Constănțenii și-au "cumpărat" vechime în valoare de peste 12 milioane de lei

654
Constănțenii și-au

Articole de la același autor

Constănțenii care nu au lucrat suficient și se pregătesc să iasă la pensie sau cei cărora le lipsesc, dintr-un motiv sau altul, diferite perioade din cartea de muncă au la dispoziţie un singur mecanism prin care pot să-şi cumpere vechime în muncă. Conform OUG 163/2020, orice persoană poate cumpăra vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu Casa de Pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum şase ani.



Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Constanța, Kristina Mutiș, în baza OUG 163/2020 sunt înregistrate 1.059 contracte, din 2020 și până la momentul actual, în valoare de 12,7 milioane de lei. Deci atâția bani au scos din buzunare constănțenii pentru a se asigura că au stagiul de cotizare complet și că pot ieși la pensie.

Reamintim că cei care au lipsă anumite intervale în cartea de muncă pot încheia astfel de contracte cu CJP, pentru perioade după împlinirea vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Atenție, însă! Cei care au realizat stagii de cotizare în alte țări, dar sunt interesați de cumpărarea vechimii nu pot apela la acest mecanism pentru a acoperi perioadele respective.

Nu știți cum puteți plăti retroactiv contribuția la pensii? Foarte simplu: prin încheierea unui contract cu Casa Județeană de Pensii, în care vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale. De exemplu, atunci când vine vorba de modul în care se calculează CAS, OUG 163/2020 stabilește că, de fapt, se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa. În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că cei interesați vor plăti 638 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce pentru anul trecut, cota de CAS a fost de 575 lei (respectiv 25% din 2.300 lei) pentru fiecare lună care s-a dorit a fi completată.

Dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, contractele de asigurare nu vor fi afectate. De ce? Pentru că sumele de plată se calculează în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului, iar modificarea acestora nu va afecta plățile aflate în desfășurare.

Dacă sunteți interesați să încheiați mai multe contracte, acest lucru este posibil. Practic, se pot încheia mai multe contracte succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească șase ani. Adică, în situaţia în care, după data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, persoana interesată doreşte să se asigure în condiţiile OUG nr. 163/2020 pentru o nouă perioadă, poate încheia un nou contract de asigurare socială, respectând limita de șase ani. Din păcate, plățile nu se pot face retroactiv, dacă ați ieșit deja la pensie. De fapt, cadrul legal stabilește că poate cumpăra vechime doar persoana care la data încheierii acestuia nu are calitatea de pensionar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2031 secunde