Cercetătorii gălățeni vor să distrugă virusul Covid-19 cu ajutorul solzilor de pește
Articole recomandate
ARF: De astăzi, toţi operatorii de transport feroviar de călători sunt integraţi în Ghişeul Unic
24 Aprilie 2024
MAE: Atenţionare de călătorie pentru Franța, posibile perturbări ale traficului aerian
24 Aprilie 2024
Ştefan (Poşta Română): Până de sărbători putem livra pensiile; depinde când ne intră banii în conturi
24 Aprilie 2024
Bine de ştiut! Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, despre alimentele falsificate vândute românilor, în pieţe şi magazine
24 Aprilie 2024
Cercetătorii gălățeni susțin că un lichid obținut din solzii de pește poate distruge virusul SARS CoV-2.
O echipă de masteranzi și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a stabilit că din solzii de pește poate fi obținut un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2, scrie TVR.
De asemenea, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări. Nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi folosit ca îngrășământ bio.
„Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica.
Echipa gălățeană a fost premiată la ROAgriFood Hacking - HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări din lume, pandemia COVID-19.
Competiția desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit la start 44 de cercetători din diverse domenii, adunați în 14 echipe.
La final, au rămas 10 echipe în concurs, care au prezentat juriului 12 soluții complete, fiecare dintre acestea fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID-19.
Sursa: TVR
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole din aceeași secțiune
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Vineri, 20 Noiembrie 2020
Vineri, 20 Noiembrie 2020
Vineri, 20 Noiembrie 2020
Vineri, 20 Noiembrie 2020
Vineri, 20 Noiembrie 2020
Vineri, 20 Noiembrie 2020