Astăzi, 2 octombrie 2024, în sala ,,Remus Opreanu” a Palatului Administrativ are loc ședința Colegiului Prefectural în cadrul căreia este prezentat bilanțul activităților desfășurate de Instituția Prefectului pe durata mandatului lui Silviu-Iulian Coșa.
Ședința are loc ca urmare a înaintării, către viceprim-ministrul României și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Marian Predoiu, a cererii de eliberare din funcție, în contextul respectării obligațiilor legale privind incompatibilitatea funcției de prefect cu candidatura la alegerile parlamentare.
Silviu Coșa: „Vă mulțumesc pentru prezență. Am îndrăznit să vă rog să fiți astăzi prezenți aici pentru o prezentare a activităților instuției prefectului adică, activității dumneavoastră. Au avut loc 43 de ședințe ale Comisiei de Dialog Social cu teme de discuție solicitate de partenerii sociali. Au avut loc 24 de ședințe ale Echipei interinstituționale privind monitorizarea implementării măsurilor prevăzute în Planul Teritorial Cadru de Actiune pentru siguranța școlară. Astfel de ședințe sunt foarte importante. Am luptat pentru combaterea violenței în școlile și liceele constănțene”.
Ca prefect al judeţului Constanţa, am convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în: 308 şedinţe; 463 de hotărâri.
Au fost emise 50 de ordine de prefect pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, din care: 29 de ordine de prefect pentru reactualizarea componentelor CISU; 21 de ordine de prefect pentru constituirea comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor produse în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice.
În 17 cazuri a fost necesară întrunirea Grupurilor de suport tehnic, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de: inundaţii, fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, seceta hidrologică, precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră; îmbolnăviri în masă (epidemii), prezenţa
temperaturilor extreme (ger, caniculă).
Asigurarea verificării legalității actelor administrative ale autorităților administraţiei publice locale şi atacarea în faţa instanţei de contencios administrativ a actelor acestora pe care le consider ilegale. Au fost înaintate instanţei de contecios administrativ solicitări de anulare a acestora pentru un număr de: 153 de autorizaţii la Năvodari, 7 autorizaţii la Cumpăna, două autorizaţii la Mangalia, o autorizaţie la Limanu, două la Corbu, trei autorizaţii la Constanţa. Instituţia Prefectului - judeţul Constanţa a fost implicată în organizarea: alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020; alegerilor pentru preşedintele Republicii Moldova din anul 2020; alegerilor anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova din anul 2021; alegerilor pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse din anul 2021; alegerilor pentru Senat şi Camera Depuţatilor din anul 2020; alegerilor pentru Parlamentul European şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024; alegerilor pentru preşedintele României, pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.