Cristian Seidler (USR): Comisia Europeană confirmă că Guvernul a încercat salvarea pensiilor speciale

633
Cristian Seidler (USR): Comisia Europeană confirmă că Guvernul a încercat salvarea pensiilor speciale - cristianseidler-1679510762.jpg
Comisia Europeană confirmă că Guvernul a încercat salvarea pensiilor speciale, a afirmat miercuri deputatul USR Cristian Seidler, care spune că ministrul Muncii, Marius Budăi, ar trebui să demisioneze.

"Am văzut scrisoarea Comisiei Europene către Guvernul României în materia pensiilor speciale. Aceasta confirmă ceea ce ştiam deja: că proiectul de lege iniţiat de Guvernul României a încercat doar salvarea pensiilor speciale. Comisia Europeană spune (...) că acel proiect de lege are un impact foarte modest asupra cheltuielilor bugetare cu pensiile speciale. Comisia Europeană îl aşteaptă pe domnul Marius Budăi în perioada 3 - 4 mai la discuţii informale. (...) Considerăm că domnul Marius Budăi ar fi putut să facă această deplasare pe întreg parcursul anului 2022 şi că până în 3 - 4 mai ar trebui să avem un nou ministru al Muncii care să facă această discuţie, pentru că - şi acesta credem că e elementul foarte important din această scrisoare - Comisia Europeană ignoră minciuna Guvernului României, minciună spusă Băncii Mondiale, cum că România nu ar colecta informaţii privind veniturile salariale ale militarilor pe parcursul întregii cariere a acestora", a declarat Seidler la Parlament.

Potrivit acestuia, ministrul Muncii ar trebui să demisioneze din funcţie.

"Domnul ministru Budăi ar trebui să-şi prezinte demisia alături de eventual alţi miniştri de linie, care ar fi susţinut această gogomănie, mă refer la Ministrul Apărării Naţionale şi la Ministrul de Interne, cei care ştiu foarte bine că aceste informaţii există. Comisia Europeană reiterează faptul că acel plafon de 9,4% din PNRR şi întreaga idee de reformă a pensiilor speciale în România se referă şi la pensiile militare, fără să spună 'minţiţi în mod repetat în interiorul ţării'. De fapt acesta e mesajul pe care îl transmite Comisia Europeană - să nu mai mintă Guvernul României şi reprezentanţii săi în interiorul ţării, susţinând că pensiile militare nu ar fi pensii speciale", a susţinut deputatul USR.

El a menţionat că recomandările Comisiei Europene privind reforma pensiilor militare se referă la calculul bazat pe veniturile din întreaga carieră, la o rată de înlocuire care ar trebui să fie de 45%, faţă de cea de 65% care există în momentul de faţă, şi la integrarea pensiilor militare în sistemul general contributiv şi din perspectiva creşterilor.

Referitor la magistraţi, a adăugat Seidler, Comisia Europeană solicită Guvernul României, "şi asta e în perfectă aliniere cu ceea ce descrie Curtea Constituţională în multiplele sale decizii", o creştere a vechimii în muncă, o rată de înlocuire mai mică şi o aliniere a creşterii pensiilor la momentul şi la procentul creşterii pensiilor contributive.

"Vă aduc aminte că în momentul de faţă pensiile speciale ale magistraţilor cresc odată cu creşterea salariilor magistraţilor aflaţi în funcţie", a precizat Seidler.

În ceea ce priveşte celelalte categorii de pensii speciale, a mai arătat parlamentarul, Comisia Europeană spune că se aşteaptă din partea României la un sistem unitar - adică aceeaşi vârstă de pensionare, aceeaşi bază de calcul a pensiei, aceeaşi rată de înlocuire şi alinierea la sistemul contributiv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5892 secunde