X

Lecție de istorie în natură, organizată de PUSL Constanța, la Dobromir

11086
Organizația Județeană PUSL Constanța a organizat, duminică, în localitatea Dobromir, un curs de istorie cu tema: Construirea la mijlocul secolului al-XIX-lea pe teritoriul Dobrogei, a rețelei de cișmele, locuri în care călătorii se aprovizionau cu apă. Lecția inedită s-a desfășurat chiar lângă o cișmea și a fost „predată” de profesor Ozgean Omer. Cursul de istorie a fost însoțit de o masă câmpenească generoasă, asigurată de către Filiala Dobromir.

La acțiune au participat președintele Organizației Județene PUSL, Florentin Chiforeanu, președintele Organizației Locale Constanța, Gihan Eserghep, 70 de membri PUSL, din filialele Constanța, Tuzla și Ciocârlia și aproximativ 90 de membri din filiala Dobromir. Astăzi, în timpurile contemporane, este de necrezut faptul că patru sate care aparțin comunei se aprovizionează cu apă de la cișmele.

Președintele Organizației Locale Constanța, Gihan Eserghep, a punctat acest aspect, care face parte din traiul de zi cu zi al locuitorilor. „Obiectivul acestei acțiuni este să readucem în evidență localități care nu au apă curentă nici măcar în ziua de azi, în secolul 21, și încă folosesc o sursă de apă construită acum 200 de ani de Imperiul Otoman!”, a precizat Gihan Eserghep.

„Cu oameni, despre oameni, pentru oameni”
La rândul său, Florentin Chiforeanu a ținut să sublinieze importanța acțiunilor de acest fel realizate împreună cu oamenii din comunitate. Președintele PUSL Constanța are în plan mai multe acțiuni desfășurate cu implicarea oamenilor, pe care le preferă în detrimentul declarațiilor de la pupitru. „Cu oameni, despre oameni, pentru oameni. Acesta este rezumatul zilei de azi. În detaliu, Organizația Județeană PUSL Constanța a organizat un curs de istorie despre cișmelele, peste 200 la număr, construite în jurul anului 1820. Proiectul de construire a acestor cișmele a fost finalizat în 1823 de către Imperiul Otoman. Sunt locuri în care călătorii se aprovizionau cu apă. Avem în fața noastră, efectiv, o cișmea veche de 200 de ani. Vom continua aceste acțiuni, repet, cu oameni, despre oameni, pentru oameni”, a declarat Florentin Chiforeanu.



Dobrogea a fost, timp de cinci secole, sub stăpânire otomană, dar niciodată nu s-a rupt de România. În acele vremuri, era o zonă foarte aridă, oamenii ocupându-se cu agricultura, păstoritul, creșterea vitelor și cu toate animalele care sunt necesare traiului de zi cu zi. Chiar și în ziua de astăzi, locuitorii zonei au aceleași ocupații.

 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Septembrie 2023
Stire din Politică-Administrație : Marcel Ciolacu: Dumitru Buzatu, exclus din PSD
Pagina a fost generata in 0.9799 secunde