X

Liber la spectacole și concerte! Guvernul nu mai limitează cheltuielile autorităților locale

1018
Liber la spectacole și concerte! Guvernul nu mai limitează cheltuielile autorităților locale - image20230822643741041marcelciol-1695648870.jpg
Guvernul a renunțat să le mai impună autorităților locale un procent de maximum 2,5% din veniturile proprii, care poate fi cheltuit pentru activități ce țin de ”Cultură, Recreere și Religie”. Prevederea nu mai apare în pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să-și asume răspunderea în Parlament. UDMR ceruse insistent eliminarea acestei prevederi.


Guvernul a renunțat la prevederea care stabilea un plafon de 2,5% din veniturile proprii pentru organizarea de concerte, spectacole și festivaluri de către autoritățile locale. Înițial, în documentul publicat de Ministerul Finanțelor se menționa că ”Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent, notează Digi24.


La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare”.


Acum, acel plafon a dispărut din pachetul de măsuri fiscale. Decizia a fost luată luni, la Guvern, acolo unde premierul s-a întâlnit dimineață cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Cel mai probabil, după ce forma finală va fi adoptată, asumarea răspunderii va avea loc miercuri, în Parlament.


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spunea, comentând pachetul de măsuri fiscale, că ”trebuie să ţinem cont de principiul autonomiei locale”. ”Nu poţi să intervii de la nivel central să spui ce au voie să facă autorităţile locale şi ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie şi aşa mai departe. Deci nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect”, a spus liderul UDMR.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6724 secunde