiar nu va dati seama ?Marile investitii s-au facut in Mamaia si turistii trebuie sa-si cheltuie banii acolo.Ce sa caute intr-un oras in riuna de zece ani ?Pentru asta sa nu va mire daca cazinoul va fi demolat .Se va constata cat de curand ca structura de rezistenta care are 107 ani nu mai prezinta garantie si renovarea este inutila.Cei care lucreaza la asemenea nenorociri sunt oamani fara mila fara principii oameni pentru care banii reprezinta totul.Toate sunt facute calculat ,de catre oameni puternici .Nu si-a facut hotel pe plaja orice tugurlan din Romania.Orasul Constanta trebuie inchis pentru turisti,totul la Mamaia.Asa am ales noi constantenii si indiferent ce vom alege nu se va schimba nimic.

europeanu
28 august 2017
Hotii din primarie

pai asta s-a si vrut.Fara fonduri europene.Fara controale.Pentru a fura fara grija banii votantilor hotilor mazare si fagadau.Mai tineti minte cum porcul obosit de mana cu mascariciul au parasit sedinta trantind usa ? S-au pierdut milioane date gratis ! Inca mai platesc idiotii la imprumutul facut pentru a termina pavilionul. Se pare ca s-a uitat...

Răspuns la: Parc
Adăugat de : EGO, 28 august 2017
Ce au patit cei din cauza carora s-au pierdut fondurile europene ? Au fost macar popularizati ? Ce anchete s-au desfasurat si care sunt concluziile...
miratul
28 august 2017
Incompetenta

Unde sunt vinovatii ? Este adevarat ca in urma contestatiilor s-au intarziat lucrarile. De ce Fagadau nu ne indica vinovatii din primarie din cauza carora firmele au castigat la contestatii ? Parca se laudau cu o experta -Merla.Sa raspunda de ce lucrurile nu s-au facut temeinic si profesionist ptr. ca acel consiliu de solutionare a contestatiilor sa nu mai gasesca greseli si drept urmare firmele sa aiba dreptate sa conteste.

Vai
28 august 2017
Mai bine taci

E incredibil ceea ce se întâmplă... și stam cu toții pasivi și regretam prin comentarii cat de rău arata orașul. În momentul când nu o sa mai vad iubitorii de animale care își duc câinii sa se cace pe locurile de joaca pentru copii și în parcuri sau care arunca gunoaiele pe strada sau le lasă lângă ghena sau beau și se droghează în scări de bloc sau care se caca în pasaje sau care se urca Matoli la volan sau care nu își duc copiii la cerșit sau care nu se aduna în găști de bagabonti și dau în cap oamenilor nevinovați atunci aveți dreptul sa ziceți ceva.pana atunci Lasilor ciocu mic ca civilizația va sperie nu știți ce sa faceți cu cultura.educația se bazează doar pe pumni dar numai 10 contra 1 . Constănțenii sunt leneși,lași puturoși bețivi lăudăroși și plângăcioși și bineînțeles nespălați. Asta a fost experienta mea cu voi Constănțeni sunteți departe de civilizație la ani lumina la orice capitol... trafic,loc de parcare,siguranță,curățenie,ecologie,cultură,arhitectura,industrie onesta,lupta anti drog,comunicare cetățean-primărie,logistică,dezvoltare IT și mai aveți și țigani cu carute prin centru care o fi ăla. La pensiunea mea când aud ca sunt de la Constanța le închid telefonul în nas ca fac dezastru și fură și vomita și se pisa peste tot și asculta manele non stop înjură mult și fac scandal. O experienta de neuitat cu constănțenii și orașul lor din secolul 21. Probabil ca era mai bine pe vremuri...

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3166 secunde