X

CEDO a decis: România obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex

215
CEDO a decis: România obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex - xaa8021052018100436hd-1695733467.jpg
Judecătorii de la Marea Camera a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis, luni, să declare inadmisibilă cererea de retrimitere a Guvernului de la București cu privire la hotărârea istorică din 23 mai din primă instanță, care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie.


“Hotărârea CEDO este definitivă, iar Guvernul și Parlamentul României au obligația de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor, inclusiv a celor formate din persoane de același sex”, sunt de părere reprezentanții Asociației Accept.


Un complet format din cinci judecători a examinat dacă admite sau respinge cererea de retrimitere pe care a transmis-o Guvernului României în august, după termenul de trei luni pe care l-a avut la dispoziție pentru a cântări dacă atacă sau nu hotărârea istorică din primă instanță.


Curtea a anunțat marți, printr-un comunicat de presă, că cererea României a fost respinsă.


„Decizia României de a contesta încălcarea dreptului la viața de familie sesizată de CEDO în cazul nostru, caz colectiv reunind 21 de familii gay, a fost una rușinoasă și nefondată. A sosit timpul ca statul român să ofere protecție juridică tuturor familiilor, nu doar a celor căsătorite”, a declarant Florin Buhuceanu, cel care a dat numele deciziei istorice de la CEDO, notează gandul.ro


Florin Buhuceanu, cel care a dat numele deciziei istorice de la CEDO, și partenerul lui de viață de peste opt ani, Victor Ciobotaru au ales să se numere printre cele 21 de cupluri LGBT care s-au adresat Curții de la Strasbourg. După cinci ani, ei au câștigat, în primă cameră, în cauza „Buhuceanu și alții vs. România”, în care au cerut să aibă drepturi egale cu orice cetățean care vrea să își întemeieze o familie și care are protecția statului.


Pe ordinea de zi a completului au fost în total 17 cauze, dintre care două din partea României și Bulgariei, câte trei din Tările de Jos și din Turcia și câte una din Italia, Elveția, Georgia, Finlanda, Croația, San Marino și Belgia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5537 secunde