Ce planuri are Primăria Constanța. Parc costier, promenade pe malul mării și parcuri în Portul Constanța

4950
11

Articole de la același autor

Construcțiile pe plajă, pe faleză sau în apropierea Mării Negre ori a lacului Siutghiol ar putea fi interzise. În al doisprezecelea ceas, autoritățile locale din Constanța încearcă să reducă dimensiunile dezastrului urbanistic de pe coastă.


Astfel, noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Constanța ar trebui să conțină noi reglementări în ce privește plajele, falezele și fronturile de apă. Documentul este în lucru de ani de zile, cel actual datând din anul 1999.


Astfel, în Tema de proiectare pentru actualizarea PUG-ului municipiului Constanța se va avea în vedere împiedicarea realizării de investiții private, în zona frontului de apă, care opresc accesul public sau generează activități cu impact negativ în utilizarea publică a acestui spațiu. Mai mult decât atât, primăria intenționează să identifice terenurile virane, siturile industriale abandonate, infrastructurile neutilizate sau abandonate și chiar să cumpere teren privat, pentru a realiza alei pietonale și promenade de-a lungul coastei. Asta, complementar cu studiul căilor de acces către deschiderile de apă, cu scopul de a crește accesibilitatea pietonilor și chiar a bicicliștilor și maximizarea perspectivei asupra apei.


Parcuri în Portul Constanța


Autoritățile locale vor să pună în valoare și Portul Constanța. 


"Portul trebuie să înceteze a mai fi pentru public doar o mașinărie industrială, transformându-se într-un simbol al orașului și al caracterului global pe care îl conferă municipiului Constanța prin prezența sa. Spectacolul operațiunilor portuare de amploare trebuie să devină parte din imaginea urbană a municipiului", se arată în document. Se propune, astfel, realizarea de parcuri cu acces public în zone din cadrul portului, întocmai ca în porturile Rotterdam și Hamburg, și realizarea de zone recreaționale cu vizibilitate directă asupra operațiunilor portuare, tot după exemplu Portului Hamburg. 


Mai multe zone cu vedere la mare


Primăria Constanța își propune să continue și să monitorizeze procesul de reabilitare a plajelor, însoțite de reabilitarea promenadelor și a întregului front la apă, precum și asigurarea legăturii de-a lungul acestuia. Designul urban ar trebui să ofere perspectivă asupra apei și să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta, dar și socializarea. De asemenea, se propune realizarea unui număr de locuri de parcare sau de transfer intermodal, pentru reducerea aglomerației și a suprasaturării cu autovehicule a spațiului public.


Noul document are în vedere integrarea spațiului destinat turismului estival, adică, în special, stațiunea Mamaia, cu rețeaua de turism cultural și cu zonele recreaționale pentru a permite accesul la o varietate de produse turistice permanente. În plus, primăria vrea să stabilească puncte cheie pentru amplasarea de atracții turistice și dotări culturale viitoare, într-o manieră uniform distribuită, pentru a menține vitalitatea frontului la apă, pentru a-l transforma într-un spațiu public activ și atractiv de care pot beneficia atât turiștii, cât și locuitorii orașului.


Spectacolul portului, inclus în brand-ul Constanței


În ce privește falezele și plajele din oraș, există planuri mari și pentru acestea. 


"Se poate observa, în ultimii ani, un trend de reluare în posesie a frontului de apă, concentrarea în acest spațiu a dotărilor culturale de interes public și eliminarea sau acoperirea marilor infrastructuri care dominau limita dintre uscat și apă", este menționat în propunerile pentru noul PUG. 


Cu alte cuvinte, autoritățile locale se bat cu pumnul în piept că au reușit să câștige teren pe malul mării pentru a-l pune la dispoziția constănțenilor și turiștilor și a limita construcțiile care ar fi putut să obtureze perspectiva asupra mării sau plajei.


În continuare, Primăria Constanța își propune să urmărească delimitarea unei zone de front la apă unde se pot realiza achiziții de teren de către administrație pentru a asigura coerența și continuitatea spațiului public la limita dinspre uscat și apă. Mai mult decât atât, se intenționează realizarea unui parc costier sau a unei promenade, care să acopere deschiderea la mare și să permită accesul public nerestricționat în zonă. Iar, pentru viitoarele dotări culturale de interes public sau obiective turistice permanente, se va avea în vedere amplasarea lor în zona falezelor și a deschiderii la mare, pentru a spori atractivitatea zonei. 


Și, nu în ultimul rând, se va analiza limita dintre oraș și port, luând în considerare necesitatea unei comunicări măcar vizuale între cele două. Astfel, spectacolul portului va face parte din brand-ul orașului.


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Idee
17 noiembrie 2017
British Dry Slope Ski Championships 2012

Mi-ar plăcea să schiez pe iarbă... https://www.youtube.com/watch?v=G1pTDYv0lQE

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4934 secunde