CHIAR NU VĂ POTOLIȚI? O NOUĂ TAXĂ pentru constănţeni, pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi

5245
12
CHIAR NU VĂ POTOLIȚI? O NOUĂ TAXĂ pentru constănţeni, pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi - onouataxa-1636641205.jpg
Locuitorii municipiului Constanţa ar putea să plătească o taxă nouă, de anul viitor. Aceasta va fi de 50 de lei pe an, de persoană, şi va fi folosită pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi. Proiectul de hotărâre urmează să fie votat de consilierii locali.

Autorităţile locale din Constanţa au supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale pentru anul viitor. Potrivit documentului, care se află în consultare publică pe site-ul Primăriei Constanţa, începând de la 1 ianuarie 2022, va fi introdusă Taxa de amenajare şi întreţinere spaţii verzi. Aceasta va fi anuală şi se va plăti până la data de 31 martie 2022 inclusiv. Valoarea taxei este de 50 lei de persoană pe an. Concret, o familie compusă din cinci persoane urmează să achite în plus la bugetul local suma de 250 de lei.

„Taxa de amenajare şi întreţinere spaţii verzi se instituie ca reacţie la degradarea spaţiilor publice, ca instrument fiscal menit să contrabalanseze efectele negative asociate cadrului urban construit şi de atingere a standardului european de 26 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor al municipiului Constanţa. Totodată, taxa creează şi asigură veniturile necesare autorităţilor locale pentru acoperirea costurilor cu reabilitarea, extinderea, întreţinerea şi conservarea suprafeţelor de spaţii verzi în municipiul Constanţa”, se arată în proiectul de hotărâre.

În cazul contribuabililor înregistraţi în evidenţele fiscale ale SPIT, cu domiciliul în municipiul Constanţa la data de 31 decembrie 2021, impunerea la plata taxei se face din oficiu, prin emiterea deciziei de impunere anuale. Contribuabilii neînregistraţi în evidenţele fiscale au obligaţia depunerii declaraţiei de impunere pentru stabilirea taxei de amenajare şi întreţinere spaţii verzi, personal sau prin reprezentant legal până la data de 31 martie 2022.

Penalizări şi amenzi pentru cei care nu plătesc

Constănţenii care nu vor achita la termen taxa de întreţinere a spaţiilor verzi vor achita majorări de întârziere în cuantum de 1%, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii taxei datorate, inclusiv.

„Constituie contravenţii depunerea peste termen a declaraţiei, nedepunerea declaraţiei, depunerea declaraţiei cu informaţii eronate şi nedeclararea în termen de 30 de zile a modificărilor intervenite care conduc la stabilirea taxei. Contravenţiile respective se sancţionează cu amendă de la 80 lei la 316 lei”, se arată în document.

Proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale poate fi consultat pe site-ul Primăriei Constanţa, la secţiunea Transparenţă decizională şi la sediul instituţiei, pe bulevardul Tomis nr. 51, precum şi pe site-ul SPIT sau la agenţiile fiscale. Constănţenii pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu privire la taxe şi impozite, până pe data de 22 noiembrie 2021. Ulterior, proiectul de hotărâre va fi supus votului consilierilor locali.Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6919 secunde