Constănțenii, sătui de promisiunile legate de Parcul Arheologic. Ce explicații are primarul Decebal Făgădău

6589
12

Articole de la același autor

Constănțenii s-au săturat de promisiuni și așteaptă cu nerăbdare ziua în care se vor putea plimba, din nou, de mână cu copiii sau nepoții prin parcul din centrul orașului, cunoscut de locuitori sub denumirea de Parcul Arheologic. 


Parcul Arheologic se află de câțiva ani în reabilitare și modernizare, iar finalizarea lucrărilor a tot fost amânată din diverse motive, cum ar fi contestarea licitațiilor sau întârzierea materialelor cu care se lucrează.


Mai rău este că, în momentul de față, parcul a fost împrejmuit cu sârmă ghimpată, iar cetățenii nu mai au trotuare pe unde să meargă, fiind obligați să facă slalom printre mașinile care circulă în zonă. 


Sătul de amânările repetate și depășit de situație, până și primarul Decebal Făgădău evită să mai anunțe vreun termen de finalizare, cu toate că, în scrisoarea transmisă constănțenilor la început de an, le promitea că acesta va fi gata până la sfârșitul anului. 


Problema Parcului Arheologic a fost, din nou, adusă în discuție zilele trecute. Mai exact, consilierii locali au aprobat la ultima ședință un proiect de hotărâre ce vizează revizuirea tehnică a obiectivului de investiții ce cuprinde reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic. 


"În municipiul Constanța, se află în curs de execuție reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic, pentru care este în derulare contractul de execuție încheiat cu SC Mobitom, pentru o durată de 110 zile calendaristice. Pe parcursul execuției lucrărilor, au apărut o serie de situații neprevăzute, care determină executarea unor lucrări suplimentare. Una dintre acestea a fost descoperită după noile soluții din avizul RAJA pentru branșamentul de apă, canal, pluvial, solicitat ca urmare a constatării că sistemul existent este nefuncțional. O altă problemă apărută a fost sesizată după ce au fost observate diferențele de nivel rezultate din măsurătorile topografice după lucrările de demolări ale aleilor și trotuarelor. Tot din măsurătorile pe teren a rezultat că lungimile nu sunt asigurate pentru traseul cablurilor de alimentare electrice aferente unor obiecte proiectate. În plus, Muzeul de Arheologie Constanța a solicitat, după începerea lucrărilor, supraînălțarea postamentelor aferente pieselor arheologice existente, precum și proiectoare suplimentare pentru punerea în valoare a acestor piese arheologice", a explicat în expunerea de motive primarul Decebal Făgădău. 


El a mai adăugat că o altă problemă sesizată după începerea lucrărilor vizează faptul că la cele trei foișoare din proiect s-a constatat o neconcordanță la structura metalică în partea desenată față de partea scrisă, rezultând o diferență în minus de material și nu au fost identificate lucrări de fundare. 


Mai rău este că toate aceste deficiențe au fost descoperite după semnarea contractului cu Mobitom, iar firma în cauză nu poate asigura lucrările solicitate. Și atunci, rămâne cea de-a doua variantă, ca lucrările suplimentare să fie efectuate în completare de o altă firmă. 


"Nu știu când vor fi gata lucrările, sper cât mai repede. Lucrările din proiectul tehnic revizuit vor fi efectuate de o altă firmă. Se ocupă colegii mei de la Achiziții. Vom folosi o procedură simplificată, lucrările vor fi încredințate prin negociere directă", a spus edilul Decebal Făgădău. 


Fonduri europene pierdute 


Parcul Arheologic din Constanța, care expune în aer liber vestigiile rămase din Cetatea Tomis, din perioada romano-bizantină, ar fi trebuit să fie reabilitat și modernizat cu fonduri europene câștigate în 2013. 


Fonduri europene care, în cele din urmă, au fost pierdute, din cauza unor licitații contestate până ce termenul de finalizare impus de Uniunea Europeană a expirat. Valoarea totală a proiectului era de 20.516.420 lei, din care contribuția proprie a municipalității ar fi urmat să fie de 448.352 lei. 


Ulterior, după pierderea fondurilor europene, lucrările la Parcul Arheologic de lângă Primăria Constanța au fost reluate în noiembrie 2016. Acestea se realizează cu fonduri ale municipalității, în valoare de 15 milioane de lei și constau în reabilitarea aleilor, un sistem nou de iluminat, amenajarea fântânilor, înlocuirea în totalitate a gardului viu, restaurarea statuilor existente în parc și aducerea unor obiecte antice de la Muzeul de Istorie și Arheologie. 


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
alex
28 august 2017
.

Ia zi domn primar,cine se afla in spatele firmei Mobitom? La fiecare contract cu primaria astia o dau in bara rau si tu ii ti in brate,de ce? Din atatea firme cum se face ca numai ei castiga licitatiile?.Nimic in orasul asta nu se face cu cap,blvd-ul Tomis nu puteai sa-l termini ca nu aveai borduri,parcul e abandonat de vreo 2 ani,podul de la butelii garantez ca nu o sa fie gata la sfarsitul anului si lista continua.Nu stiu cum mai suportam toate prostiile.

podulescu,parculescu
20 octombrie 2017
poduri, parcuri

Domn primar, mergi colea la varna sau balcik, cu juma de primarie, mancati un peste si intrebati-va, ei de ce reusesc acolo unde voi dati gres. Pentru parcul arheologic infiintati in cadrul primariei un serviciu care sa se ocupe cu astfel de lucrari si lasati licitatiile care va incurca prin contestari. Cat despre podul de la butelii va reamintesc un citat celebru: "Nu veti fi in stare nici sa zugraviti ce s-a facut atunci"

12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3391 secunde