Spitalul CFR Constanța, la un pas de colaps: "Am ajuns să muncim pentru ANAF!"

2607
13
Spitalul CFR Constanța, la un pas  de colaps:

Articole de la același autor

După ce, în 2013, cele 13 spitale din rețeaua sanitară a transporturilor au trecut de la Ministerul Transporturilor la cel al Sănătății, valul de schimbări a creat haos. Datoriile, deficitul de personal și numărul tot mai mic de bolnavi internați au trimis spitalul pe marginea prăpastiei. 


Deși Spitalul CFR Constanța era într-un echilibru fragil din cauza datoriilor către furnizorii de servicii medicale, odată cu preluarea instituției de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătății, problemele financiare au agravat situația instituției. În plus, adresabilitatea pacienților s-a înjumătățit în ultimii doi ani, astfel că, spitalul nu a mai putut îndeplini planul de realizări impus prin contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Din banii primiți de la CJAS, spitalul plătește mai mult de jumătate datorii către ANAF și furnizori. De la 570 de pacienți în 2010, instituția a ajuns ca, în 2014, să aibă completate doar 280 de foi de externare. 
"Am ajuns să muncim pentru ANAF! Mai avem de plată 3 ani către ei a câte 3 milioane de lei pe lună. Către furnizorii de servicii medicale avem un milion datorii, dintre care 30% sunt către APMC. Dată fiind și concurența cu celelalte unități sanitare, dar și toate aceste transferări de la un minister la altul, s-a ajuns la un cumul de factori care a creat o situație foarte complicată. Apoi, mai vorbim și de clinicile private, de veșnicul «medic - tren» către București care rămân puternici adversari.
Adresabilitatea scăzută a pacienților a dus la nerealizarea contractului cu CJAS", a declarat dr. Dorel Oprea, managerul Spitalului CFR Constanța. 


"Am luat 20% din salariile personalului"
Conform Ministerului Sănătății, toate spitalele din țară au avut obligația ca, până astăzi, să transmită instituției un plan de restructurare care să cuprindă eficientizarea activității. Conducerea susține că acest plan s-a potrivit "mănușă", având în vedere că, pentru a reduce cheltuielile din spital, consiliul de administrație al spitalului a înaintat propunerea de reorganizare a spitalului. Mai exact, managerul a făcut un plan de mutare a secției de chirurgie în cadrul Ambulatoriului CFR cu sediul pe bulevardul I.C.Brătianu, urmând ca secția de boli interne să fie comprimată în sediul de pe Bulevardul 1 Mai. 
"Am înaintat ministerului un plan de restructurare care vizează mutarea secției de chirurgie la policlinică, iar pe cea de interne pe 1 Mai, pentru a scăpa de facturile și penalitățile imense către APMC. Cu alte cuvinte, părăsirea portului ar fi o soluție pentru a reduce din datorii. 
Anul trecut, pentru a mai stabiliza situația, am avut discuții cu medicii și le-am oprit 20% din salarii, bani pe care oamenii așteaptă să îi dau înapoi. 
Situația este oricum dificilă, având în vedere că 100 de posturi s-au redus prin demisii, plecări către privat sau pensionare. 18 medici au plecat numai anul trecut către mediul privat, dintre care și doi radiologi. 
De la 166 de paturi am redus la 140 pentru că nu avem pacienți", susține managerul. 
Nici la capitolul aparatură sau medica-mente, situația nu face excepție. Medicii spun că, în afară de un cardiograf și un aparat pentru operațiile colonoscopice, restul aparaturii este învechit.
"Avem aparatură din 2003, un Computer tomograf a cărei reparație ne-ar costa 60.000 de euro, asta în condițiile în care unul nou costă 100.000 de euro. Cu medicamentele suntem la limită și pot spune că ne-am descurcat datorită donațiilor sau sponsorizărilor", susține managerul. 


"Nu ne dorim să ajungem în situația S.O.T.R.M."
Având în vedere datoriile către furnizori, dar și nerealizarea contractului cu CJAS, conducerea spitalului se teme de o situație similară cu cea a Spitalului de Traumatologie și Ortopedie de la Eforie Sud. 
"Nu ne dorim să ajungem în situația S.O.T.R.M. De aceea, ne-am gândit să mutăm chirurgia, pentru că dacă luăm cheltuielile de aici pe 5 ani, scoatem investiția de la policlinică. Angajații doresc să ne păstrăm structura, asta pentru că, la fel ca și mine, sunt oameni care profesează din 1986 în acest spital. Facem eforturi pentru a aduce lucrurile pe un făgaș normal și încercăm să trecem cu bine peste această tranziție. Cu toate acestea, este foarte important ca oamenii să știe că nici un moment, deși ne este foarte greu, nu renunțăm la calitatea actului medical", susține dr. Oprea.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Monica
14 martie 2014
Mafia din sistem

CJAS, spitalul plătește mai mult de jumătate datorii către ANAF și furnizori. De la 570 de pacienți în 2010, instituția a ajuns ca, în 2014, să aibă completate doar 280 de foi de externare. Stai putin cum vine asta ati avut din 2010 pana in 2014 de la 570 la 280. adica in 2010 la 365 de zile ale anului divizi 570 =1,561643836 adica 1,5 pacienti/zi nu va este rusine 4 medici pe zi si 40 de cadre asta este nesimtire daca mai pui linia economica descendenta la 280 dividit la 365= 0,767123288 adica 0,7 pacienti/zi la 4 medici si 40 de cadre asta este culmea nesimtiri. Pai ce ma voi aveti mai putini pacienti decat un dentis si o circa aia au 10-40 pacienti pe zi. In Judetean se fac pe o singura sectie 4-8 internari si externari pe zi (desi se misca in reloare si nu au chef de munca) aveti de 3 -4 ori mai putini pacienti. Si nu ati facut nimic sa faceti rost de mai multi timp de 4 ani , pai insemna ca va convenit, ce vati spus las ca timpul trece leafa merge tragem chiulul apoi cersim , nu aveti obligatia sa va gasiti clienti alfel falimentul .

Paula
19 martie 2014
Chiul la stat

Chiul la stat ce chiul este in spitale daca au timp sa scrie pe net si sa citeasca ca sa citesc comentarile si articolu sa mai scriu imi ea 30 min vad ca angajati din spitale asta fac la locul de munca . Au prea mult chiul. Eu mucesc la patron nu la stat unde se sta si se face ca se munceste dar se trage chiulul si unde sunt 6-10 angajati pe un post. Nici la munca nici acasa nu am timp sa citesc presa si sa mai comentez dar se pare ca angajati de la stat au, timp liber in timpul muncii pe banii nostrii. Pai sa stau sa citesc 4 articole si sa mai comentez pe zi imi ea 2 ore, eu ajung rupta de foame si oboseala fac mancare pun masina de spalat fac temele 1 ora cu aia micii si apoi la culcare, sambata si duminica fac curatenie ies cu aia mici la plimbare , barbatul si el trebuie sa-i acord timp. Mai mai angajatilor publici din sistemul de stat unde se sta si se arde gazul,petardelo si manelistilor voi cand aveti timp sa mai stati pe net si sa cititi si comenta presa, si culmea nesimtiri pe banii nostri.

Elena
19 martie 2014
Ce fac bugetarii

Ce fac bugetarii. Minte odihnita la toti nenorocitii astia...si culmea coincidentei toti sunt bugetari...asa e cand nu esti stresat la locul de munca si nu te intrebi daca luna viitoare iti iei salariul!La toti le doresc sa aiba copii si sa aiba parte de aceeasi experienta ca si amaratele alea care se prostituau!

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8985 secunde