Muzeul de Istorie, pe un BUTOI CU PULBERE! Deputatul Florin Gheorghe "aruncă în aer" rezultatul concursului de directorat!

2703
15

Articole de la același autor

Scandalul care vizează obținerea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța de către Gabriel Custurea în urma unui concurs controversat a ajuns la nivel înalt. Ancheta ce urmează să aibă loc vine ca urmare a sesizării formulate de un parlamentar constănțean, care solicită ministrului Culturii să nu valideze rezultatul concursului pentru funcția de director.

Deputatul UNPR Florin Gheorghe l-a interpelat pe ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, în legătură cu neregulile grave care au fost semnalate la concursul pentru obținerea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

"Am aflat și eu cu mare neplăcere despre condițiile în care s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și despre cum câștigătorul concursului era cunoscut înainte de a se desfășura interviul. Nu am putut să rămân pasiv, mai ales pentru faptul că acest concurs a fost deturnat chiar cu concursul senatorului Puiu Hașotti, unul dintre cei care, până mai ieri, se bătea cu pumnii în piept că luptă pentru depolitizarea funcțiilor publice. Domnul Hașotti nu s-a dezmințit nici de această dată că nu a scăpat de apucăturile pe care le-a deprins în perioada de dinainte de 1989. I-am solicitat domnului ministru Vulpescu să demareze, de urgență, investigații în legătură cu toate concursurile care s-au desfășurat în ultimul timp la Muzeul de Istorie din Constanța și să nu valideze rezultatul concursului pentru funcția de director. Nu am tolerat și nu voi accepta ca oamenii politici, de la niciun partid, fie că se află la putere sau în opoziție, să-și impună oamenii de casă în instituții publice, pe ușa din spate, indiferent de competența sau performanțele acestora. Aștept de la domnul ministru Vulpescu și soluții legislative, prin care să înlăturăm definitiv orice posibilitate de a mai politiza concursurile și funcțiile din instituțiile publice. În ceea ce privește comportamentul domnului senator Hașotti, eu nu mă pronunț, dar am convingerea că alegătorii din Constanța au tras deja concluziile potrivite", a declarat deputatul constănțean Florin Gheorghe.

Informațiile despre organizarea acestui concurs au ajuns deja la ministrul Culturii, astfel că este posibil ca, în scurt timp, la Constanța să sosească o echipă care să verifice modalitatea prin care Gabriel Custurea a obținut funcția de director.

Concurs transformat într-un "circ colectiv"

Reamintim că, în cursul lunii ianuarie, a avut loc concursul pentru ocuparea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în urma căruia a fost desemnat câștigător Gabriel Custurea. De partea cealaltă, contracandidatul său, dr. Constantin Scurtu, director al Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I", filiala Constanța, total nemulțumit de procedura de desfășurare a interviului, a depus, în termenul legal, o contestație pentru a trage un semnal de alarmă față de modul în care s-a des-fășurat concursul. În plus, într-un interviu acordat ziarului "Cuget Liber", Constantin Scurtu reclama faptul că acel concurs s-a transformat într-un "circ colectiv".

"Contestația mea are drept obiect, cu argumente, faptul că nu am putut să-mi susțin proba de interviu, la fel cum a fost îndreptățit colegul meu, domnul Custurea. Eu nu am avut parte de o atmosferă relaxată și de același tratament. Până la urmă, nici nu mă interesa asta, ci să-mi prezint punctul de vedere și cum pot să contribui la îmbunătățirea imaginii muzeului, la refacerea credibilității acestei instituții și mai ales cum putem aduce muzeul în secolul XXI. Tot ce afirmam eu că este alb se transforma în negru și invers. Nu aveam un punct diferit de al lor, dar nu trebuia să-l exprim. Prima persoană care a intervenit fără să ceară voie și fără să mă lase să-mi termin ideea vizavi de organizarea expoziției permanente a fost Valentina Voinea. În clipa următoare, a cerut cuvântul domnul Puiu Hașotti, care nu s-a mai oprit în a susține că 90% trebuie să fie arheologie și că nu avem patrimoniu suficient pentru a ilustra și celelalte epoci. L-am simțit contracandidatul meu 100%", spunea dr. Constantin Scurtu. 

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
constantean
12 februarie 2015
vai de noi, romanii, daca acceptam sa nu se respecte legea...

Dincolo de conotatia politica, este cert ca acest concurs, pentru postul de manager al MINAC, muzeu de ISTORIE NATIONALA si arheologie, de importanta nationala, a fost ILEGAL. Pentru ca unul dintre candidati nu a fost lasat sa raspunda la intrebarile comisiei, de auditoriu - adica, cei care ar fi trebuit sa asculte, nu sa-si dea cu parerea , sa-l atace si sa-l judece (pe post de comisie) pe candidatul care nu era arheolog, ci specialist in istorie moderna si contemporana-. S-a intamplat ca unul dintre cei mai porniti sa fie profesorul-senator Hasotti. O personalitate a Constantei, ca om ;politic si arheolog pe neolitic. Oricat ar fi declarat acesta ca a venit in calitate de profesor, nu se poate face abstractie de calitatea sa de senator, Deci, numele de Puiu Hasotti=profesor si senator. Si ar fi fost mai bine pt. domnia sa se rezume la a fi, conform legii, auditor. De aici, implicarea politicului in concurs si reactia deputatului constantean. Facand cat de cat abstractie de concursul de fata, politicul dicteaza, in cele mai multe cazuri, posturille de conducere ale institutiilor statului in toata tara. Romanii nu au invatat sa puna interesul Tarii mai presus de interesele personale. Din pacate. Autoritatile locale nu au luat atitudine fata de aceasta ilegalitate, Presa-cea mai mare parte a ei-nu a cerut- conform eticii jurnalistilor- paerea celor DOUA parti. Si, in general, nu a luat atitudine. Rusinica!!!! Nu va cunosc, dle deputat, dar va felicit pentru atitudine! Sa dea Domnul ca, pe buna dreptate, Cultura constanteana sa primeasca locul de frunte pe care il merita si autoritatile si sefii presei locale sa realizeze ca din cultura, din istoria unui popor avem de invatat pentru azi,i pentru maine si pentru viitor!.

trv drvjba
12 februarie 2015
Mademoiselle Rudotel

Era si normal ca numita Colentina Voinea, cunoscuta neoficial si ca Mademoiselle Rudotel sa faca circ, pentru ca asta e si baza modului de a relationa cu oamenii al acestei fiinte deficitare pe plan social.

PREACUVIOSII CANALIE SI PRAMATIE INTAISTATORI AI STABILIMENTULUI MINAC
12 februarie 2015
CERCOPITECUS LUCIFERUS SI DINOZAURUS CUSTURENSIS

Mai draga tovarisci ath. Hasoti nu e Luceafarul arheologiei romanesti ci Luciferul. El este incornoratul sef care il tine in functie pe dinozaurus parsivensis custurensis, pretiosul pupator de funduri al coanei geta. De asemenea, este protectorul si mentorul gastii IP3 cea degraba de patrimoniu jafuitoare cum bine si just au mai scris tot pe aici cronicarii Grigore intro ureche si Ion Saneculce. In rest maestro ath gandesti adanc si profund cand spui ca este un conflict intre muritori si zei. Atingi culmi ale gandirii dincolo de care incep nutreturile concentrate. Daca treci pe la Socola sa stii ca ai sa gasesti pe acolo o gramada ordonata de zei, savanti si academicieni, la fel de adanci in gandire la fel ca matale. In rest vorba poetului, iubiti-va pe tunuri si daca tot va iubiti poate va si luati-tu și demiurgul Luciferus Hașotensis.

Zefir
16 februarie 2015
ati taiat comentarii care nu convenea autorului articolului

Sa va fie rusine! Ati taiat un mesaj al meu de saptamana trecuta cand a aparut articolul.Sunteti vrednici de mila asa-zisi ziaristi de la Cuget Liber! Ce..era prea documentat si va luat durerea de cap? Era demascat cum este de fapt dl. deputat traseist?

Getuta
17 februarie 2015
vrajeala

Nea Puiule astia vor sa-ti ia sunca din... fasole

15 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9615 secunde