Controalele de rutină, esenţiale pentru durabilitatea implanturilor dentare

381
Controalele de rutină, esenţiale pentru durabilitatea implanturilor dentare - fondimplant1-1655997341.jpg

Articole de la același autor

Implanturile dentare sunt stâlpi sau cadre metalice introduse prin intervenţie chirurgicală sub gingie, în osul maxilar, pe care se sprijină dinţii artificiali. Fiind fixate în osul maxilar, implanturile servesc drept suport stabil pentru dinţii artificiali. În acest fel, protezele şi punţile dentare montate pe implanturi nu vor aluneca şi nu vor migra - deosebit de important pentru mâncat şi vorbit.

Ca suport, au rol de susţinere a protezelor şi punţilor, precum şi a coroanelor individuale montate pe ele, dând o senzaţie mai naturală decât cele fără implanturi. Pentru unele persoane, punţile şi protezele obişnuite nu sunt deloc confortabile sau sunt chiar imposibile, din cauza durerilor, a crestelor alveolare slăbite sau a reflexului de vomă. În plus, punţile dentare obişnuite trebuie ancorate de dinţii care încadrează breşa edentată. Un avantaj al implanturilor este că dinţii învecinaţi nu trebuie pregătiţi sau şlefuiţi pentru a susţine dinţii artificiali. Implanturile se montează numai dacă gingiile şi osul permit acest lucru - trebuie să fie sănătoase pentru a putea susţine implantul. După efectuarea implantului, trebuie să menţineţi sănătatea acestor structuri. O igienă orală sănătoasă şi controalele dentare de rutină sunt esenţiale pentru durabilitatea implanturilor.

Implanturile dentare sunt, în general, mult mai eficiente decât alte metode de înlocuire a dinţilor.

Asociaţia Americană a Medicilor Dentişti recomandă două tipuri de implanturi ca fiind sigure: implantul intraosos şi implantul subperiostal.
 

Implantul intraosos este inserat pe cale chirurgicală, direct în osul maxilar. După vindecarea ţesutului gingival din jurul acestuia, este necesară o nouă intervenţie chirurgicală pentru a ancora un stâlp de implantul original. În final, de stâlp se ataşează un dinte/dinţi artificiali, sau mai mulţi dinţi grupaţi ca punte sau proteză dentară.
 

Implantul subperiostal constă dintr-un cadru metalic inserat în osul maxilar imediat sub ţesutul gingival. Pe măsură ce se vindecă gingia, cadrul metalic se fixează în os. Stâlpii ataşaţi la acest cadru ies prin gingii. Ca şi la implantul intraosos, dinţii artificiali se montează pe aceşti stâlpi.


În general, implanturile dentare rezistă 10-20 de ani, în funcţie de locul implantului şi de respectarea igienei orale şi a controalelor dentare de rutină de către pacient. Molarii fiind mai supuşi efortului şi

uzurii, implanturile lor nu durează atât de mult cât cele frontale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3029 secunde