Boicot de "Noaptea Muzeelor". Ministrul Culturii cere Guvernului majorări salariale

703
Boicot de

Articole de la același autor

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat miercuri, 15 mai, că a elaborat mai multe amendamente la acte normative care prevedeau majorări salariale, inclusiv pentru angajații din muzee, și că a primit asigurări că decizia, care este una politică, se va concretiza în şedinţa de joi, 16 mai, a Guvernului.


„Sunt extrem de îngrijorată cu privire la protestul anunțat de către angajaţii din sistemul muzeal din România cu ocazia desfăşurării Programului „Noaptea Muzeelor” 2024 şi sunt convinsă că aceştia au ajuns la capătul răbdării. Vorbim despre profesionişti, deosebit de bine pregătiţi, care gestionează un patrimoniu de milioane de euro şi care poartă o responsabilitate deosebită. Vorbim despre oameni pasionaţi care, alături de alţi angajaţi din instituţii de cultură, muncesc pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Cu toate acestea, muncesc pe salarii care nu au cum sa fie satisfacatoare”, a spus Raluca Turcan, potrivit news.ro


Ea a adăugat că angajaţii din muzee şi biblioteci „au mai primit o lovitură sub centură” când angajaţilor din muzeele şi bibliotecile din sistemul de educaţie li s-au majorat salariile cu 20%, „deşi cu toţii desfăşoară o muncă ce necesită aceeaşi pregătire profesională şi cel puţin aceleaşi responsabilităţi”.


„În calitate de ministră a Culturii, am elaborat mai multe amendamente la alte acte normative, care prevedeau majorări salariale pentru alte categorii profesionale, tocmai pentru a corecta aceste inechităţi”, a afirmat Turcan.


„Dincolo de toate aceste eforturi, transformarea propunerilor mele în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii și a Guvernului. Îmi exprim speranţa că, aşa cum am primit din nou asigurări, decizia se va materializa mâine în şedinţa de Guvern, pentru a nu periclita un moment mult aşteptat de către iubitorii de cultură –«Noaptea muzeelor»”, a mai spus Turcan.


Cu referire la protestul din Noaptea Muzeelor, premierul Marcel Ciolacu a transmis și el că „la un asemenea șantaj nu răspund” și că situația se va rezolva prin dialog.


Boicot în Noaptea Muzeelor


Mai multe muzee din întreaga țară au anunțat că vor fi închise pe 18 mai, în semn de protest față de salariile considerate mici. În București, patru muzee au anunțat deocamdată că nu vor participa la evenimentul tradițional, este vorba despre Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului București și Muzeul Antipa.


Protest anunțat pe 18 mai în fața Guvernului


Angajații din muzeele și bibliotecile publice au procedat gradual. Mai întâi, pe 1 aprilie, au acuzat „tratamentul umilitor şi discriminatoriu” la care spun că sunt supuşi de 20 de ani. Ei au cerut în principal egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9% din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.


Pe 4 aprilie, au deschis seria de acțiuni de protest „față de situația dramatică în care se află” cu o grevă japoneză, acesta fiind primul pas înaintea grevei generale. Greva japoneză este o formă de protest în care angajații continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă. Ei au refuzat să depună eforturi suplimentare sau să lucreze în afara programului stabilit.


Pe 23 aprilie, sindicaliștii din Cultură şi Presă CulturMedia au transmis că membrii afiliați nu vor participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, pe 18 mai, „în semn de protest faţă de tergiversarea măsurilor promise” de Guvern, este vorba despre drepturile financiare. Ei au precizat că în aceeași zi vor organiza un miting de protest și vor chiar anularea evenimentului. Reprezentanţii sindicatului CulturMedia le-au cerut tuturor angajaților din muzeele și bibliotecile din țară să se alăture grevei și să vină la protestul anunțat pentru 18 mai, la ora 19.00, în Piața Victoriei din București.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6191 secunde