Condiţii de trai îmbunătăţite pentru persoanele cu dizabilităţi din centrele DGASPC

305
Condiţii de trai îmbunătăţite pentru persoanele cu dizabilităţi din centrele DGASPC - 22234416547506848549608884281467-1627296708.jpg
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC) implementează cea de-a treia etapă a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră”. Acesta face referire la dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități şi include o caravană ce are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin dezvoltarea de servicii alternative. Ne referim aici la Locuințele Protejate și Centrele de zi de recuperare. În acest context, săptămâna trecută, echipa DGASPC a continuat întâlnirile cu reprezentanții primăriilor, școlilor, Poliției și toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităților administrativ teritoriale din Independența și Dumbrăveni, care vor beneficia de Centrele de zi de recuperare ce se vor înființa în localitățile învecinate, Chirnogeni și Topraisar, alături de opt Locuințe Protejate.

„Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecție socială în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor, iar centrele pentru persoane cu dizabilități vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri. Această reformă este susținută prin două tipuri de finanțări: pe copii este vorba despre o finanțare pe Programul Operațional Regional, iar pentru persoanele cu dizabilități vorbim despre Programul de Interes Național, fonduri guvernamentale”, a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară.

Aşadar, pe viitor, persoanele cu dizabilități din Independența și Dumbrăveni nu vor mai fi nevoite să străbată cei peste 70 de kilometri până la Constanța pentru a beneficia de tratament. Ei se vor putea adresa centrelor de zi de recuperare din Chirnogeni sau Topraisar, localități aflate la distanțe cuprinse între 17 și cel mult 40 de kilometri.

Precizăm că la Chirnogeni a început deja ridicarea a patru Locuințe Protejate, cu o capacitate de zece locuri fiecare, iar lucrările sunt avansate. Locuințele sunt destinate celor 40 de beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol.

De asemenea, o clădire este în curs de reabilitare, aceasta urmând a fi modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri. De asemenea, pe lângă Locuințele Protejate și centrele de zi din Chirnogeni și Topraisar, serviciile se vor extinde și în localitățile Nicolae Bălcescu, Băneasa și Negru Vodă.

Centrele de Zi vor avea foișoare pentru socializare și organizarea unor evenimente pentru beneficiarii Locuințelor Protejate și pentru comunitate deopotrivă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5847 secunde