Cum se construiește cu adevărat în Constanța. Instanța îți dă dreptate cu o mână, Primăria ți-o ia cu cealaltă

8868
16
Cum se construiește cu adevărat  în Constanța. Instanța îți dă dreptate  cu o mână, Primăria ți-o ia cu cealaltă - blocbajdechistradadispensarului1-1475510278.jpg
Victoria constănțenilor de la Asociația de Proprietari nr. 64 din Constanța a fost de scurtă durată. Deși oamenii au reușit să obțină în instanță suspendarea autorizației de construcție pentru un bloc de șase etaje, în imediata apropiere a blocului lor, lucrările continuă și sunt aproape de finalizare. În timp de locatarii sunt exasperați și amenință cu alte plângeri, inclusiv la DNA,

proprietarul terenului și al imobilului în construcție, Gabriel Bajdechi, patronul restaurantului Integra, susține că are o autorizație nouă și că lucrările sunt legale.

Reprezentanții Asociației de Proprietari nr. 64 au solicitat suspendarea autorizației de construcție nr. 941, din 2 iunie 2015, pe motiv că imobilul este ridicat "fără respectarea dispozițiilor legale, nu este respectat spațiul verde ce trebuie acordat locatarilor și nici distanța legală, clădirea fiind foarte înaltă în raport cu clădirile din apropiere".

După mai multe înfățișări și expertize, instanța a decis să dea câștig de cauză reclamanților. Iată ce se precizează în comunicarea sentinței: "Instanța apreciază că împrejurările concrete de fapt și de drept în care actul contestat a fost emis creează o îndoială serioasă în privința legalității acestuia, susținerile reclamanților având caracterul unor indicii de natură aparentă care să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ supus controlului judiciar. Se constată că autoritatea publică nu a solicitat prin certificatul de urbanism nr. 3.390/2014 sau ulterior emiterii acestuia și efectuarea unui studiu de însorire. Se are în considerare faptul că, prin proiectul depus de către pârâți, este stabilită o înălțime de 20,05 metri, imobilul reclaman-ților are o înălțime de 31,45 metri, iar distanța dintre cele două construcții este de 14,32 de metri, sens în care, în raport cu prevederile art.3 alin. 2 din anexa OMS nr. 114/2014, era imperativă efectuarea și a unui studiu de însorire al imobilului învecinat, măsură care în speță nu a fost realizată, aspect care este de natură aparentă să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ supus controlului judiciar".

Probleme și la spațiul verde

Mai mult decât atât, instanța mai constată și o altă neregulă la construcția cu pricina: "În raport cu prevederile HCJ nr. 152/2013, adoptat de către Consiliul Județean Constanța, ce impun ca spațiile verzi și plantate să fie de minimum 30 la sută din suprafața terenului, se constată în mod aparent că emiterea autorizației supusă analizei s-a făcut fără respectarea cadrului legal, în condițiile în care documentația aferentă autorizației de construire nu cuprinde referințe în ce privește suprafața minimă de 90 de metri pătrați aferentă cu destinația specială de spațiu verde, în sensul impus de art. 2 din HCJ Constanța nr. 152/2013, precum și din Anexa 2 a acestui act normativ".

"Am obținut o nouă autorizație!"

Din păcate, timpul nu a curs deloc în favoarea locatarilor, care, deși aveau un proces pe rol, asistau la ridicarea etaj cu etaj a imobilului. Sentința a venit când acesta a fost aproape gata.

Mai mult decât atât, proprietarul a cerut și a obținut, între timp, o nouă autorizație.

"A fost un proces pe fond, noi nu am fost pregătiți și am pierdut. Ulterior, ne-am angajat avocat și recursul este programat la sfârșitul acestei luni. Deci nici acea hotărâre nu este definitivă. Dar noi lucrăm în virtutea celei de-a doua autorizații. Într-adevăr, la prima autorizare, primăria nu a cerut studiu de însorire. Eu am depus toate avizele care mi-au fost cerute. Abia pentru a doua autorizație am scos și studiu de însorire, pentru că se referea la etajul a șaselea. Noi am făcut cinci etaje și am oprit lucrările pentru că nu aveam autorizație pentru etajul a șaselea. Aceasta a ieșit în luna mai 2016", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gabriel Bajdechi, proprietarul imobilului.

Pe site-ul Primăriei Constanța nu am putut identifica noua autorizație pentru imobilul respectiv, despre care proprietarul spune că ar fi fost emisă în luna mai.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Vox Dei
4 octombrie 2016
decizii platite probabil

Acolo oricum erau probleme cu parcarea , sa vedeti de acum in nainte cum o sa fie ;)

Barbaianis
4 octombrie 2016
udrea

Da,da! Sa traiti bineeeee!HA HA HAAAAAA!!!!

Răspuns la: votați mișcare poPULAra
Adăugat de : udrea, 4 octombrie 2016
Si veti avea viață dulce
Florin
5 octombrie 2016
Bloc bajdechi

Cum sa dărâmi un bloc ? Da in judecata proprietarul si l-ai nenorocit . Invidia unora este atât de mare , încât mai au puțin și fac hepatita . Câți dintre cei care au comentat stiu poziția acestui bloc ? Cred că niciunul , dar comentați să vă aflați în treaba . De ce să facă Bajdechi bloc , si mie să nu im dea nimic ? Construcția nu afectează în nici un fel viața celor din blocul vecin. Locuri de parcare sunt destule în zona , dar nu mai poate parca ne-a caisa trotineta cum vrea el .Îl înjurați pe Mazăre sau pe Făgădău , dar nu îi înjurați pe dobitocii aia care au dat legea retrocedărilor ...pai cum sa ii înjurați , ca va dat înapoi ce era a lui tactu si mata , dar nu va gândiți că multe terenuri au fost date în aceste condiții . Sunte- ti niste limbisti , care nu știu decât să facă rău .

Radu M.
5 octombrie 2016
macarale, macarale

Pai ce credeati voi, ca Fagadau nu a invatat nimic de la mine? Astea sunt spagi pentru seminte, mici dar multe. Unde o sa vedeti un bloc nou in cartier si o sa tot vedeti, sa stiti ca e fagadura, pardon, facatura; dar e acoperit, baga pe altii la inaintare, o sa ii suflati in pene! Cand o sa dea restul de parc Tabacarie o sa faca si el bani adevarati si poate si fara DNA, daca asculta de mine. Eu cu colegul Nicusor am invatat singuri si de-aia ne-au prins astia..

Locatar
5 octombrie 2016
Cum se construiește cu adevărat în Constanța. Instanța îți dă dreptate cu o mână, Primăria ți-o ia cu cealaltă

Unde stai tu mah' de le stii asa pe toate? In niciun caz in zona aia, ca nu ai mai fi asa de impaciuitor. Esti un vierme! Taci din gura ca pute!

Răspuns la: Bloc bajdechi
Adăugat de : Florin, 5 octombrie 2016
Cum sa dărâmi un bloc ? Da in judecata proprietarul si l-ai nenorocit . Invidia unora este atât de mare , încât mai au puțin și fac hepatita...
Nicu
7 noiembrie 2016
oferta lucru acasa

S-a lansat deja Proiect B! Numai cand vrei sa castigi bani: Proiect B! Numai cand vrei castiguri sigure: Proiect B! Proiect B: siguranta si stabilitate! Proiect B: siguranta si seriozitate! Cere detalii mai multe la adresa de email: nicugitan@yahoo.com

16 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2454 secunde