Video Live Text Primăria Constanța, dezbatere pe tema taxelor și impozitelor, pe anul 2025
843
Primăria Municipiului Constanța împreună cu Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte venituri ale Bugetului local Constanța organizează în aceste momente o dezbatere publica privind mai multe proiecte de acte normative.
Cel mai important punct de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025.
Un al doilea proiect aflat pe ordinea de zi al întâlnirii de astăzi este proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare.
În sală sunt prezenți cetățeni ai municipiului Constanța dar și reprezentanți ai scenei politice din Constanța. Iau parte la eveniment avocatul Nicolae Vlahu din partea AUR, deputatul USR din Constanța, Stelian Ion, fostul viceprimar al municipiului Constanța, Florin Cocargeanu dar și alții.
În fata cetățenilor, la pupitru se află primarul municipiului Constanța, Vergil Chitac și viceprimarul Ionuț Rusu.
Angi Doicescu, avocat din Constanța: “Având în vedere că regulamentul a fost pus în dezbatere în luna august, luna de vacanță, am făcut anumite postări și solicităm cu privire la regulamentul salubrizării, să mențineți taxa și să mențineți în dezbatere publică regulamentul de salubrizare. Dorim să analizați dacă solocitarea mea este pertinentă. Vă rog să observați că se urmărește ca taxa nu mai poate să rămână 8 lei. O mărire cu 250 la sută pentru utilizatorii casnici mi se pare foarte mare. 20 de lei este enorm de mult. Noi, constănțenii avem dificultăți de ordin material. Vă rugăm să mențineți un nivel sub 20 de lei așa cum ați promis. Dacă până acum o familie de patru persoane plătea 400 de lei pe an acum va plăti 1000 de lei."
Vergil Chițac: "Ați făcut un proces de intenție spunând că în perioada august constănțenii sunt mai puțin vigilenți. Nu am făcut lucrul acesta. Bugetul se gândește foarte devreme. Am făcut un regulament de salubrizare așa cum face toată lumea. Noi nu vrem sa mai subvenționăm. Pentru ca un primar care crede că este de dreapta, este împotriva subvențiilor. Dacă facem o analiză această subvenție ne-a adus la un minus de 45 de milioane de lei. Toate subvențiile care se fac ca în momentul de față, pe anul acesta, să avem 280 de milioane de lei din buget care se duc pe subvenții și dacă mai adăugăm și prestațiile sociale avem încă 60 de milioane. Sunt bani pe care îi pierdem."
Vergil Chițac: "Deși nu sunt un om de stânga cred că sunt oameni care au nevoie de aceste subvenții. Eu aș vrea să subvenționăm căldura doar la cei care au nevoie de așa ceva dar legislația nu ne permite acest lucru. Nu este în regulă."
Vergil Chițac: "Ați văzut cât este prețul pentru gunoi și în alte orașe. Este o rușine faptul că municipiul Constanța are grad de reciclare 26 la sută. Trebuie să plecăm de la faptul că oamenii nu vor înțelege să participe la efortul acesta comun de colectare a gunoiului până când nu vor știi că gunoiul are un preț. Noi am creat un mecanism dinamic prin care prețul poate scădea. Cu cât creștem procesul de reciclare, cu atât cantitatea de gunoi pe care îl ducem la groapă scade, scade transportul și teoretic în anii următori prețul ar trebui să scadă. Am modificat contractul de delegare a serviciului de salubritate către Polaris și i-am pus pe ei să plătească amenda către AFM."
Stelian Ion: "Salubrizarea este un subiect important. Ca să avem un oraș curat, constănțenii ar plăti taxe, dar în explicațiile dumneavoastră nu se regăsește nimic. Această creștere pare nejustificată, bruscă. Este o creștere mare. Oamenii au spus că ar accepta să aibă loc o creștere dar să vadă ceva că se schimbă. Că se spală ghenele de gunoi, că se spală străzile, că acele pubele sunt puse la dispoziție pentru colectarea selectivă. E greu să îi spui cetățeanului să colecteze câtă vreme administrația publică nu îi pune la dispoziție aceste instrumente. Solicitarea noastră este să vă limitați la indicele de inflație și eventual să eliminați o parte din subvenții doar coroborat cu mai multe obligații din partea agentului economic care asigură salubrizarea. Acele ghene insalubre trebuie asigurate. Nu mai trebuie lăsați oamenii străzii să răscolesc gunoiul."
Vergil Chițac: "Curățenia din oraș este suportată de primărie. Agenții economici au ei contracte personale cu salubrizatorul. În Iași taxa este 37 de lei, în Năvodari 14 lei, în Corbu 16 lei. Este normal ca la noi taxa să rămână 8 lei? Noi am aplicat la PNRR și am obținut o finanțare pentru 275 de europubele. Ele sunt în licitație. Totul pleacă de la cetățean. Dacă cetățeanul face o depunere selectivă și colectarea va fi selectivă."
Nicolae Vlahu: "Solicitarea noastră este de a nu mai majora această taxă fiindcă este greu. Avem nevoie de un regulament și vă rog să aveți în vedere situația economică din România și din Europa. Utilizatorii noncasnici vor plăti mai mult față de cei casnici. Vorbim și despre birocrația care este în acest regulament. Este una foarte stufoasă. Nu considerăm normală o împovărare cu această birocrație."
Vergil Chițac : "Situația economică nu e rea. Avem creștere economică în România. În trimestrul 2 am avut cea mai mare creștere economica din UE. PIB-ul României anul acesta ajunge la 320 de miliarde. În 2007 când am întrat în UE era de 100 de miliarde."
Sorin Belu: "Acele pubele de plastic sunt goale. Pentru că a intrat acest program cu sticlele pe care oamenii le duc la reciclat și iau 50 de bani pe ele. O să vedeți că Polaris nu a mai avut atât de multă treabă să colecteze acele pubele de plastic. Cea mai mare problemă este în zona blocurilor și nu în cea a caselor. Cu ce mă premiați pe mine care eu de ani de zile și colectez? Îmi măriți taxa. Dacă faceți taxa 20 de lei atunci să colecteze cine vrea. Să zicem că suntem de acord ca în 2025 să măriți taxa. În cazul acesta, dacă în 2025 se colectează mai mult, în 2026 ne dati banii înapoi?"
Angi Doicescu: "Suntem de acord cu mărirea taxelor dar strict cu rata inflației. Simt nevoia să vă reafirm că sunt un om de dreapta. Nu vreau mărirea taxelor și impozitelor cu mai mult decât rata inflației."
Angi Doicescu: "Nu sunt de acord cu creșterea taxei pe locul de parcare de la 260 de lei la 600 de lei. De ce nu măriți de la 260 de lei la 300 de lei? Cum ați calculat?"
Vergil Chițac: "Vorbim de foarte multe mașini care staționează pe domeniul public. Nu este normal acest lucru. Dacă staționează trebuie să plătească."
Nicolae Vlahu: "Am criticat o lipsă de transparență decizională. Am criticat același impozit mărit în ceea ce privește clădirile nerezidenților care aparțin persoanelor fizice. În realitate cota adițională s-a mărit fără o justificare. Eu vă solicit să renunțați la această majorare a impozitului. Nu consider oportun să majorați impozitele cu 50 la sută pentru imobilele din Zona Peninsulară dacă proprietarul nu închiriază în timp de 30 de zile într-un an. Este o aberație. Eu zic să vă mai gândiți."
Nicolae Vlahu: "Este inacceptabil să majorați taxa pentru locurile de parcare de la 250 de lei la 600 de lei fără să aduceți nicio îmbunătățire."
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Marţi, 17 Septembrie 2024
Marţi, 17 Septembrie 2024
Marţi, 17 Septembrie 2024
Marţi, 17 Septembrie 2024
Luni, 16 Septembrie 2024
Luni, 16 Septembrie 2024
Luni, 16 Septembrie 2024
Marţi, 17 Septembrie 2024
Luni, 16 Septembrie 2024